Неуспешно изстрелване на севернокорейската ракета

Отломките са паднали в Жълто море, не са причинени щети
13 апр 2012 09:21,
249
Неуспешно изстрелване на севернокорейската ракета
Южнокорейските телевизии отразяваха без прекъсване подготовката за изстралването. Снимка: Ройтерс

Северна Корея изстреля без успех ракета, която трябваше да изведе в орбита спътник за наблюдение на Земята и събиране на метеорологични данни. Това съобщиха южнокорейски медии и японския министър на отбраната, а впоследствие самата КНДР призна, че не е успяла да изведе спътник в орбита.

КНДР бе обявила, че изстрелването е в чест на 100-годишнината от рождението на основателя на страната Ким Ир Сен. Международната общност се опасяваше, че всъщност става дума за изпитание на ракета с голям обсег и многократно прикани Пхенян да се откаже от плановете си.

Източници от Южна Корея, Япония и САЩ потвърдиха, че ракетата е била изстреляна в 7,39 часа местно време (22,39 по Гринуич в четвъртък) от космодрума Чолсан, разположен в северозападната част на страната.

Японски източници заявиха, че ракетата се е разпаднала на части във въздуха след около около една минута полет. Отломките са паднали в Жълто море и не са причинили никакви щети.

Японските Сили за самоотбрана са били поставени в пълна бойна готовност, но противоракетните системи не са били задействани.

Още по темата
Говорител на южнокорейското министерство на отбраната също каза, че южнокорейски и американски разузнавателни сочат, че изстрелването се е провалило. Южнокорейската армия съобщи, че отломки от севернокорейската ракета са паднали на 190-210 км от град Кунсан, разположен на западното крайбрежие на Южна Корея.

Неуспешното изстрелване е удар по престижа на затворената и бедна севернокорейска държава, отбелязва Ройтерс. Това е вторият провал на КНДР при подобен опит за извеждане на спътник. Пхенян твърди обаче, че през 2009 г. е извършил успешно изстрелване на ракета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
7
 
13
 
! Отговори
Р-29РМУ-2 преди 12 години
Ако се абстрахираме от идиологическите дивотии, заслужава уважение труда на тези хора и стремежа им сами да се оправят с всичко, прословутата доктрина "Чучхе". Ракетостроенето обаче е огромна индустрия, в която работят стотици заводи, доставящи компоненти и видно е че "не е лъжица за тяхните уста" Практически само две държави Русия и САЩ разполагат с необходимите материални, научни, инженерни и финансови ресурси за тая работа!
99
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
После можем да премажем и Китай.
98
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Псевдодемократите оплюха света зло предлагам да обявим войнa на С Корея и да ги освободим от робството.
97
2
 
7
 
! Отговори
Жид Чи Фут преди 12 години
Ракетата е била на въглища !!!
96
2
 
9
 
! Отговори
anti komune преди 12 години
da givee US,Uorlik i Obama!!!!!!
95
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Фалитите на Горубсо, ОЦК и други 500 частни фирми в България създава много опасен прецедент и ще увеличи лавинообразно външния дълг на България. По същия начин богатите собственици на другите частни фирми в България могат умишлено да фалират фирмите си с цел да не изплатят дълговете си по заплатите на работниците си и тогава Борисов и Дянков ще трябва да плащат заплатите на работниците от държавния бюджет.
94
11
 
13
 
! Отговори
за 119 преди 12 години
Много ли си горд с двамата български космонавти? Защо ли аз ама хич не се гордея с тези комунистически изцепки? Имаше ли смисъл да потвърждаваме поговорката "На гол тумбак чифте пищови"?
93
1
 
5
 
! Отговори
,,LARI,, преди 12 години
MNOGO E IZDAJALA...
92
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
защо ги сравнявате с БъГъто? те поне са направили ракета, въпреки глада и сиромашията, а ние какво правим, освен да се оплакваме по форумите и да заразяваме европа с манговируси? корея проявява характер, а ние свирукаме и се дупим на другите!
91
9
 
7
 
! Отговори
до 112 преди 12 години
Не ми говори за колонии, щото вече ние 70 години сме колония на Русия и такива като теб си разиграват троянкото конче наречено България както си искат.
90
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тука е пълно с *** комунисти! То други няма де!
89
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ХА-ХА -ХА!
88
8
 
10
 
! Отговори
до 104 преди 12 години
Много се лъжеш, защото България вече няма нищо общо с комунистите, а с капитализма и империалзима, където винаги съществува неравномерно развитие между силни империалистически икономики в центъра и слаби колонии като България в периферията.
87
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Време е двете Кореи да се обединят. Противници на това обединяване са категорично САЩ. На тях големи държави с умно население в Азия не им трябват.
86
4
 
6
 
! Отговори
ор преди 12 години
В Корея управлява герп , затова не им е излетяла ракетата, Батман ще обясни кой им е виновен.
85
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ракетата е била крива.
84
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Голям провал на флагмана на световния комунизъм КНДР. Без малко ракетата да падне върху главите на техните подстрекатели от Китайската Народна Република, това безпорно ще бъде отчетено като най-големия успех на севернокорейската ракетна мисия.
83
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и ся кво? честването на 100-годишнината от рождението на основателя на страната Ким Ир Сен, се отлага за следващото столетие?! *** и срам! проглушиха света със своя инат да застане барабар петко с мъжете, но ядец!
82
4
 
8
 
! Отговори
? преди 12 години
Сега колко души ще бъдат екзекутирани заради този неуспех ?
81
1
 
7
 
! Отговори
do 102 преди 12 години
Za poreden pyt pi6a na hora kato teb. Bylgariq nqma ni6to, ama ni6to ob6to s kapitalizym-a. Predi da si napisal drug maloumen komentar, 6te ti kaja direktno, 4e nqma i ni6to ob6to s demokraciqta. W Bylgariq cari edin post-komunisti4eski rejim po oligarski model.