8 г. затвор за руснак, разкрил секретни данни за ракетите "Булава"

Гнитеев бе признат за виновен в държавна измяна под формата на шпионаж
18 май 2012 12:04, Елка Василева
29
8 г. затвор за руснак, разкрил секретни данни за ракетите "Булава"
Руска атомна подводница. Снимка: архив, Reuters

Съдът в руската Свердловска област в Урал осъди на 8 години затвор при строг режим Александър Гнитеев, служител в предприятие от военнопромишления комплекс, разкрил секретна информация за ракетите "Булава", предаде ИТАР-ТАСС.

Гнитеев бе признат за виновен в "държавна измяна под формата на шпионаж", съобщи пресслужбата на съда. Осъденият е наказан и с глоба в размер на 100 хиляди рубли (около 3340 долара).

Според източници на Интерфакс Гнитеев предал на чужда държава информация, представляваща държавна тайна, за системата за управление на ракетните комплекси "Булава".

"Булава" (според класификацията на НАТО SSNX 30) е тристепенна междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво, която може да мени височината на полета и курса си и да поразява обекти на разстояние до 8000 километра.

Очаква се комплексите "Булава" да се превърнат в основно въоръжение за стратегическите ядрени подводници от клас "Борей" и да станат основен компонент на стратегическите ядрени сили на Русия към 2040-2045 г.

Първите изпитания с "Булава" се сблъскаха с поредица от проблеми. Над половината от 13 пробни старта досега завършиха с неуспех. Последните експерименти през 2010-2011 г. обаче бяха успешни. Атомният подводен ракетоносец "Александър Невски" от клас "Борей" ще извърши два пробни пуска на ракети "Булава" през
октомври, след което и подводницата, и ракетната система ще бъдат приети на въоръжение в руските ВМС, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
за Киркорчо преди 11 години
малко инфо :)bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%A2-2_%D0%A2%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB_%D0%9C
6
0
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Za da go otsadiat samo na 8 godini tova oznacava samo edno za Rusnacite e ostarialo,obiknoven takav covek izcezva tihomalkom i ne se shumi v presata
5
2
 
18
 
! Отговори
До Киркорчо 2 преди 11 години
Киркорчо, големи глупости пишеш.
4
1
 
24
 
! Отговори
До киркорчо преди 11 години
Много се изложи май с този коментар, около 70% от американските технологии са руски разработки, да не говорим за факта , че абсолютно всички американски совалки са изтреляни с закупени от ръсия двигатели. Руснаците ги разработиха през 60-те години, американците още не ся успяли да разберат тайната и продължават да ги купуват от тях. Много има да се каже, кое е руско и кое е американско, но за да е по-интересен разговора трябва човек да пеочел нещо, а не да казва неща които му се иска да са така
3
1
 
23
 
! Отговори
до Киркорчо преди 11 години
Те и руснаците от 30г. имат ракети с твърдо гориво. Дори и тези, които ние имахме ss23oka от 1980г. бяха такива.
2
25
 
2
 
! Отговори
Киркорчо преди 11 години
Американците имат такива неща на твърдо гориво вече повече от 30 години. След 10 секунди ракета е готова за пуск. Руските ракети всички са били със жидко гориво. За да пуснеш тая, трябва да заправиш със жидко гориво, това е поне 20-30 минути. И сега руснаците откраднали американски технологии за твърдо гориво, а управление на ракетите правят от катайски компютери. Доста голяма тайна е!!!.
1
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо не им се скарат, като на Северна Корея, да не правят опити:)