Нова версия за смъртта на Березовски – бил е удушен

До тялото му бил намерен шал
Обновена: 25 мар 2013 10:40 | 25 мар 2013 10:39, Елка Василева
50
Нова версия за смъртта на Березовски – бил е удушен
Борис Березовски. Снимка: архив, Reuters

Руският бизнесмен Борис Березовски може би е бил удушен. До тялото му е бил открит шал, пише вестник „Гардиън“.

Тялото на 67-годишния бизнесмен е било открито от негов телохранител във вана в дома му в град Аскот близо до Лондон на 23 март. Бърза помощ е била извикана в 15.18 часа местно време. Пристигналите лекари са констатирали смъртта на Березовски. По думите на негови роднини, които по-късно бяха потвърдени от адвоката Александър Добровински, се работи по две версии за причините за неговата смърт: самоубийство и инфаркт. Официално потвърждение от Лондон обаче няма.

Според вестник „Гардиън“ бившата съпруга на Березовски Галина, която е била допусната до мястото на инцидента, твърди, че до тялото му е бил открит шал.

Още по темата

„Борис е бил удушен. Или той сам е направил това, или някой му е помогнал. Не вярвам това да е било самоубийство. Това не е била естествена смърт“, цитира изданието думите на един от приятелите на Березовски, бившия заместник генерален директор на „Аерофлот“ Николай Глушков.

Полицията обаче твърди, че по тялото на Березовски не са били открити следи от насилствена смърт.

Някога влиятелният руски политик и предприемач Березовски стана фактически емигрант още в края на 2000 г. През 2003 г. му беше дадено политическо убежище във Великобритания.

От 1999 г. насам в Русия са образувани 13 наказателни дела срещу Березовски, пише ИТАР-ТАСС.

Березовски беше подозиран също така в причастност към отравянето с полоний на Александър Литвиненко, а физическият извършител на убийството на журналистката Анна Политковская Дмитрий Павлюченков заяви, че олигархът е бил един от поръчителите на убийството й.

Русия е отправяла многократно към Великобритания искане за екстрадиране на Березовски, но положителен отговор не е получен. За последен път руската главна прокуратура изпрати искане за екстрадирането му от Великобритания през април 2007 г.

В последно време в британския печат имаше съобщения за сериозни финансови трудности на Березовски, които настъпили, след като през август 2012 г. той изгуби делото срещу бившия си бизнес партньор Роман Абрамович. През януари 2013 г. пък лондонски съд замрази активите на Березовски по искане на бившата му съпруга Елена Горбунова. В последно време се появиха информации, че за да покрие задълженията си, бизнесменът разпродавал сгради, колекционерски автомобили и картини от колекцията си.

По думите на Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент Владимир Путин, Березовски е искал да се върне в родината си и малко преди смъртта си е поискал прошка от Путин.

В интервю за списание „Форбс“ преди дни пък Березовски призна, че мечтае да се върне в Русия. „Изгубих смисъла. Смисъла на живота. Не искам сега да се занимавам с политика. На 67 години съм. И не знам какво да правя по-нататък“, каза още Березовски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
43. Че се е убол с клечката за зъби !И телохранителя я намира .Чакайте малко , Скотланд ярд не е ли прибрал доказателствата , , Нали са се произнесли че няма насилие по тялото . Трябва да е инфаркт .
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Березовски няма вид на руснак !
42
3
 
2
 
! Отговори
Станимир преди 11 години
Ех тези олигарси не разбраха че има държава над тях . Армията и КГБ са зад Путин , а олигарсите с чувството за безнаказаност не разбраха че парите не са водеща роля за власт !
41
4
 
9
 
! Отговори
---- преди 11 години
Предателите на Русия, или се самоубиват или по собсввено желение си слагат камак на шията....
40
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Удушен с ... кипърско шалче?!
39
2
 
20
 
! Отговори
уроци преди 11 години
Статията да се чете предимно от българските олигарси да са наясно , че и тяхната съвест някой ден ще проговори. Улицата е безопасна за тях.
38
3
 
14
 
! Отговори
ШАПКА НА ТОЯГА преди 11 години
Който не приема КГБ съвети наготово,получава бонусче-билет за гроба!Който тръгва срещу Путинова Русс със злоба,има безлимитна среща с неговия бог Йехова!Който става двоен-троен агент за парички,в Ада ще го клатят Дяволите всички!
37
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дали се е самоубил или е убит за мен няма никакво значение. Един *** по-малка на този свят. Ако беше беден човек дали на някого щеше да му пука каква е причината за смъртта. Ако има близки роднини те за си платят на части детективи от несметните му богатства, за да разследват. Защо е необходима службите, на които плаща данъкоплатеца да се занимават с този въпрос.
36
9
 
9
 
! Отговори
капо преди 11 години
Руските невидими нинджи са го убили!
35
4
 
15
 
! Отговори
Гаров преди 11 години
Няма начин Костов да не е замесен.
34
31
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Евала на Путин, че убива хора. Евала и на идола му Сталин, който уби милиони. Евала на всеки убиец и диктатор. Евала на геноцида. Евала на мрака. евала на глупостта човешка и нейната безкрайност.
33
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много хора не правят разлика между руския човек, който е наш брат и руския империализъм, който е наш враг. ***, ***, предатели и блюдолизци ще има винаги. Винаги са ми били интересни хорица, които пред интересите на родината предпочитат чужди такива.
32
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Евала на Путин.Досега не е простил на никого.
31
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имало е шалче до него ? Това като че ли се казва от българско разследване .Англичаните обаче не казват , че е насилствена смърт !Не го харесват финансово да е банкрутирал , но са му посъбрали парите , заради тях саму дали веднага и убежище в Англия .
30
1
 
27
 
! Отговори
тя преди 11 години
ЧОВЕК МОЖЕ ДА СЕ ОБЕСИ, НО НЕ МОЖЕ ДА СЕ САМОУДУШИ!
29
4
 
18
 
! Отговори
тя преди 11 години
Ликвидиран е от английските тайни служби!
28
5
 
9
 
! Отговори
ГЕРБЕР преди 11 години
БАВИ ВЕРСИИТЕ ,ЦВЕТАНОВ ЛИ ВОДИ РАЗСЛЕДВАНЕТО,ДА ДАВАТ ПЪРЖОЛИ НА КУЧЕТО И ДА ЗАРАВЯТ ТРУПА
27
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
23 естествено че са най-демократичноя народ на земята , нямат нищо общо с Русия освен воннопромишлените комплекси .
26
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
в българия наистита управляват службитеама я кажи къде са завършили щколи и курсове министрите от гербавото правителствои ще ти стане ясно от кои служби са и защо боко си беше обикновен паравани неможеше да бутне нито въпшния нито финансовея нито вътрешния и някои от останалитеако някой се сеща да напише не трудно
25
1
 
15
 
! Отговори
Герчо преди 11 години
Ако англичаните го бяха екстрадирали навреме в Русия, сега щеше още да е жив /макар и в затвора/!Те са виновни!А сега какво? Починал от пристегнат шал!