Русия иска наказания за розовия паметник

Москва недоволна от реакцията на българските власти
Обновена: 22 авг 2013 17:01 | 22 авг 2013 17:01, Елка Василева
523
Русия иска наказания за розовия паметник
Снимка: БТА

Русия иска да бъдат наказани виновните за оскверняването на Паметника на съветските воини освободители в София, заяви говорителят на Министерството на външните работи на Русия Александър Лукашевич, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Поредният инцидент стана на 21 август. Фигурите на воините на един от барелефите на монумента /Паметника на Съветската армия в София – бел.ред./ бяха изцапани с боя и надписи. Това далеч не е първият случай на издевателство над паметниците на съветските воини в България, за съжаление. Официалните власти в страната не реагираха по необходимия начин на многократно изразяваната загриженост от подобни вандалски актове“, заяви Лукашевич.

Още по темата

По думите му руската страна отново отправя искане за предприемане на действени мерки за недопускане на гавра с паметниците на съветските воини, загинали в името на освобождаването на Европа и България от нацизма, а също и да бъдат открити виновните за оскверняването на мемориала.

„Нашето посолство в София предприема съответните демарши в МВнР на България и кметството на българската столица“, каза още Лукашевич.

Паметникът на Съветската армия в София вчера осъмна боядисан в розова боя. В долния край на монумента беше изписан и надпис на чешки език, който гласи: "България се извинява!" Поводът за акцията на неизвестните "художници" беше  навършването на 45 години от инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия, с която СССР смазва окончателно Пражката пролет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


523
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
398
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Пълна еклектика.Англия и Франция обявяват война на Германя когато немските войски влизт в Полша. Да , ама в същото време и руските войски влизат в Полша.Хитлер е бил невероятно изненадан от решението на Англия и Франция и д ори не е вярвал , че са обявили война на Германия.Това е документирано от кратък филм , заснет от *** Браун , но без говор.Вълнението на Хитлер е било разчетено от глухонями , по устните.Интересно начало на Втората световна война?
397
3
 
5
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
До Спонги"Грешката е моя, става дума за Ленинград"ААА,я виж ти! Значи какво се оказа? Не мога да вляза в Сталинград през Ладожкото езеро??? Ауу,ами сега? Така ми се ходеше в Сталинград! И исках непременно през Ладожкото езеро да вляза в Сталинград! Огромно като море и замръзнало! Сбогом Сталинград! Щом няма да вляза през Ладожкото езеро в Сталинград тогава не ща!
396
15
 
23
 
! Отговори
тежък преди 10 години
от какво са ни освободили по- скоро ни закопаха
395
2
 
3
 
! Отговори
Mаузер преди 10 години
До Dnes.bg.1--444 .Верно е . Моя племеник тая год. завърши история във В.Търново. Дипломната му работа беше "Западния Фронт".Доста се поровихме .Имам слабост към темата ВСВ.Телеграмите между Сталин иРузвелт и Сталин иЧърчил са издадени в 2 Книги--325 стр.и 470 стр..
394
9
 
13
 
! Отговори
въпрос преди 10 години
Защо една анонимна личност ще боядиса този паметник, за да се извини от името на една цяла страна? Не е ли по-добре да застане пред камерите, прожекторите, микрофоните и да каже, че се извинява. Така направиха германските държавни мъже преди години. То ва сега си е чиста пхростотия и порногпафия!
393
0
 
7
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
До Mаузер"Тогава САЩ Пускат Летяща лодка с обсег 3200 км и край на подводниците.Има книга "Съдбоносни Решения" писана от 4 герм.генерали.Те казват;Щом срещнахме америк.воена техника разбрахме че губим война" ПО-ДОБРЕ Е ДА ЧЕТЕШ ПЪРВОИЗТОЧНИКА-УИНСТЪН ЧЪРЧИЛ И ДА ПИЕШ ВОДА ОТ ИЗВОРА! Вместо да вярваш едно към едно на пленени германски генерали,желаещи да се харесат на американците! Чети Чърчил и друго ще мислиш за подводниците и "летящите лодки" (хидроплани)
392
2
 
2
 
! Отговори
Mаузер преди 10 години
До Dnes.bg.1--441 ;Южен Иран е окупиран от Англия а северен от Русия още щом започва войната.Беше ми приятно да поспоря с теб.Изучавал съм ВСВ. Сега лека нощ.Всичко хубаво.ЧАО
391
0
 
6
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
Има десетки телеграми на Чърчил в които изпраща поздрави и пожелания за нови победи на"Славната Червена армия! Великата Червена армия!" Чърчил заявява на няколко пъти,че английската армия на мястото на руснаците не би могла да издържи германското настъпление! Чърчил е обсъждал дори ако Великобритания бъде превзета и окупирана от германците да излети за Канада и от там да продължи съпротивата.
390
1
 
3
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
До Dnes.bg.1Няма да пиша романи, но в книгите които съм чел има даже снимки на керван от камиони по леда. Грешката е моя, става дума за Ленинград( допуснах системна грешка, за което се извинявам). Няма значение днес. Помощите първо са идвали от Аляска. Някои от тях в началото са били като кредит. А Маузер ти даде точни данни от къде да четеш. Не е редно да се омаловажава ролята на която и да е страна в тази Война.
389
2
 
3
 
! Отговори
Mаузер преди 10 години
До Dnes.bg.1 440 ;Ти си по- твърдоглав от мен. Понасят големи загуби.има моменти когато спират керваните.Англичаните не могат да си възстановят загубите.Добре че САЩ произвеждат кораби.Получава се мъртва зона докоято самолет не може да стигне.Германците провеждат операция "Вълча глутница".Тогава САЩ Пускат Летяща лодка с обсег 3200 км и край на подводниците.Има книга "Съдбоносни Решения" писана от 4 герм.генерали.Те казват;Щом срещнахме америк.воена техника разбрахме че губим войната.
388
0
 
3
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
До MаузерИРАН е окупиран някъде в 1941-1943 г от англичани и руснаци по споразумение между Чърчил и Сталин. На път за Москва през 1942 или 1943 г самолетът на придружаващите Чърчил лица се поврежда след кацането в Иран и те са докарани в Москва на следващия ден след Чърчил с руски военен самолет. Той вече ги очаква,като посещава и личния дом на Сталин.
387
0
 
5
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
До Спонги"Спорим за съвсем друго нещо, а именно имало ли е Американска помощ за СССР.Имало е. Няма да те наричам ***, а само твърдоглав. Прочети. Има всичко. "Нали това те питам? Как тази помощ е стигнала Русия и колко от нея е стигнала? И Германия помагала ли е с немски кораби и самолети да се превози американската помощ за Русия?
386
1
 
2
 
! Отговори
Mаузер преди 10 години
До Dnes.bg.1--429 ;Да нашето правителство носи вина. САЩ и АНГЛИЯ спират бомбардировките за 10 дни за да си помислят нашите .Увеличават на 40 дена но нашите продължават да мислят.Голяма вина носи воения министър Ген.Маринов--Руски агент.Помоща се осъществява и през ИРАН,чиято северна част е окупирана от СССР съгласно стар Договор, мисля че от ПСВ.
385
1
 
3
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
До СпонгиТа как да вляза в Сталинград през Ладожкото езеро? Искам в Сталинград!
384
2
 
3
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Ми на мене не ми трябват да ги пазят във ВИМ. Защо не мога да си заведа децата и да им покажа паметник на пра-прадядо им? Що не си закарат ПСА във ВИМ, а паметните плочи на мястото на боядисаните барелефи, да видим дали някой българин ще посегне да ги маже?
383
0
 
4
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
До СпонгиАХ ТАКААА ЛИ? Мерси,че ме ограмоти и осветли! Със знанията прочетени в интернета!
382
0
 
4
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
До СпонгиНаистина няма нужда да спорим! С неграмотни хора не споря. НЕРДЕ ЯМБОЛ,НЕРДЕ СТАМБУЛ! Къде е Сталинград на юг, къде е замръзналото ооогрооомно ладожко езеро? МОЖЕШ ЛИ ДА МИ ОБЯСНИш КАК ПРЕЗ ЛАДОЖКОТО ЕЗЕРО (ОГРОМНО КАТО МОРЕ СПОРЕД ТЕБ) СЕ СТИГА СТАЛИНГРАД? ОБЯСНИ МИ, ЧЕ ИСКАМ ДА ОТИДА В СТАЛИНГРАД!
381
1
 
3
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
До Dnes.bg.1За да те ограмотя малко, ще те открехна. Съюзническата авиация преминава през България за да бомбандира петролните рафинерии в Румъния. Когато минават над нас зенитната артилерия ги обстрелва. Тогава те се отклоняват и редовно пускат бомби над София. Бомбандират целенасочено Враца и Карлово. самолетите летят по долината на Струма и Места за да не ги засекат. Край Дупница ги обстрелват за първи път след като България обявява война на САЩ. После знаем всички за Списаревски и т.н.
380
1
 
2
 
! Отговори
Mаузер преди 10 години
До Dnes.bg.1-405 ; Това показва колко беше силна Германия.На Техеранската к-я Сталин Казва че без помоща от САЩ и Англия Щяхме да загубим войната.Това го пише преводача на Сталин--Валентин Бережков в "Техеран--43" и Елиот Рузвелт в "През очите на Рузвелт".Аз ти писах подробно ;Чети Телеграмите между Сталин-Рузвелт и Чърчил изд.1976 г.под редакцията на Громико.Съюзниците търпят много загуби и почват да имат превес над Германия след м.МАЙ-1943 г,когато САЩ потапят за 1 месец 43 герм. подводници
379
2
 
3
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
До Dnes.bg.1ПП. Не схващам защо се заяждаш. Кога съм казал, че не сме били съюзник на нацистите и кога съм писал, че никой не е имал основание за ни окупира. Аз не одобрявам пшаметник във възхвала на окупаторите, защото това не са го издигнали СССР в памет на своите бойници. Спорим за съвсем друго нещо, а именно имало ли е Американска помощ за СССР. Имало е. Няма да те наричам ***, а само твърдоглав. Прочети. Има всичко.