Газпром няма да намали доставките заради разследването на ЕС

Компанията е доказала надеждността си като доставчик на природен газ
7 сеп 2012 17:39, Елка Василева
56
Газпром няма да намали доставките заради разследването на ЕС
Централата на Газпром в Москва. Снимка: Reuters

Руският монополист в износа на газ Газпром няма да намали доставките във връзка с антимнополното разследване, което започна срещу него Европейският съюз, съобщи днес представител на Кремъл, цитиран от Ройтерс.

 "Не се говори за ответни мерки. Много десетилетия наред Газпром е доказал надеждността си като доставчик на природен газ и в действителност е гарант за енергийната сигурност в Европа",заяви Дмитрий Песков, говорител на президента Владимир Путин, пред журналисти във Владивосток, където Русия е домакин на среща на върха на организацията Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС).

Още по темата

На 4 септември Европейската комисия започна задълбочено разследване, за да установи дали Газпром не е нарушил антимонополното законодателство на ЕС, възпрепятствайки конкуренцията на газовите пазари в Централна и Източна Европа. Комисията подозира Газпром в три практики, нарушаващи правилата за свободната конкуренция - ограничаване на потока на газ за страни членки на ЕС, възпрепятстване на дейността на конкуренти и налагане на нелоялни цени, обвързвайки стойността на петрола с цената на природния газ.

Вчера заместник-председателят на руската Държавна дума Павел Завални, цитиран от ИТАР-ТАСС, заяви, че с разследването Еврокомисията се опитва да се пазари за сваляне на цените на газа, посочва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
0
 
! Отговори
Ъц преди 11 години
Ъъъъъ... ами кво шъ прайм когато дойде зимата, студа и снега? То хубаво да има конкуренция и ниски цени на природния газ, ама къде е тази алтернатива? псШистовия газ ще отрови не само водата, но и почвата!
39
0
 
1
 
! Отговори
Иван Пешев преди 11 години
"Налагане на нелоялни цени" - уау , айде и китайците да ги погледнем по този начин !!!
38
1
 
4
 
! Отговори
Обектиден , знаеш ли преди 11 години
Колко много шистов газ има в океана около Америка , бяха поставили платформи и общественоста го спря .Замъраяването на океанската вода , ще повлече и почвата около него и ще навлезе в обширни територии по водата на релите . Има една книга " Ще оцелеят тези които си запазят земята и водата ". Добре но дишаме един въздух...
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добивът на шистов газ по технологията "фракинг", или хидравлично натрошаване, да бъде забранен в индустриални мащаби. За това се призовава в доклад на Европейската комисия.Според европейските експерти, фракингът не трябва да бъде разрешаван, особено в райони, където водата се използва за пиене. Докладът изтъква още, че добивът на шистов газ представлява висок риск за човешкото здраве и за околната среда и затова законодателството на Евросъюза трябва да наложи определени ограничения.
36
1
 
2
 
! Отговори
гугъл ми преди 11 години
Уорлик се маха, Румен Петков оставаBy Иво Инджев ⋅ септември 7, 2012 ⋅ Post amentВерен на себе си до последния момент, посланик Джеймс Уорлик, вместо да си мълчи като убедения в автоматизма на задействаните отдавна механизми на руското влияние в България руски колега Юрий Исаков, отново се изказа публично и с цялото си нахалство- откровено.
35
6
 
7
 
! Отговори
Чеврон преди 11 години
Целта е да ви пробием земята и да ви продаваме вашата собствена газ на цени три пъти по-високи от сегашните. За съжаление тази газ ще стигне само за 3-4 години енергийна независимост - после пак ще трябва да се върнете към руската газ, обаче ще си внасяте и питейна вода.
34
10
 
4
 
! Отговори
обективен преди 11 години
ще внасяш питейна вода от айде да не ти казвам къде. манипулиран до ента степен, и си ръси простотиите на едро. дори в момента ако има сондажи никаква вода (освен в клипчетата в нета) няма да бъде замърсена, технологиите за добив на шистов газ се РАЗВИВАТ ПРИОРИТЕТНО щото природния свършва, а и няма кой да плаща тези високи цени на газпром. освен ако не си *** или руска ***, то едното като правило припокрива другото.
33
5
 
10
 
! Отговори
до обективен преди 11 години
Ако стане това което пишеш тогава от РУСИЯ ЩЕ ВНАСЯМЕ ПИТЕЙНА ВОДА и не само питейна след шистовия газ ще останем без чиста и годна вода загубеняко което е по лошо.
32
13
 
7
 
! Отговори
обективен преди 11 години
глупости, глупости и руски простотийки, що ви е толкова страх, че Европа ще изрита русия от континента? Шистовия газ е неминуемо бъдеще на ЕС, в началото и добива на природен газ и нефт е бил силно замърсяващ, но това се коригира, за шистовия е същото!
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Корпоративният данък трябва да се премахне. С 2,5% трябва да се облага богатството. Ако имаш акции ли изобщо имущество за два милиарда - тогава ще плащаш 50-милиона всяка година. Каква печалба имаш няма значение.
30
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като пробият за шистов газ, да не мислите, че цената на газта ще падне? Ще се увеличи и тогава хем пак ще сме зависими (този път от Шеврон), хем ще сме си отровили околната среда и водите - за стотици години напред!
29
4
 
13
 
! Отговори
20 години по-късно преди 11 години
Бойко Борисов: Скъпи съграждани! Най-сетне можем да кажем, че сме постигнали енергийна независимост за поне 10 години напред. Единственото неудобство е, че сега се налага да внасяме питейна вода от Русия.
28
3
 
10
 
! Отговори
Газпром преди 11 години
Като са ви високи цените, добивайте си вие газ на ваша територия и си го продавайте на каквато цена ви изнася!
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До за 16,*** СИ КАТО ***,ЗНАЕШ ЛИ ГО.
26
11
 
4
 
! Отговори
обективен преди 11 години
Ами то и ЕС е крайно време да заложи на шистовия газ и подобно на САЩ да не и е необходимо да внася от който и да било. Това неминуемо ще се случи.
25
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Китай в момента разработва технологиите за шистов газ. След което, ГАЗПРОМ ще гризе дръвцето :)
24
9
 
4
 
! Отговори
обективен преди 11 години
Няма да намалят доставките, а по- скоро ще изкопат всичко де що има в Раша и ще го продадат, защото цялата им държавица на този износ се крепи. Последния път в края на 90- те Русия ФАЛИРА само защото паднаха международните цени на горивата, ами ако спрат да продават какво ли ще бъде?:)))
23
9
 
5
 
! Отговори
"ГАЗПРОМ". преди 11 години
...Е "РУСКИ МОНОПОЛИСТ"---САМО ЗАЩОТО ИЗКУПУВА ГАЗТА ОТ СРЕДНОАЗИАТСКИТЕ РЕПУБЛИКИ НА БИВШИЯ СССР , И ГИ ТРАНСПОРТИРА ДО ЕВРОПА!ТОВА , НЯМА ДА ПРОДЪЛЖИ ДЪЛГО ,ПОРАДИ ЖЕЛАНИЕТО НА ТЕЗИ СТРАНИ ДА ИЗЛЯЗАТ САМИ , НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАЗАР СЪС СОБСТВЕНИ ЦЕНИ И ДОГОВОРИ!ЕС-ТРЯБВА ДА ИЗГРАДИ САМОСТОЯТЕЛНА ФИРМА , ЗА ТЪРГОВИЯ С МОНОПОЛИСТА , ЗА ДА НЕ СЕ ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ НА "ГАЗПРОМ" ДА РЕКЕТИРА СТРАНИТЕ ОТ ЕС!ГАЗА Е "ОРЪЖИЕ" ЗА РУСИЯ!ТОВА , ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ!!!!!!!!!!!!!!!!
22
1
 
4
 
! Отговори
Даси преди 11 години
На това му викат новина, изсмукана от пръстите
21
4
 
7
 
! Отговори
IQ146 преди 11 години
Има си хас да ги намали!Това би означавало ритуално да се самоубие.А че са за санкции,за санкции са-само вижте нашите договори за доставка!2005 г.,техния слуга и комисионер Р.Овч.,като стана министър,ПРЕДОГОВОРИ условията по подписания ДО 2009 г. договор и за година две цената за България се покачи от 170$/1000куб. до 600$/1000куб.ПРЕДАТЕЛСТВО,невиждано в цялата ни история!Така беше ликвидирана българската химическа промишленост-България вече не произвежда торове,да не говорим за тока и парното!