Премиерът на Люксембург хвърли оставка

Причината е скандал със злоупотреби в разузнаването
Обновена: 11 юли 2013 08:24 | 11 юли 2013 08:09,
16
Премиерът на Люксембург хвърли оставка
Жан-Клод Юнкер Снимка: Reuters

Премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер, който заема поста от 18 години, обяви вчера, че е принуден да подаде оставка в резултат на скандал със злоупотреби в разузнаването, съобщиха осведомителните агенции.

"Утре в 10 часа ще свикам правителството и ще отидем в двореца, за да предложим на Великия херцог [държавния глава] предсрочни избори", каза Юнкер пред парламента.

В продължение на седем часа вчера законодателното събрание на херцогството обсъждаше доклад, според който разузнавателните служби са послушвали незаконно политици, купували са автомобили за лично ползване и има подозрения, че са получавали подкупи и облаги в замяна на сведения за местни официални лица.

Още по темата

Докладът установява, че Юнкер е упражнявал занижен контрол върху службата за сигурност и не е уведомил за нейните действия съответната парламентарна комисия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Асошиейтед прес допълва, че заради скандала християндемократите на Юнкер са били изоставени от коалиционните си партньори социалистите, които са поискали от премиера да поеме политическа отговорност. Според АП Юнкер твърди, че не е знаел за злоупотребите на люсембургските разузнавачи.

Жан-Клод Юнкер, който оглавява правителството на Люксембург от 1995 г., е премиерът с най-продължителен мандат в ЕС. От 2005 г. до първите месеци на този година той оглавяваше и еврогрупата. Великото херцогство с население от 515 хиляди души, разположено между Германия и Франция, имаше славата на остров на политическа стабилност, отбелязват агенциите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
4
 
! Отговори
лол преди 10 години
Буревестников, ето това е разликата, в стила и наглостта, много точно го каза. В БГ се краде колкото можеш повече сега, а в Люксембург и другаде -- по малко, по-тихо, и по-дълго, като първо се грижат народът да е доволен, за да не ги смени на изборите.
14
0
 
2
 
! Отговори
leo1971 преди 10 години
а докладите на съсела дето се озоваха в мафиота трактор дето по нареждане на агент гоце "обсебваше" таксиметрови компании? нещо оставка тогава или сега за издънките?
13
0
 
4
 
! Отговори
Буревестников преди 10 години
.... Изобщо няма база за сравение! Дори бих си позволил да дам един пример , който най добре би охарактеризирал нещата и ГОЛЯМАТА РАЗЛИКА - Ако има НЕЩО , каквото и да е .... ЗА КРАДЕНЕ или ДАЛАВЕРА... и го наречем - 100 ПРОЦЕНТА ;) Българския ***-политик ще иска и ще направи така ,че да открадне - 101 ПРОЦЕНТА от тия 100.... Докато политика от Люксембург примерно ще крадне 15-20.... максимум 30 процента....от тези 100! А с другото ще се тупа в гърдите пред Народа колко е морален и честен!!
12
0
 
5
 
! Отговори
Буревестников преди 10 години
Хора , къде ги сравнявате политиците в Люксембург с нашите *** от нашенското НС ?!?! Ха ха ха ха.... То направо е смешно! Ясно е, че и там правят "игри" и далавери за прибиране и пране на кинти ;) Но го правят с ФИНЕС и СТИЛ - непознат за тукашните абсолютни Бай ***.... И освен това заедно с далаверките се грижат и народа им да е доволен... добре осигурен като заплати и здраве... Което им дава солиден БОНУС при "игрите" им във властта! А тука какво ?!?! Все едно сме някакви диваци !!!:(
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така се прави, политически скандал, може да не е виновен, ама поема отговорност, както е редно.
10
0
 
7
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Достойните хора така правят. Нашите *** чакат насила да ги изритаме от парламента и не разбират от добра дума. Толкова са дебелокожи и нагли.
9
0
 
6
 
! Отговори
НМ(народна милиция) преди 10 години
Е,как поне малко няма да приличаме на тази държава?? Егати племето дето сме.
8
5
 
8
 
! Отговори
Chikatilo преди 10 години
до 5...ей *** Бойко подаде оставка на 3 тия ден и то без някой да му я е искал...твоя вожд червения олигарх е стиснал властта и не пуска кокала ! колко си зле само....
7
1
 
10
 
! Отговори
Chikatilo преди 10 години
А нашия комунист никога нема подаде оставка .....
6
3
 
6
 
! Отговори
до 3 преди 10 години
Никой не казва на някой да му се разминава каквото и да е било, турско комунисче от Атака. Казвам, че това се прави навсякъде и министрите поемат политическата отговорност. Но за разлика от тук, западните прокуратура са професионалисти, с кадърно и УМНИ служители и не тръгват да дават смехотворни пресконференции и не тръгват да правят смехотворни акции които после всеки стажант-съдия да ги отхвърли като драстично не компетентно изпълнени. Но така действате вие от БСП/КП-ДПС-АТАКА
5
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А нашия Цвък и Тиквуна кога ще вземат пример от тях, сигурно щото им липсва голяма част от багажа в главата
4
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някъде хората поне имат срам, че са ги хванали и подават оставка.Нашите обаче едвам имунитета си свалиха....
3
3
 
5
 
! Отговори
456 преди 10 години
До АнонименИ на всякаде наказват за това! защо на Цвъко да му се размине? А щото и другите видиш ли сгазили лука! Много пронекновенно бе герберче!!
2
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само Волен!
1
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ми Цацаров и комунистите да видят и чуят. На дали премиера на Люксембург ще бъде вкаран в следствието :) навсякъде и при всички се подслушва