Влизането ни в Шенген се отлага за неопределено време

Най-ранният възможен вариант е пролетта на 2014 г.
Обновена: 7 мар 2013 22:47 | 7 мар 2013 22:47, Миглена Иванова
165
Влизането ни в Шенген се отлага за неопределено време
Снимка: архив, Булфото

Решението за присъединяване на България и Румъния към Шенген се отлага за неопределено време, след като Съветът на вътрешните министри на държавите от Европейския съюз (ЕС) днес реши, че ще се върне отново към темата преди края на годината, съобщи БНР.

Редица страни са изразили резерви, съобщиха от ирландското председателство, а германският вътрешен министър Ханс Петер Фридрих даде ясно да се разбере, че заради проблемите на България и Румъния с престъпността и корупцията страната му не е склонна да обсъжда шенгенското ни членство преди излизането на следващите мониторингови доклади на Европейската комисия.

“Ние отчитаме не само спазването на техническите условия за граничен контрол, но и цялостната политическа обстановка в една държава. Как системата се справя с организираната престъпност, правосъдието, корупцията”, коментира той.

Още по темата

“Винаги сме казвали, че тази цялостна оценка за нас е централна. Тя не ни позволява да отменим граничния контрол сега. Моментът още не е назрял. Тук става въпрос за сигурността на нашите граждани. С нея не може да се правят компромиси. Ще видим как изглеждат докладите в края на годината и пак ще говорим”, допълни Фридрих.

Холандия също ще чака следващите доклади за България и Румъния, каза министърът на имиграцията Фред Теевен.
“Знаете нашата позиция, че трябва да видим два поредни положителни доклада на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка. Това още не е факт, така че ще изчакаме и ще видим каква ще е ситуацията през декември”, коментира Теевен.

Според българския вътрешен министър Цветан Цветанов политическата обстановка е един от факторите няколко държави да имат резерви към членството ни в Шенген. Като сериозна причина да сме нежелани в Шенген Цветанов посочи и т.нар. "социален туризъм" към западните страни.

Цветанов не отрече, че при така създалите се обстоятелства най-ранният възможен момент за членство в Шенген е пролетта на следващата година.

Още за Шенгенското пространство четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още по темата: Шенген
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
6
 
20
 
! Отговори
ВВВ преди 11 години
До СТРАНДЖАТАВЗЕМИ СЕ ГРЪМНИ БЕ *** ВЪРВИ ЛАПАЙ НА ВОЖДА НЯМА ТАКАВА ЧУМА МИНАВАЛА ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ КАТО ГРОБ И НЯМА ДА ИМА
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Странджа,кога те пуснаха ? Нали днес те свалиха от колата дето правеше 20 минути кръгчета с *** газ,на площада в Сливен?
13
4
 
11
 
! Отговори
ПРАВИ СА преди 11 години
Докато не избием или върнем Смъртното Наказание за Мафията , няма да ни приемат в ЕС .
12
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Льох мари Цвъцке ко стана *** мама ? Тия та обезчестиха публично *** Цвъцке. Направо ти пръснаха трътката на няколко пъти за 4 години и пак се правиш на честна и почтенна...
11
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГАРАНТИРАНО ОТ ГРОБ НАЙ СКАПАНАТА СЕКТА УПРАВЛЯВАЛА БЪЛГАРИЯ РАЗРУШИХА И ДОУНИЖТОЖИХА ВСИЧКО ГЛАД МИЗЕРИЯ ЕМИГРАЦИЯ ЧУМАТА НЯМАШЕ ДА СЕ СПРАВИ ПО ДОБРЕ
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И кучето казало-Всичко ми е наред,ама оная работа защо не е отпред.Та и нашата работа същата,в Шенген ли?
9
2
 
7
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 11 години
Тулски, чест и почитания за това, колко си прав!
8
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България беше почти в Шенген, подкрепяха ни и Германия и Франция, холандците говореха да променят становището си. Какво стана в последните дни, че изведнъж дори Германия се отметна - много ми е чудно, не мога да си спомня какво стана, че да всички вкупом да отеглят подкрепата си. Едно е сигурно - когато Станишев и Доганов направят новото правителство, Меркел и Франция с две ръце ще гласуват за България и тогава със сигурност ще влезем в Шенген само за броени седмици.
7
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До СТРАНДЖАТАТъпако,ако си не си забравил,при Костов паднаха визите,при Царя ни приеха в НАТО,при станишев ни приеха в ЕС,а при Боко ни гонят от всякъде и никъде не ни искат!
6
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Някой да не си помисли,че не ни искат заради Цветанов или Борисов! Сакън !Сигурно Станишев е виновен!
5
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Влизането се отлага докато ЕС не се убеди,че на чело на държавата няма да стои представител на престъпна групировка с меко казано съмнително минало ! Ако ГЕРБ не са изпразнени от съдържание и наистина държат да бъдат за Европейско развитие на България,най-логично е да си обират крушите! Или чакат официално дипломатическо писмо или нота на междуправителствено ниво!
4
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това не прилича на държава,а искаме в Шенген.
3
6
 
10
 
! Отговори
Уркото преди 11 години
Нормално, никъде вече не ни искат. Нека благодарим на политягите на прехода, единствен Командира се ползваше с европейска и световна легитимност но простия ганьовец го изгони - крадец бил. За сметка на това всичките след него бяха толкова чисти и почтени, че ни закотвиха на последно място след Албания, Македония, а скоро и Косово. Благодаря ти, ***!!!
2
3
 
20
 
! Отговори
!!! преди 11 години
И това не е заради политическата безпътица в БГ,както се опита да се оправдае Цв.Цветанов!!Проблема е в корупцията и престъпността,които ГЕРБ не се и опитаха да променят,както и всички останали всъщност!!!
1
11
 
19
 
! Отговори
Атака преди 11 години
Не искаме лъжлива Европа!