Да оцелееш в Аушвиц

86-годишната Рита Вайс разказва за ада през 1944 година
Обновена: 29 яну 2013 16:08 | 29 яну 2013 15:01,
197
Да оцелееш в Аушвиц
Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Около шест милиона евреи са жертвите на Холокоста, убити от нацистите – паметникът Яд Вашем в Израел напомня за тях.

В самия сайт на музея можете да откриете стотици истории за ада от времете на Хитлер. Там е и историята на 86-годишната Рита Вайс, която оцелява в концлагерите Аушвиц и Щутхоф, пише германският вестник „Билд“.

Рита Вайс е родена през 1926 година в Зибенбюрген (днес в Румъния). Когато германската армия навлиза в града на 19 март 1944 година, тя е само на 18 години.

Една тийнейджърка, която малко по-късно ще се озове в един вагон заедно със сестра си и племенниците си в посока Аушвиц.

„За осемдесет души имаше само две кофи. Едната беше пълна с вода, а другата беше празна – да я ползваме като тоалетна. Представете си колко бързо се изпразваше едната и колко бързо се пълнеше другата!“, спомня си Рита Вайс.

„Деца плачеха и деца умираха във вагона. Едно бебе на два месеца почина, защото майката беше толкова слаба, че нямаше мляко да го кърми“, разказва 86-годишната госпожа Вайс.

Когато пристигат в Аушвиц, се срещат с  Йозеф Менгеле – скандалния лекар в нацисткия концлагер. Тя стояла ръка за ръка с 28-годишната си сестра и нейните две деца.

Менгеле отделил Рита Вайс надясно, а семейството й – наляво. А наляво – това значи пътят към газовата камера и смъртта.

Рита ясно си спомня, че тогава често сънувала баща си, който й казвал, че няма да позволи тя да умре.

„Бях болна, но всяка сутрин момичетата, с които бях в концлагера, ме караха да излизам за сутрешното преброяване. След това ме скриваха в бараката“, спомня си Рита.

Тя оцелява в концлагера, преживява и един от "маршовете на смъртта" и края на Втората световна война.

През 1948 година тя емигрира в Израел – точно една седмица след основаването на държавата. След което се омъжва.

„Нямахме държава. А искахме да построим една страна, която да си бъде наша. Когато нямаш родина, нямаш стойност. Да живея в Израел означава свобода и сигурност за мен. А моите деца никога няма да умрат в Аушвиц“, завършва разказа си Рита Вайс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
166 колко според теб знаещия
136
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отдавна вече се знае че Холокоста се използва от евреите изключително с пропагандна цел.Още повече че жертвите са далеч по-малко от 6 млн.
135
0
 
0
 
! Отговори
166 ето ти преди 11 години
Тая прохладна майска вечер чорбаджи Марко, гологлав, по халат, вечеряше с челядта си на двора. Господарската трапеза беше сложена, както по обикновение, под лозата, между бистрия и студен чучур на барата, който като лястовичка пееше, деня и нощя, и между високите бухлати чемшири, що се тъмнееха край зида, зиме и лете все зелени. Фенерът светеше, окачен на клончето на едно люлеково дръвче, което приятелски надвисваше миризливите си люлеки над главите на челядта
134
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
KOGA SHTE SE PISHE ZA ROBSTOVOTO V BG KOETO E PRODALJILO 5 VEKA?????????? KAKVO NI ZANIMAVATE S GADNITE EVREIIIDA GO DUHAT MIZERNICITE
133
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
164 Какво значат за историята няколо стотин години , само един миг , преди 1000 години арабите са били много по напредничави от нас , днес е обратното а утре , кой знае .
132
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То пък сега като сме толкова толерантни - белите ще изчезнат и ще бъдат заместени от араби и тнт. Това също е геноцид, само че по-бавен.
131
0
 
1
 
! Отговори
ETNA преди 11 години
MUPSI: аххххххххх, Умраза, всъщност се пише с О :)
130
2
 
0
 
! Отговори
ETNA преди 11 години
МУСПИ: Точно моят "е французин..... Не е ходил никога в България .....................
129
6
 
3
 
! Отговори
муспи преди 11 години
eTNA, - този не си стои в идиотския изсраил, а провежда тук геноцид. Точно това е разпъване на Христос и предаване на Царевец.
128
10
 
3
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Умразата към тези *** е толкова голяма, че фалшивите материали за тяхните страдания и холокоста се гледат с удоволствие. Проклети да са, както се и проклети!
127
5
 
7
 
! Отговори
ETNA преди 11 години
Офф... Кой крив, кой прав - не знам. Само едно мога да ви кажа: не обобщаваите. Колко евреи познавате вие, дето толкова ритате срещу тях???? Аз познавам само един - приятелят ми. И ми стига. И ви уверявам, че ТОЙ нито е разпъвал Исус, нито е прoдавал Царевец....
126
3
 
3
 
! Отговори
shrek преди 11 години
6 милиона жертви на Холокоста?!?!?! Това вече и евреите не го вярват и свалиха плочата с тази цифра пред музея.
125
6
 
9
 
! Отговори
буба преди 11 години
аз само не разбирам защо евреите извършват ве4е 50 години геноцид над местното арабско население?Хах - защото арабите били по нисша класа хора от евреите, така ли?То това не беше ли лозунга на Хитлер, само че към евреите?
124
0
 
4
 
! Отговори
сплашване? преди 11 години
Пропагандаторът на новия световен ред ,който не може да оспори исторически факти прибягва до познати методи на сплашване опитвайки се да убие свободата на словото.Господинът ще осъди ли ционизмът като активен колаборатор с нацизма на затвор?Или евреите ,които разобличават ционизма с факти подчертавайки,че ционистките действия са довели до антиеврейски настроения в Германия?
123
5
 
5
 
! Отговори
Четете НК! преди 11 години
НК на Р България, Раздел IV, Чл.108 -Който проповядва фашистка....идеология...се наказва с лишаване от свобода до три години....
122
5
 
5
 
! Отговори
тангента19 преди 11 години
От статията става ясно , че Менгеле се е явил като нейно Джи Пи и на него дължи живота си ?
121
15
 
7
 
! Отговори
Azmar преди 11 години
Поредната измишльотина на изкуфяла бабка.
120
2
 
7
 
! Отговори
страх преди 11 години
"Омразата към евреите и еврейското страдание са кислорода на ционисткото движение и от самото начало е било да предизвиква умишлено омраза към евреите и с престорен ужас да оправдава ционистката държава ,което е Макиавелизъм до най-висша степен...ционизмът търси да се облагодетелства като държи евреите в постоянен страх,карайки ги да игнорират истинската същност на ционизма "- Истински Тора евреи против ционизъм.
119
2
 
7
 
! Отговори
разоръжаване преди 11 години
След престъпния Версайски договор,Германия изцяло се разоръжава,оставя 100 000 души за полицейска дейност само.Останалите подписали договора вместо това се въоръжават още повече с Германия по средата ограбена,разоръжена и беззащитна,фактически анулирайки сами споразумението.
118
3
 
11
 
! Отговори
така ли? преди 11 години
На геноцид подложиха Германия тези,които и обявиха война и които се опитват да скрият безуспешно истината,особено с трагикомични,едноклетъчни пропагандатори като анонимен 145.Никой не е направил повече усилия и мирни предложения за независимост и стабилност на държавите в Европа от Хитлер.Всички бяха отхвърлени след Мюнхенското споразумение.Даже *** признава(април,1940),че Англия и Франция са искали войната срещу Германия под фалшив претест,че защитавали Полша.