Какво се договориха Меркел и Путин?

Коментари в медиите за отношенията между Москва и Берлин
19 ное 2012 09:12, Петя Славова
26
Какво се договориха Меркел и Путин?
Снимка: БТА

Печатът в Русия коментира приключилия в петък тридневен руско-германски обществен дискусионен форум "Петербургски диалог". В заключителното заседание в Кремъл участваха президентът на Руската федерация Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел, посочва "Ведомости".

Двамата лидери се срещнаха седмица след като Бундестагът прие резолюция, отразила тревогата на Германия от приетите в Русия закони за клеветата, неправителствените организации и други начини да бъдат контролирани активните граждани. Германски депутати посочиха, че тези закони дават възможност да се криминализират действия, съдържащи критика срещу властите.

Три от четирите въпроса, зададени от членове на форума, засягаха атмосферата в двустранните отношения. Тя бе наречена мрачна от Сергей Густов, представител на "Газпром", посочва изданието и цитира отговора на Меркел: "Приятелството между нас няма да се подобри, нито ще се подобрят икономическите връзки, ако отминаваме всичко с мълчание и се правим, че винаги и навсякъде сме на едно мнение". В заключение бяха подписани 10 руско-германски меморандума и декларации за разширяване на сътрудничеството в икономиката, отбелязва всекидневникът.

"В руско-германските отношения икономическите връзки стремително се развиват, но политическото взаимно разбирателство деградира; това много озадачава германците", констатира в коментар за "Ведомости" наблюдателят Фьодор Лукянов.

"В хуманитарната сфера позициите на Русия и на Германия очевидно се сближаваха в началото на 2000-те; напоследък обаче все повече се разминават", изтъква и Йенс Паулус от фондация "Конрад Аденауер". В германско-руските отношения не цари мрачна атмосфера, въпреки че се запазват някои съществени разногласия, заявява обаче официозът "Росийская газета".

Ангела Меркел потвърди, че Германия има интерес да развива сътрудничество с Русия и се обяви за голям приятел на федерацията; Владимир Путин също смята, че в двустранните отношения няма мрачна атмосфера, пише вестникът.

Според него германският канцлер може да разчита на разбиране от страна на Путин "по сложния въпрос за жизнеспособността на Евросъюза и еврото". До голяма степен съвпадат и външнополитическите позиции на двете държави, по-специално във връзка с положението в Израел, започнал специална операция в Ивицата Газа. И Русия, и Германия са крайно разтревожени от събитията в Близкия изток, предаде БТА.

Много повече са разногласията в икономическата сфера - Путин е недоволен примерно от третия енергиен пакет на ЕС, предвиждащ един доставчик на газ да използва най-много 50 на сто от капацитета на тръбопроводите. Меркел е склонна да приеме 100-процентно използване от един доставчик, само ако няма други претенденти, изтъква "Росийская газета".

"Яркият диалог на Владимир Путин с Ангела Меркел по проблема с (руските) газови доставки за Европа кара експертите да предвиждат най-лошите за Русия сценарии", пише "Независимая газета". Независими експерти, говорили пред вестника, обясняват желанието на Москва по-бързо да започне строежа на газопровода "Южен поток" със стремеж проектът да бъде освободен от изискванията на третия енергиен пакет на ЕС.

Това са напразни надежди, уверява Михаил Крутихин от консултантската фирма "РусЕнерджи". "Европарламентът и Съветът на Европа вече приеха решение, че трябва да се проверят всички договорености за доставки на газ", пояснява той.

В крайна сметка Европа ще получи нов газопровод, изграден с руски пари - при това ще го използват независими оператори, срещу чието участие се обявява днес Москва, прогнозира аналитикът. "Южен поток" може да стане безплатен подарък от "Газпром" за европейските посредници, обобщава в заглавие всекидневникът.

Валерий Нестеров от "Сбербанк инвестмънт рисърч" не вижда особени перспективи Русия да подобри своите "газови отношения" с ЕС. "Компромис с европейците засега не се очертава", казва той. Напротив, по-вероятно изглежда Русия да започне нова серия от отстъпки, смята експертът. "Газпром" вече се отказва на практика от базовото условие "вземай или плащай", прави и други корекции в цените, забелязва Нестеров пред "Независимая газета".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре , да кажем , че си прав. Виж сега обаче на кое нясто по развитие е България през 85 година и виж след 20 години западнопоклонничество на кое място е. Темповете на развитие не показват нищо, ти и Турция по темпове на развитие е след Китай, но дали някога ще тигне Германия или Великобритания ? Аз мисля , че няма да е следващите 100 години. Не защитавам Съветската система, а се опитвам да ти кажа, че дори да бяхме в другия лагер нямаше да сме като Холандия.
21
1
 
0
 
! Отговори
RCI преди 11 години
21,ама веднага ти отговарям.Ти случайно ли мислиш,че ТОЧНО тези страним съм дал в сравнението.До войната според различни източници България по темпове нв развитие е 6-а(Ш Е С Т А !!),или 8-а.След 50 г. комунизъм е ... 50-та!Изброените страни са били ОКУПИРАНИ.Освен това са с нашите мащаби.Още нещо ,знаеш ли коя е най-бедната държава в Европа до войната?Познай от 51 пъти. Швеция!В изброените страни комунистическа *** не е помирасвала власт,ако изобщо там такива има!
20
0
 
2
 
! Отговори
до 16 преди 11 години
Много си зле, преди 44 в България беше ли като в Дания , Холандия и Белгия ? Да не мислиш, че с плана Маршал щяхме да сме като Германците ? Сега сме от 6 години в ЕС и от 9 в НАТО. Доходите ни са шест пъти по-малки от тези в Западна Европа, а армията 9 пъти по слаба отпреди 1989 година. Не ми харесва, но фактите говорят. Виж в Гърция какво става, това фалшиво благоденствие ще им излезе през носа, а те са в ЕС от 1981 г.
19
0
 
1
 
! Отговори
славянин преди 11 години
Статията потвърждава старата максима, че в крайна сметка винаги става въпрос само за пари и в случая и двете страни печелят, а България на талибан - демократите губи заради ''демократичните'' им принципи!
18
1
 
5
 
! Отговори
Стар Виц преди 11 години
Бившия президент на САЩ - Джордж Буш звъни на Медведев и моли - Моля Ви се кажете на Руските Олигарси който си държат парите в Американски Банкиточно сега да не си теглят парите че сме във тежка финансова криза - а тук в САЩ Руските Олигарси държат в Банки милярди долари ако решат всички да ги теглят трябва да обявим Фалит нека изчакат някоя и друга година да се стабилизирамеИ тогава да теглят ние ще дадем добра лихва за това време А Медведев отговаря То не зависи само от мен трябва да се обадя на Путин и да го питам изчакай така на телефона Звъни на Путин Медведев и казва Обажда се Президента на САЩ Буш и моли да разпоредиш на Руските Олигарси да не си теглят парите по депозититеВ Банки в САЩ щото били във Финансова криза и щели да фалират какво да му кажа , че чака на телефона а Путин се почесал и казал , че какво толкова Нефта в Нас , Природният Газ в Нас , Златото в Нас , Диамантите в Нас , Кажи му че няма проблеми - ще кажа на Руските Олигарси да не теглят една година парите си от Американските банки Но и му кажи че имам едно условие кажи на Буш че искам следващитият Президент на САЩ да е *** и няма грижи пък нека той да решава Та какво искала Меркел същата Работа дано следващият канцлер на ГерманияДа не е *** че натам отиват нещата
17
5
 
1
 
! Отговори
RCI преди 11 години
Вирджиния,понежи пишеш `било`и явно не си била родена, за теб ще повтарям.Длъжен съм!В годините за които говориш,руснаците ни продаваха петрола за 12,50р./тон,по това време на межд.пазар галонът(159л)струваше 2(два)щ.д.Смятай!Тогава ние давахме на СССР 1кг грозде по 20коп.,тогава в З.Германия гроздето струваше на пазара 8(осем)ДМ.Смятай!И не забравяй-гроздето се култивира,а петролът е дар Божии,от земята извира.И това е само 1(един)пример.
16
9
 
1
 
! Отговори
RCI преди 11 години
11,вместо да се впускам в повторения и обяснения(все едно аз трябва да се обяснявам)ще го напиша така и ДАНО най-после схванете.От Русия нищо не искам!Искам ДА НЕ БЕШЕ ИДВАЛА тук през 44.Само това от нея!ДА Я НЯМАШЕ!Искам ДА НЯМАМ никави отношения с нея!Ако не ни бяха нагазили след ВСВ сега тук щеше да бъде както в Холандия,Белгия,Дания.Сещаш ли се?И нямаше да ходиш там тоалетни да миеш!В Европа НЯМА изключение:тези при които са стъпили твоите руснаци са с един стандарт;другите с друг.Сляп ли си
15
1
 
3
 
! Отговори
Юсуф преди 11 години
Само Руснаците и Германците заедно да се хванат и оправят тази хрохваща старица -ЕВРОПА.Нито Франция ,нито Италия и др. имат акъл и потенциал за това.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия русолявите ще оправят Европа, рано или късно, гаранция. Руснаците и германците винаги са се разбирали добре, имат много общо помежду си - Полша :)
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Путин подаде ръка на Меркел, като каза че Германия трябва да взима самостоятелни решения, без да се съобразява с останалите 26 страни. В близко бъдеще политиките на двете държави ще се сближат по средата...... на Полша;-))
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Леля Дебеля подсигури Германия с евтина и екологична енергия и сега може да се прави на много загрижена за останалите, дето са зависими от руската газ.
11
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Източна Европа живееше на гърба на СССР и той затова фалира. Сега Русия е десет пъти по-добре - продават всичко на пазарни цени, вече сме проблем на Западна Европа. Путин знае как да общува с бивши комсомолки.
10
1
 
13
 
! Отговори
Вирджиния до 9 преди 11 години
оо..я си спомни българската индустриална мощ-петрол без пари от Москва, само са се сменяли табелите на влаковите композиции и петролът, който е бил предназначен за България на никаква цена е заминавал за експорт, но вече на пазарна цена, хората са били спокойни за работните си места, доходите са позволявали почивки и други неща без кредити. Здравеопазването е било на хиляди нива над сегашното и още и още още хиляди неща.
9
18
 
2
 
! Отговори
RCI преди 11 години
8,за какво се грижат путиновци,бе?Тия не могат сами носа да си обършат.Преди съществуваха благодарение на грабежа от Из.Европа,ама то свърши щото паразита по-голям от гостоприемника.И те като държава свършиха.Сега живеят от Божия дар оставен под земята-и то ще свърши. ... Загрижени за другите били ... за цялата Европа! За света трябваше да напишеш,недей да скромничиш.Американците му виновни,че едни *** не може да ушие ... !
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Путин се грижи за европейците да имат газ и други неща, а Обама се грижи за арабите и другите *** света върви добре.
7
7
 
3
 
! Отговори
RCI преди 11 години
Ще се разберат,я как си шушукат.Като в президиум на комсомолско събрание са./може и да не сме били,но ни е"сваляно до знанието"/.Уважаваме Германия,но с тази не трябва да сме съвсем спокоини.
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Путин нарече Германия лидер на икономическия картел, носещ името ЕС...
5
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не пишете Путин как се изгаври със Меркел, когато тя го попита за Пису Райът ... Много ме кефи тос Путин, винаги ще знае какво да каже, че да ги постави на място, за това е велик ! На въпрос, защо са пратени в затвора за 2 години, Путин отговори, че едната била замесена в анти-семитски протести и Русия по никакъв начин не би толерирала антисемитизъм, а темата за евреиите е болна за Германия, при което МЕркел си глътна езика и мълча 1 час :D
4
2
 
22
 
! Отговори
мим преди 11 години
Свалям капела на Путин.Евалла.
3
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Европейските държави трябва да се поддържат срещу хиената САЩ и исляма. Иначе ще ни затрият.