Невидимата първа дама на Афганистан

Зинат Карзай, съпругата на президента, се крие от очите на хората
10 мар 2013 16:12,
43
Невидимата първа дама на Афганистан
Зинат Карзай Снимка: архив, Reuters

Тя е наричана „невидимата първа дама на Афганистан“. Зинат Карзай, 43-годишната съпруга на Хамид Карзай, рядко може да бъде видяна на публично място. А с това предизвиква критики, че не прави достатъчно за правата на жените в страната си. За ролята й като първа дама и за живота й в Афганистан разказва самата госпожа Карзай пред Би Би Си.

“Благодаря ви и добре дошли. Много се радвам, че сте тук!“, приветства тя екипа на Би Би Си в скромния си, но изпълнен със светлина хол. Първата дама на Афганистан живее зад огромна преграда от охранители и мерки за сигурност в президентския дворец в централен Кабул.

Трябва да минеш през пет проверки за сигурност – всяка още по-строга от предходната – за да стигнеш до приземните апартаменти, които всъщност са нейният дом, дома на съпруга й и двете им деца.

„Много е трудно да бъдеш постоянно под наблюдение. Бих предпочела да живея извън двореца“, признава Зинат.

Мерките за сигурност са една от причините, поради които интелигентната жена рядко се появява на публични места. „Не съм пътувала никъде из Афганистан“, казва госпожа Карзай. Вместо това хората отиват при нея.

„Имам много контакти с обикновени жени от народа. Те често идват при мен, за да споделят мислите си“, разказва Зинат.

Липсата на публичност обаче е предизвикала и критики от страна на някои афганистанци, особено от по-младото поколение. Те критикуват пъвата дама за това, че не защитава достатъчно правата на жените и в никакъв случай не дава положителен пример с поведението си. Още повече, че преди да се омъжи, тя е работила като лекар години наред в Пакистан. „Знам, че приносът ми не е открит и видим в медиите. Но правя, каквото мога, предвид настоящите обстоятелства в Афганистан“, казва тя.

А когато първата дама засяга темата за настоящите обстиоятелства, тя няма предвид само проблемите със сигурността на страната. Нейната роля е ясно ограничена от културната чувствителност на страната. Според нея държавата не е готова за една интелигентна първа дама, която се появява по високите етажи на властта, редом до съпруга си.

„Смятам, че е нужно повече време. Тази страна е страдала повече от 30 години заради война. Ние трябва да поправим нещата постепенно и междувременно да работим върху културата и традициите ни“, категорична е съпругата на президента.

Такива традиции включват и вярването на много консервативни афганистански мъже, че е срамно жените им да бъдат виждани от други мъже. Всъщност, смята се, че нейният собствен съпруг има подобни съображения. Но Зинат го защитава и казва, че това е единствено нейно решение да се пази от погледите на останалите.

„И той, и аз познаваме културата на страната ни, традициите и настоящото положение на нещата. Трябва да вземем това предвид и да работим в съответствие с това“, категорична е тя.

Но въпреки че е скрита от очите на обществеността, Зинат Карзай се е срещала с редица други първи дами. Чери Блеър, Лора Буш и Гуршаран Каур, изброява тя. Тя е близка и със съпругата на иранския президент Ахмадинеджад – Азам ал-Садат Фарахи, с която си говорят по телефона.

Зинат и Хамид Карзай са женени от 14 години и оттогава тя е първа дама с две деца. Синът й Мирвайс е на 6 години, а дъщеря й Малала е още бебе. Тя казва, че съпругът й обожава децата си, но все не му стига времето за тях.

„Понякога в петъците той може и да е свободен за около час. Тогава излиза с мен и с тях на разходка. Винаги сме заедно“, казва Зинат.

В миналото президентът винаги е казвал, че се надява бъдещият му син да израсне в Афганистан. За много семейства в страната да имаш дъщеря не е толкова ценно. Но според съпругата на президента той е еднакво амбициозен и пълен с надежди както за сина си, така и за дъщерята.

„За нас няма разлика между момче и момиче. Момичето също е дар от Господ“, разсъждава Зинат.

Подобно на съпруга си Зинат Карзай също има набито око за дрехите и носи това, което е популярно за афганистанския стил на обличане. Докато за много хора мюсюлманският шал на главата символизира липса на свобода, госпожа Карзай твърди, че той дори не е част от афганистанската традиция: "Бурката е внесена от чужбина. В по-големите селски райони жените просто носят шалове на главите си“.

Поглеждайки назад към собственото си детство, Зинат си спомня с умиление за баща си, който е мотивирал всичките си дъщери да се образоват. Висшето образование за нейното семейство е било приоритет.

И въпреки че се чувства неспособна да играе по-значима роля в обществения живот на страната, тя споделя, че ще направи всичко възможно и двете й деца да завършат в Афганистан и ако искат, да се захванат с политика.

„Баща им направи толкова много за тази страна. Ще съм щастлива, ако и те изберат да служат на родината“, казва в заключение невидимата първа дама на Афганистан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: Афганистанпърва дама
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А на нашия президент ШАВРАНТИЯТА НЯКОЙ ВИЖДАЛ ЛИ Я Е
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 39Много си ***!!!Намерил държави за пример!
37
2
 
17
 
! Отговори
Куртропович преди 11 години
В Афганистан всички дами са невидими. Започнат ли да стават много видими се прощават с живота си или поне с.... носът и ушите си!
36
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е да всичко изглежда доста културно и цивилизовано.Докато няколко от" по-правоверните" не решат да взривят малко бомби. Или пък да застрелят малко медицински персонал дошли да ваксинират безплатно чаветата им.А тва ,че българите били от Иран или Афганистан ме убива. Мможе ли един път поне да бъдем от нормалните?Нещо САЩ,Англия или някоя по-нормална евро страна ако няма друго..Защо е нужно да произхождаме или от некви *** или *** (индийци) и араби?Голяма е любовта към маймуните..
35
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
edna bomba im triabva.
34
5
 
10
 
! Отговори
анонимна преди 11 години
Жената има нормално красиво човешко лице, образована е, работила е дълго като лекар при това......разсъждава трезво и спокойно.......какво да кажа ощеНаправете сами аналогии с "изостанал и дивашки" Афганистан.И още - прословутите бурки и чаршафи са атрибут в страни, където природните условия са предпоставка за това - пясъчни бури с фини частици прах /силикоза/. Ползват се и от мъже /бурнус/. Камю ги е описал превъзходно. Това касае носенето на място, естествено, не по света.
33
0
 
25
 
! Отговори
з преди 11 години
а нашата първа дама е още по невидима, тази поне е допуснала екип на би би си, а при нас пълна мъгла
32
14
 
7
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 11 години
По -правилно е да я нарекат "първа ***", не "първа дама". Афганистан е 500 години назад в развитието си. Мъжете имат право да бият жените си, за изневяра на жена, присъдата е публично да я убият с камъни и т. н.
31
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Авганистан не е наша прародина,но по време на турското робство турците са вземали красиви български момичета и са ги продавали като бели робини в Авганистан.Затова някои от авганистанците имат подобни на нашите черти.Това е тъжната истина,сочи историята.
30
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А за невидимата първа дама на България какво ще кажете?
29
3
 
8
 
! Отговори
от 11 преди 11 години
Въпреки всичко,все още не вярвам,че Афганистан е прародината на българите,и неможе да се твъди това,след като няма факти,а само някакви теории и предположения
28
0
 
23
 
! Отговори
от 27 преди 11 години
Не разбирам защо някой ми е писал минус. Това е факт. Афганистанският Мадарски конник е по-добре запазен от нашият.
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам, може да е от снимката, но прилича на птичка в клетка - тъжна и примирена жена, която изпълнява роля, в която не вярва. Предполагам осъзнава, че дори децата ще ѝ вземат - едва ли има думата относно бъдещето им.
26
3
 
12
 
! Отговори
до 11 от Чехия преди 11 години
Афганистан била прародината на българите-абе ти добре ли си бе ?????В Афганистан има изсечен в скалата конник, след който тича куче и е пробол лъв с копие. Местността, където се намира се нарича "МАДАРА" /свято място/. Според мен случайността и напълно изключена. В интернет има много писано за това, но нашето образование... Как да го напишан в историята, като никак не се връзва с тюркският произход на протобългарите. Афганците, сродни на персите, са арийци от иранската група.
25
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
също така не разбирам грозната кадъна в бозавото облекло какъв тип новина се явява точно?
24
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не знам какво общо има тази грозна кадъна облечена в боза с жената на нашия роско, която е само една бизнес дама, която иска да си гледа бизнеса а не да става за пудел за развеждане...на бесипето им липсва зорка, ама на, няма я
23
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ама тя нашата се крие щото я е срам да я виждам с оня анимационен герой
22
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
щеше да е добре да я скриете и от нашите, да не я гледаме
21
7
 
8
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Зинат Карзай - Имаше едно такова лекарство, антибиотик - Зинат.
20
2
 
21
 
! Отговори
marin преди 11 години
Роско няма ли да разбули неговата ханъма?