Неуспешно изстрелване на севернокорейската ракета

Отломките са паднали в Жълто море, не са причинени щети
13 апр 2012 09:21,
249
Неуспешно изстрелване на севернокорейската ракета
Южнокорейските телевизии отразяваха без прекъсване подготовката за изстралването. Снимка: Ройтерс

Северна Корея изстреля без успех ракета, която трябваше да изведе в орбита спътник за наблюдение на Земята и събиране на метеорологични данни. Това съобщиха южнокорейски медии и японския министър на отбраната, а впоследствие самата КНДР призна, че не е успяла да изведе спътник в орбита.

КНДР бе обявила, че изстрелването е в чест на 100-годишнината от рождението на основателя на страната Ким Ир Сен. Международната общност се опасяваше, че всъщност става дума за изпитание на ракета с голям обсег и многократно прикани Пхенян да се откаже от плановете си.

Източници от Южна Корея, Япония и САЩ потвърдиха, че ракетата е била изстреляна в 7,39 часа местно време (22,39 по Гринуич в четвъртък) от космодрума Чолсан, разположен в северозападната част на страната.

Японски източници заявиха, че ракетата се е разпаднала на части във въздуха след около около една минута полет. Отломките са паднали в Жълто море и не са причинили никакви щети.

Японските Сили за самоотбрана са били поставени в пълна бойна готовност, но противоракетните системи не са били задействани.

Още по темата
Говорител на южнокорейското министерство на отбраната също каза, че южнокорейски и американски разузнавателни сочат, че изстрелването се е провалило. Южнокорейската армия съобщи, че отломки от севернокорейската ракета са паднали на 190-210 км от град Кунсан, разположен на западното крайбрежие на Южна Корея.

Неуспешното изстрелване е удар по престижа на затворената и бедна севернокорейска държава, отбелязва Ройтерс. Това е вторият провал на КНДР при подобен опит за извеждане на спътник. Пхенян твърди обаче, че през 2009 г. е извършил успешно изстрелване на ракета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
5
 
15
 
! Отговори
Северно КУрейче преди 12 години
А сега всички участвали в опита във затвора до следващият път.Как може такава обида към вожда и учителя на комунистическата партия.Това е недопустимо.Всички в кауша и на гладен режим.То пък дали има някой сит.
139
9
 
19
 
! Отговори
Жо преди 12 години
ЗА ВСИЧКИ, които плачат за комунизма- организира се екскурзия до Пхенян без осигурен обратен билет. Желаещите да се запишат на "Позитано " 20 при Гоце или Сергейчо.
138
4
 
8
 
! Отговори
Киркорчо преди 12 години
Само корейците могат да пускат ракета в петък -13 и още страстен петък, високосна година и година края на света!!!
137
6
 
36
 
! Отговори
Г. Иванов преди 12 години
Преди 33 години и 3 дена България изпрати първия си космонавт и стана 6-тата държава в космоса, а днес вече се готвят междугалактически полети до Планетата "Пайнер" Браво, какво развитие!!!
136
7
 
2
 
! Отговори
бас преди 12 години
Че нищо чудно и да е свалена Но западната демократична преса никога няма да признае това А още по малко свалячите Това не е първата ракета която изстрелват корейците и до сега са нямали проблем.Сега една ракета може да се свали и от космоса и долу трудно ще го разберат от къде е свалена
135
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма начин хамбургерите да нямат пръст в това!!!
134
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колко човека са дръпали ластика?Горките,сигурно вече са с прангите на път към трудовите лагери.Вожда-слънце не прощава таквиз сакатлъци.
133
2
 
17
 
! Отговори
Умерен преди 12 години
Горко им на учените подготвили изстрелването. Сега, за съжаление, те е техните семейства да събират багажа за трудови лагери, както се случи с футболистите и треньора на световното в ЮАР.
132
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кихнала Фидосова - паднала ракетата , здраве да е
131
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Може тази ракетата да е била неуспешна,другата ще бяде успешна важното е,че не им пука от никой не САЩ не Англия,за разлика от много други ***
130
2
 
17
 
! Отговори
Майничка преди 12 години
Жалко, че КНДР нямат петрол. Иначе до сега демокрацията отдавна щеше да е отишла и при тях.
129
3
 
2
 
! Отговори
Луцифер преди 12 години
Северна Корея е типичен клонинг на СЕСЕРЕ - глад и дрънкане на оръжия!Балистична та им ракета се е "саморазпаднала", най-вероятно с помощта на един "Пейтриът" изстрелян от кораб.Ама те ги предупредиха.
128
1
 
1
 
! Отговори
ХА,ХА,ХАААА.... преди 12 години
....ПОРЕДНАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ИЗЦЕПКА.....ХА,ХА,ХАААААААААААААА......!!!!!НЕКАДЪРНИКО----ТВОЕТО ИМЕ Е "КОМУНИСТ"!!!!!ТОВА Е СВЕТОВНО ИЗВЕСТНА ИСТИНА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
127
1
 
1
 
! Отговори
НМ(народна милиция) преди 12 години
Сега няколко специалисти по ракетостроене,навигация и сигурност,ще направят опознавателна обиколка по затвори и лагери с цел подобряване качеството на продукцията.
126
0
 
9
 
! Отговори
ivan преди 12 години
По времето на Енвер Ходжа албанците решили да изстрелят ракета в Космоса.Всичко минало успешно,проблеми имало само покрай превозването на 1 милион китайци,които трябвало да опъват ластика.
125
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чудя се, какво ли ги чака членовете на екипа, сътворили космическото чудо? Лагер или нещо по-лошо!
124
0
 
18
 
! Отговори
до 162 преди 12 години
Така е!Космосът си е македонска територия!Кой даде право на някакви си корейци да изстрелват ракети в македонска територия!
123
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега учените ще ги прати в"Белене"за храна на прасетата,сигурно си имата тяхно севрно корейско Белене,а бе луд умора няма-комунистически вожд ...
122
1
 
15
 
! Отговори
!!!! преди 12 години
Да вземат пример от нас-да е чул някой българска ракета да е паднала??!!!!!!!
121
3
 
6
 
! Отговори
........ преди 12 години
Жалко за труда на хората.