МВнР: Търсим решение с БГ берачите в Швеция

Наколко нашенци се прибрали у нас, други скоро си идвали
Обновена: 22 юли 2012 17:14 | 22 юли 2012 17:09,
89
МВнР: Търсим решение с БГ берачите в Швеция
Част от блокираните в Швеция българи. Снимка: thelocal.se

Българското посолство в Швеция е в тесен контакт с полицейските и социални служби на Стокхолм и търси решение на проблема с българските граждани – берачи на горски плодове, пристигнали в Кралството без трудов договор, съобщиха от Външно.

Днес по обяд пред посолството ни в Стокхолм са се намирали 18 българи (шведското издание thelocal.se твърди обаче, че блокираните нашенци са 200), които нощували в автобус.

Още по темата
Шест души от тази група отпътували днес за България, за 9 души се организира отпътуване от Стокхолм утре.

"Полагат се усилия към тази група да се присъединят останалите трима от групата. Вчера други 10 души бяха изпратени за България", допълват от министерството.

Посолството е подпомогнало част от хората да получат пари от близките си за закупуването на билети. Очаква се заминаването им да се организира при първа възможност, допълват от МВнР.

По данни на шведската полиция, българските берачи на плодове са били в Йемтланд, в северната част на Швеция.

Те били подлъгани с обещание за работа, но след това били оставени да се грижат сами за себе си в горите.

Разследващите в Швеция не уточняват дали блокираните българи, събрали се пред посолството ни, са свързани с 43-годишния български гражданин, арестуван в четвъртък по подозрения, че е примамвал други българи да дойдат в Швеция с обещание за заплата, дом и работа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
1
 
! Отговори
free преди 11 години
ne obiwdaide horata te dowli na rabota na vseki mowe da mu se slucine samo na ***
76
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нека си стоят в Швеция като нямат пари да се върнат.Швеция е социална и богата държава, така се грижи за правата на ромите, нека се погрижат за тях. И защо кметът на Трън трябва да ги връща! Глупост, без държавническо мислене, подемана от още по-глупавите медии!Без шум държавите махат ***, Чехия ги изпращаше В Канада без да се тръби по медиите,без да се интересува какво става с тях там. Всеки е свободен да взема решения и да е отговорен за тях, ромите също!Напуснали са БГ да се оправят!!
75
1
 
2
 
! Отговори
гуньо преди 11 години
Швеция традиционно има нужда от берачи на боровинки по това време на годината. Странно е, че хората не са се обърнали към някоя от многото шведски фирми, които посредничат, а са попаднали ( защо ли не ме учудва ) на български измамник.
74
0
 
3
 
! Отговори
PITBUL преди 11 години
EY,ROMAN4O,PONAU4IHME VI DA PISHETE POMALKO-KOLKOTO DA SE PODPISVATE ZA SOCIALNITE POMOSHTI/PROSIQTA/
73
0
 
5
 
! Отговори
PITBUL преди 11 години
I ZASHTO TRQBVA VSI4KO NA *** DA E BEZPLATNO?
72
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
TOVA NE SA BULGARI...*** SA...
71
2
 
13
 
! Отговори
до 81 преди 11 години
След Втората световна война шведите се опитват да докажат на света ,че могат да интегрират ***. Имало е шумна кампания, породена от геноцида , на който са били подложени от Хитлер. Но след 10 години усилия, тихо мълком експериментът се проваля. Шведите не успяват. Единственият ,който успя в голяма степен да постигне нещо, поне да ги накара да работят и да не крадат, беше Тодор Живков. Всъщност в Унгария *** също бяха интегрирани.
70
3
 
23
 
! Отговори
Assault преди 11 години
Думата е *** .......................... Спрете с това Ром бе хора...няма такава дума...Ром ли пият ?! Ром ли произвеждат?! Пирати ли са... ?!Много бих искал Шведите да направят опит за интеграция на *** ...След това, да покажат доклад с оценка за напредъка!
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няколко берачи на плодове няма да разрушат европейската демокрация!?
68
12
 
2
 
! Отговори
ROMAN EMPIRE преди 11 години
DO GRAB/ A TI BE BALKANSI HITRECO KOGA CHTE SE INTEGRIRACH KAM EVROPESKATA DEMOKRACIA SAS TAYA PRAZNA TIKVA DETO YA IMACH.
67
4
 
38
 
! Отговори
граб преди 11 години
Не ги връщайте тези ***! Интегрирайте си ги там! И вземете всичката им рода, дайте им гражданство и им вземете българското!
66
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
vijtesi parvo VA6ITESI narko baroni mutrite i nai ve4e ubiicite koito va pravqt na par4eta ta posle nas *** koi e po lo6iq vav slu4kata mili balgari
65
14
 
1
 
! Отговори
ROMAN EMPIRE преди 11 години
DO 70 / ABE TUKMANIK TAPANAR . ZATOVA TI DAVAT 4ERVEN KARTON OT BRUXELLES CHTOTO SI MNOGO TAP I BALKANSKI HITREC NASRTANAIL SE NA ZEMITE NA ROMEITE . DEMOKRACIA TAPUNGER NEKADARNIK .
64
0
 
2
 
! Отговори
Калтенбрунер преди 11 години
Циклон В ...
63
3
 
25
 
! Отговори
akud преди 11 години
кви българи, тея са само роми. от кога себе-наричащите се РОМИ станаха Българи ????
62
1
 
25
 
! Отговори
днн преди 11 години
брайвих с автомата и да дойде в стара загора и сливен
61
2
 
25
 
! Отговори
А не така. преди 11 години
Краино време да запчнем да ги наричаме ***,не са българи,така както групата *** от румъния която подлудява валастите тук в норвегия.И до всички които са се вгледали в скандинавието като място за работа и живот.Това не испания или италия,тук има други правила.Не мойете да подбивте трудовия пазар независимо дали сте вишисти или готвачи,строители или с друга професия.Подгответе се за тук добре с език и професионални умения.Работете здраво и ще бъдете добре дошли,спазваите правилата.успех
60
1
 
25
 
! Отговори
има начин преди 11 години
РЕШЕНИЕ ИМА - МВнР докарва *** и им спира правото на социални и всякакъв вид помощи, докато покрие транспортните им разходи. Нито държавата, нито ние данъкоплатците сме длъжни да им плащаме и тези разходи.
59
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДАН КОЛОВ преди 30 минутиИскам като отида в чужбина и като кажа, че съм българин да чуя "Уау!", а не "Олеле!" ------------------------------------------Уважаеми борецо, ще ти поясня като на по-бавно възприемащ.За да започнеш работа където и да е в ЕС е нужно да си подадеш молба и трудова биография, СиВи или Резюме както искаш го наричай.Селектират се кандидатите с подходяща квалификация и следва интервюта. Интервюто с HR може да го минеш и по телефона от Бг,след което идва професинално интервю с бъдещия ти началник и екипа с който евентуално ще работиш.Задават се много конкретни въпроси като това какво знаеш, какво можеш и как комуникираш с колегите си.Да кажем, че те приемат на работа. Приемайки големите разстояния в европейските градове, време да напазаруваш, някой друг часда ошлайфаш езика, да почетеш малко повече за подобряване на квалификацията ти, време за семейството - повярвай ми няма да имаш много време след работа.Та изобщо няма почти никаква вероятност да срещнеш *** въобще в Европа, освен ако не си на тяхното ниво.
58
1
 
14
 
! Отговори
osata преди 11 години
От една страна е похвално, че отиват някъде по света, за да работят и да си изкарват прехраната. Но дали е така? Защото къде са тръгнали и с децата си? Освен това на граничните власти не им ли е направило впечатление, че пътуват цели тумби? Ако отиват да работят, да бяха изискали адреса и телефона на работодателя им и още на границата ни щеше да се изясни, че или те лъжат, или работодателят им е фалшив. И нямаше да излагат държавата ни.