Русия иска наказания за розовия паметник

Москва недоволна от реакцията на българските власти
Обновена: 22 авг 2013 17:01 | 22 авг 2013 17:01, Елка Василева
523
Русия иска наказания за розовия паметник
Снимка: БТА

Русия иска да бъдат наказани виновните за оскверняването на Паметника на съветските воини освободители в София, заяви говорителят на Министерството на външните работи на Русия Александър Лукашевич, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Поредният инцидент стана на 21 август. Фигурите на воините на един от барелефите на монумента /Паметника на Съветската армия в София – бел.ред./ бяха изцапани с боя и надписи. Това далеч не е първият случай на издевателство над паметниците на съветските воини в България, за съжаление. Официалните власти в страната не реагираха по необходимия начин на многократно изразяваната загриженост от подобни вандалски актове“, заяви Лукашевич.

Още по темата

По думите му руската страна отново отправя искане за предприемане на действени мерки за недопускане на гавра с паметниците на съветските воини, загинали в името на освобождаването на Европа и България от нацизма, а също и да бъдат открити виновните за оскверняването на мемориала.

„Нашето посолство в София предприема съответните демарши в МВнР на България и кметството на българската столица“, каза още Лукашевич.

Паметникът на Съветската армия в София вчера осъмна боядисан в розова боя. В долния край на монумента беше изписан и надпис на чешки език, който гласи: "България се извинява!" Поводът за акцията на неизвестните "художници" беше  навършването на 45 години от инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия, с която СССР смазва окончателно Пражката пролет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


523
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
418
7
 
20
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Господин руския министър може ли да каже първо защо тяхната колониална администрация набута паметните плочи на българските войници в музея, а вместо тях имаме 40-метров паметник на армията на режим, обявен за престъпен? Безсмислено е да се спори с ***, за които съветските войници са по-ценни от българските. Никой никога не е питал българския народ дали иска да се изхарчат милиони за ПСА, вместо за паметник на българските войници.
417
13
 
12
 
! Отговори
ivan.kar преди 10 години
В цяла Европа паметниците на загиналите във войните и/или на победителите в тях са под охраната на държавата и гражданската съвест. Къде ти у нас такова...
416
11
 
18
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
465 какви загинали бе блаяд , една пушка не е гръмнала в българия когато са ни окупирали и Маршал Толбухин си е направил щаба в БНБ , знаеш лли какво означава на чужда войска щаба и да е в националния ти трезор , аман от русофилстици
415
21
 
21
 
! Отговори
КАЛАШНИКОВ преди 10 години
А , МОГАТ ЛИ ДА ДУХАТ СУПАТА КАЗАЦИТЕ ??????
414
20
 
29
 
! Отговори
ЗКПЧ преди 10 години
Руската туморна пропагада толкова е заела място в нашата изкривена история че става подобно на религия разпространявана от историчарите(завъшили руска школа).И руско-турската война и втората световна са подтикнати от Имперска Русия.Те си гледат интереса......а ние добичетат ни стрижат и колят.
413
16
 
35
 
! Отговори
статистически факт преди 10 години
Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията.
412
33
 
27
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
Айде бе, седерастки ***, дайте да направим референдум за премахването на руските паметници, за да се ПРЕБРОИМ. Един жалък маргинал с подкрепата на фондации и посолства написал "България се извинява" Кой си ти бе *** мръсен? Кой те е упълномощил да се изразяваш от името на България? Кой ти е дал правото да се гавриш с паметта на загиналите?Да идват руснаците и да си прибират костите от КОСТНИЦИТЕ на загиналите за свободата на България, защото явно ние не ги заслужаваме.
411
4
 
16
 
! Отговори
Болярина преди 10 години
MADE IN BULGARIA
410
12
 
21
 
! Отговори
Борис Болкан преди 10 години
Закопавате се в собствените си екскременти - не са ви виновни ни Русия, ни извънземните.
409
13
 
19
 
! Отговори
хахахаха преди 10 години
Дървен сувенир с 3 букви-ШОП,братоубиец-ШОП СЕЧЕ ДЪРВА,И САМ ДА СЪМ У ТРАМВАЙО,ПАК ЧЕ СЕ БУТАМ,И БЕЗ ПАРИ ДА Е БИЛЕТО-ПАК НЕМА ДА ДУПЧИМ,Я ЧЕ СИ ПОДПАЛИМ КАЩАТА ТА ДА ИЗГОРИ НА ВУТЕ ПЛЕВНЯТА,Я НЕ СКАМ ДА СЪМ ДОБРЕ,Я САКАМ КОМШИЯТА ДА Е ЗЛЕ----Всичко това идеално кореспондира с писанията на "шоп" и КО,дето се напъват като тиква със запек,белким родят нещо гоУемо,хахахаха,З-КАТОЛИЦИ СТАНАХТЕ!!!!ЗАСРАМЕТЕ СЕ БЕ,ОТ ПАПАТА ПО-ГОЛЕМИ КАТОЛИЦИ СТАНАХТЕ!
408
21
 
18
 
! Отговори
хахахахаха преди 10 години
то ,откак дойде"дИмУкрацията" тука само се руши. или се маца,...и се строят молове-предлагащи основно ***,нищо СЪЩЕСТВЕНО не е построено,а пък с руска пмощ се направи толкова-че още не можете да го окрадете,на практика русите ви направиха милионери,*** гейберчета...кво се учудвате -българчето е тотално изпростяло...
407
12
 
6
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
До dpМного вярно разсъждение, господине, така е.И аз така ги виждам нещата.
406
13
 
23
 
! Отговори
do 454 преди 10 години
Преди беше СССР сега е Руска Федерация демек същата работа,защо на автономните републики не им дава независимоста
405
8
 
13
 
! Отговори
dp преди 10 години
А съдейки по активността на дежурните постващи агитатори можем да очакваме иоще от тая история. Ако я задълбаят, ще жертват на края паметника който ще бъдепремахнат от някой я познат, я (по-вероятно) новоизлюпен герой (пак тяхно ченге де ама товаса подробности) и публиката ще приеме коронацията му като пореден спасител на нацията.Ей ти ги още 4 години пак КГБ официално на власт в БГ, на цената на малко разбутан камънак.Пак е нещо де, докато им се налага да харчат ресурс за да се удържат.
404
13
 
11
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
До Dnes.bg.1Демек руснаците за известно време се маскирали като СССР, набутали ни некъф паметник и сега вече свирено, така ли? Не става така, байно, тц...
403
11
 
7
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
До Dnes.bg.1Демек руснаците за известно време се маскирали като СССР, набутали ни некъф паметник и сега вече свирено, така ли?
402
14
 
21
 
! Отговори
dp преди 10 години
Да види човек разпенилите се в безсилна злоба за такава дреболия съветски слугие освежаващо без съмнение, преди 25 години и за по-дребно нещо можеха да унищожатчовек.Но най-смешното са жалките опити на разни къде платени, къде самодейни агитатори давкарват и ГЕРБ, СДС-та и подобни в картинката в опит да ги изкарат нещо различно отсъветските слуги, които и те - като всички в БГ "политиката" - са.
401
14
 
22
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
Съветски съюз вече няма от 20 години. А съветска народност никога не е имало. Загиналите във войната са предимно руснаци и паметникът е руски на практика. И понеже от 20 години няма СССР, тая акция няма никакъв смисъл. Освен ако е насочена срещу сегашната Русия. Тогава вече има смисъл. Като антируско мероприятие! Защото както вече казах СССР вече не съществува и никога не е имало съветска народност,съветски етнос. Загиналите са руснаци,паметникът е руски и боядисването му е една антируска акция.
400
12
 
20
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
До въпрос"Защо една анонимна личност ще боядиса този паметник, за да се извини от името на една цяла страна? Не е ли по-добре да застане пред камерите, прожекторите, микрофоните и да каже, че се извинява. Така направиха германските държавни мъже преди години."Защото такъв ни е манталитета,националния! Да не действаме открито,а скришом и задкулисно. Аз съм чел,че това е една от основните причини турците да имат такова презрение към нас и Чърчил да каже "тоя подъл народ трябва да бъде наказан"
399
18
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поредната руска наглост