Боливия слага край на капитализма, забранява Coca-Cola и McDonald's

Напитката причинява инфаркти, инсулт и рак, заяви Ево Моралес
Обновена: 1 авг 2012 21:42 | 1 авг 2012 21:30, Елка Василева
362
Боливия слага край на капитализма, забранява Coca-Cola и McDonald's
Ево Моралес с гирлянд от листа на кока. Снимка: архив, Reuters

Властите в Боливия обявиха, че на 21 декември 2012 година ще настъпи краят на капитализма. Правителството на страната реши от тази дата Coca-Cola и McDonald's да прекратят работата си в Боливия. Денят не е избран случайно – на 21 декември 2012 година настъпва краят на календара на маите, пише руският вестник „Комерсант“.

С решението на боливийските власти от 21 декември т.г. в страната се забранява продукцията на двете компании. McDonald's присъства в Боливия от 14 години, но за това време така и не можа да спечели любовта на боливийците. Що се отнася до Coca-Cola пък, президентът на страната Ево Моралес заяви, че изследвания са установили много високо съдържание на вредни съставки в напитката.

„Coca-Cola съдържа много вредни вещества, които предизвикват чести случаи на инфаркт, инсулт и рак. Освен това напитката е чужда на боливийската култура. По-добре да я заменим с нашия кайсиев сок“, каза той.

Властите са избрали специално датата 21 декември 2012 година, като тя по думите на боливийския външен министър Давид Чокенхуанка ще отбележи края на ерата на капитализма.

„Решението ще се изпълни съгласно календара на индианците маи и ще стане част от тържествата в чест на началото на културния живот. 21 декември е край на егоизма, на разделението. 21 декември трябва да стане край за Coca-Cola. Планетите се изравняват след 26 000 години – това е краят на капитализма и начало на комунитаризма“, заяви той.

В Боливия от две години се продава газирана вода, която е на основата на листата от кока. Тя се нарича Coca Colla (с две букви l). Етикетите на американската и на боливийската напитка много си приличат. След закриването на  McDonald's Боливия ще стане втората страна в Латинска Америка, в която няма ресторанти за бързо хранене на тази мрежа. Сега такива няма само в Куба.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


362
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
284
5
 
9
 
! Отговори
с. преди 11 години
И да добавя нещо за МакДоналдс!Такива или онакива хората са си създали някакви стандарти!Навремето като бях студент имах един колега,който работеше там!Разказва, ми е,че за такова чистене става въпрос,че дори да оближе пода нищо няма да му стане!От друга страна няколко пъти на път съм се тровил в разни кръчми и оттогава като пътувам ходя само в Мак Доналдс!И я да попитам мазните дюнери на тарамбуките по-добри ли са бе!?Никой не ви кара да ходите там!Но нали са американци и плюете!Смех!
283
6
 
6
 
! Отговори
с. преди 11 години
Попрегледах коментарите и за пореден път се убедих каква долна сбирщина са бантустанците!Вчера плюха почистващите планината без да им стане неудобно,че всъщност самите те са замърсили и оакали всичко!Днес адмирират поредния ненормалник страдайки от болезнена носталгия по малоумния соц!Дали кока колата е вредна или не няма никакво значение!Въпросът опира до личен избор!Човек хранещ се здравословно не пие кола!С забрани ли се решават такива неща?!Освен ниша за контрабанда друго няма да стане!
282
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво! Щом сте започнали забранете и сапунките. Те водят до затъпяване, от което също се страда много и за цял живот. Всъщност ако не бяха хората толкова *** щяха и сами да знят, че колата и макдоналдс са шит, причиняват болести и не е хубаво да се консумират редовно.
281
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво, другари. НЕ - на колата, ДА - на коката! Чрез кока - към прогрес! Кока, но без кола - шъ съ упрайте, вервайте ми.
280
8
 
7
 
! Отговори
Фен преди 11 години
Аз пък харесвам Кока кола. И още нещо - смятам, че тя е почти единстеният сносен продукт останал на пазара от безалкохолните питиета.
279
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ние сме за кайсиев сок, а вие?
278
3
 
13
 
! Отговори
... преди 11 години
Че то Кока Кола не е за пиене, а МакДоналдс не е за ядене !!! А още повече те там си имат истинска натурална кока и си я дъвчат и са си добре от нея, и им помага много (особено на по-големи височини).
277
3
 
11
 
! Отговори
до 307 преди 11 години
В кока колата ИМА СОЛ! точно 5 г./л. Абсолютно прав е човекът!Питейната изворна вода съдържа достатъчно разтворени соли и минерали за осигуряване на електролитния баланс и качествен живот! В допълнение на съдържащите се и в храните соли и минерали, става абсолютно ненужно, дори още по-зле - ВРЕДНО! пофлъщането на допълнителни колучества натриев хлорид!
276
0
 
9
 
! Отговори
ааа сетихсе преди 11 години
за твое сведение,преди 9 дена си дойдох от почивка в тунис и айрян не видях,и в ТР съм ходил не веднъж ,ама такава популярност на ИЗМИСЛЕНА от тях напитка не забелеЖИХ... и още-ЧИСТА ВОДА в природата няма-във всяка вода,извираща от земните недра,има малко или много соли и минерали,а вода без примеси се вика ДЕСТИЛИРАНА
275
1
 
5
 
! Отговори
алооо преди 11 години
имигрантааааааа кво е според тебе чиста вода?абе от де пръкнахте толкова недоучени пъпеши тука,с жълто около човката?
274
3
 
2
 
! Отговори
алоо преди 11 години
имигрантаааа,от кво се праи айряна,та са го измислили турци и араби ве???ай поне си учен,като тиквуна,да ми кажеш и как се прави,за да поспорим,ако искаш?и изобщо като си имигрант,що се мешаш тука?
273
4
 
4
 
! Отговори
до 299 преди 11 години
И първата му работа бе да откаже плащанията ПО ВСИЧКИ ВЪНШНИ ДЪЛГОВЕ - другаря Луканов направи абсолютно същото в България през 1991. Резултата беше, че трябваше да се редим на опашки с купони в ръка. Да, в мирно време въведоха купонна система, каквато и по време на войните е нямало в повечето страни. Че такива ми ти работи с отказа за плащане на външните дългове.
272
2
 
6
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Цялата работа е заради патента на Кока Кола. Всичко е ясно.Боливийците искат да си произвеждат собствена марка Кока Кола.А между другото, в сегашната Кока Кола няма кока, но в първоначалната рецепта наистина е имало екстракт от кока.Между другото, коката е национален въпрос в Боливия.
271
3
 
21
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 11 години
вечна слава на другаря Ево Моралес и братският боливиски народ
270
2
 
5
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: МунчоЕ не позна! Опитай пак!Точно солта е тази, която поддържа електролитния баланс, затова жаден човек е по-добре да не пие чиста вода. Арабите и турците също не са глупави като са измислили айряна.Най-често хора, пиещи чиста вода в големи количества са изложени на повишен риск от хипонатремия, тоест "обезсоляване".Така че не, в кока колата няма сол, а айряна утолява жаждата.
269
3
 
10
 
! Отговори
До 29 от Айн Ранд преди 11 години
По-голямото нещастие е, че хората са ти нашъткали минуси. Явно ги мързи да мисли, явно не искат те да решат да влизат ли в МакДоналдс и да пият ли Кока Кола (и двата продукта не консумирам), а искат държавата да решава вместо тях. Пъзльовци! Поемете отговорност за СОБСТВЕНИЯ си живот! Никой няма да го живее вместо вас! Като не ви харесва Кока-Кола - не я пийте, като не ви харесва МакДоналдс - не го яжте! Били вредни - че те и цигарите са вредни, но ако ги забранят, ще скочите, нали?***.
268
5
 
28
 
! Отговори
Мунчо преди 11 години
Кока колата е най-голямата измама в света! Великата "тайна" на този шербет е в необявените 5 гр. сол на литър! Най-обикновена сол, която е подтисната от съответното количество захар или напоследък - в пъти по-евтиният и по-вреден фруктозен сироп!Поради тази причина никой не може да се похвали, че е утолил жаждата си с кока кола! Колкото повече пиеш, толкова повече ти се пие! Надуваш се накрая като жабок, а си все още зверски жаден! Но и доста осолен и захаросан. А диетичната - Аспартам!
267
1
 
29
 
! Отговори
дядо преди 11 години
българина е доказано *** за да си позволи да не консумира не само кола но и другите сурогати от бързото храненеедна обикновена чорба е по-полезна от всичките тия бързохранищи ужким храни
266
0
 
18
 
! Отговори
Анди преди 11 години
Спират кока-колата и остават само на кока..
265
4
 
27
 
! Отговори
И преди 11 години
Тези доказани ОТРОВИ трябва да са забранени в цял свят. Всъщност дори не е нужно да се стига до забрани - една широкомащабна разяснителна кампания е напълно достатъчна, пък всеки сам да си преценява дали да се трови.