Свалиха статуя на Ленин в центъра на Киев

Опозицията готова да поеме отговорност за ситуацията, ако се обяви извънредно положение
Обновена: 8 дек 2013 22:43 | 8 дек 2013 19:20,
421
Свалиха статуя на Ленин в центъра на Киев
Снимка: БТА

Протестиращи украински националисти от партия "Свобода" свалиха статуя на Ленин в центъра на столицата Киев, предаде ИТАР-ТАСС. Те махнаха паметника от неговия пиедестал с помощта на метални кабели и въжета. След това украинските националисти започнаха да пеят националния химн. После започнаха да разбиват с чукове статуята на малки парчета.

Паметникът, който бе висок общо 3,45 метра, вече бе сериозно повреден през юни 2009 г. Тогава неизвестни лица счупиха носа и едната ръка на статуята. Паметникът бе реставриран бързо със събрани от украинските комунисти средства.

В Киев продължава и митингът в подкрепа на президента Виктор Янукович, организиран от управляващата Партия на регионите. В непосредствена близост до демонстрацията се намират протестиращи, дошли от площад "Независимост". Полицията е направила кордон между двете групи. За момента няма регистрирани инциденти.

Още по темата
Участници в опозиционните протести продължават да разпъват палатки в центъра на Киев. Според данни на украинското министерство на вътрешните работи в столицата митингуват около 100 хиляди привърженици на опозицията.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън ще посети следващата седмица Украйна, предаде още ИТАР-ТАСС. Датата на нейната визита все още не е определена, съобщи ЕК след поредния телефонен разговор между председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу и украинския президент Виктор Янукович.

Барозу призовал Янукович украинските власти да спазват основните права и свободи на гражданите и да разследват полицейското насилие. Единственият изход от кризата в Украйна е в започването на диалог между всички политически сили, подчертал председателят на ЕК.

Междувременно лидерите на украинската опозиция изразиха готовност да поемат отговорност за ситуацията в страната, в случай че бъде обявено извънредно положение, предаде ИТАР-ТАСС.

"При опит на (президента Виктор) Янукович да въведе неконституционно да въведе извънредно положение в Украйна, щабът за национална съпротива, като се опира на волята на народа, ще счита президента, Кабинета на министрите и другите органи на държавната власт за нелегитимни и ще бъде принудена да поеме цялата отговорност за ситуацията в страната", се казва в обръщение на опозиционния щаб.

По-рано лидерите на украинската опозиция нееднократно заявиха, че властите възнамеряват да свикат Съвета за национална сигурност и отбрана, на който може да бъде обсъден въпросът за въвеждане на извънредно положение.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


421
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
292
3
 
6
 
! Отговори
БОРЧЕТА преди 10 години
до българските ***-жълтознаменци...що чекате бе пичове..одете в УКРАЙНА ДА ПОМАГАТЕ НА ПАПИСТИТЕ И ПОЛЯЦИТЕ..ДАЙТЕ ЖИВОТА СИ ЗА СОРОСКАТА--ТОЙ ЩЕ ВИ УВЕКОВЕЧИ--ПАМЕНТИК ЩЕ ВИ НАПРВИ..ЖЪЛТ.!!!!
291
0
 
7
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
До EU citizenЯ ПАК ГО ПОВТОРИ АКО НЕ ТЕ Е СРАМ ДА ТЕ ВИДЯТ ВСИЧКИ КАК СЕ ОПИТВАШ ДА СЕ ИЗЛАГАШ!!!
290
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
абе тиквиленин е същия подлогар като нашите и украинските протестъривсичики са спонсорирани от запада - той им е вожда и примера на протестъритеслипи ли сте - ленин бутна империята да угоди на англичани и игерманцидворянствата избягя при касапите сидойде сталин и възроди империята - това им е проблема от има няма 200 годинисега путин им разтвори чадър в задникатова е - с какво ще помогнат на украйна - трябва им пазар и суровините на украйна
289
2
 
4
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
До До Тодор ХристовДА ТОЧНО ТАКА Е. ЧЕЛ СЪМ И ИМАМ ОТ 1992 ГОДИНА И 4-ТЕ КНИГИ НА НИКОЛА НИКОЛОВ ЕМИГРАНТА ВЪВ САЩ, БИВШ ЦАРСКИ ОФИЦЕР.ВСИЧКО Е НА 100% ВЯРНО ПОНЕ ТОВА КОЕТО МОГА ДА СРАВНЯ.АЗ ОБАЧЕ ПРАВЯ РАЗЛИКА ОТ ЛЕНИН ИЗПОЛЗВАЛ ЕВРЕЙСКИТЕ ПАРИ И СЕГАШНИТЕ КГБ КАДРИ КОИТО СА ПОНЕ НАПОЛОВИНА НАЦИОНАЛИСТИ ЗА РАЗЛИКА ОТ КРАДЦИТЕ-РАЗБОЙНИЦИ ОЛИГАРСИ НА ЕЛЦИН.
288
10
 
5
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
До АнонименБългария няма ниши на международния пазар още от комунистическо време.
287
1
 
3
 
! Отговори
ЗОРО преди 10 години
До neni4a- по повод "А като интелектуален багаж ,сме сигурно 20 пъти по-зле." и това,че няма "ВРЕДНИ" паметници , само такива като теб създават подобна илюзия!!!
286
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пишем си глупостите,пишем си ги,но хайде най-после БЕЗПРИСТРАСТНО да направим сметка КАКВО НИ СТРУВА до сега влизането в ЕС,КАКВА ЦЕНА платихме и плащаме!! Подписвахме предприсъединителни,присъединителни договори на килограм,никой не се замисли за миг за ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ПОСЛЕДСТВИЯ,отворихме си българския пазар,затрихме си нишите на международния.Поне за мене е срамно да чакаме подаянията от присъединителните фондове и малоумно,да се радваш,че са ти дали 2,след като са взели 200!!
285
3
 
4
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До EU citizenА като интелектуален багаж ,сме сигурно 20 пъти по-зле. Инак разгеле,украинците най-сетне се сетиха че подобни паметници са повече от вредни. А тука наште "смелчаци" само ги боядисват.Смешна работа
284
14
 
4
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
Нашето дередже в момента е 20 пъти по-добро, итколкото беше през 1989 г.
283
10
 
6
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
Украйна не може да получи абсолютно нищо от Русия. Може да получи само голи обещания и няколко милиарда кеш, които после ще връща с кръв и сълзи.
282
2
 
11
 
! Отговори
ИВАНОВ преди 10 години
До Анчо Шукри: ДА , ЗА ДА СТИГНАТ СЛЕД ДВАДЕСЕТ И КУСУР ГОДИНИ ,ДО НАШЕТО *** ДЕРЕДЖЕ ,ДО КОЕТО НИ ДОКАРАХА ВЕЛИКИТЕ "ДЕМОКРАТИЧНИ СИЛИ " НА ЖЕЛЮ , ФИЛИП И ИВАН ! ТОЧНО ТОВА ЧАКА УКРАИНЦИТЕ ,АКО СТЪПЯТ В ЕВРОПА ! ГЛАД , МИЗЕРИЯ , УБИЙСТВА И ОФШОРКИ !
281
5
 
12
 
! Отговори
БОРИСЛАВОВ преди 10 години
До берия: БОКСЬОРА Е С ТОЛКОВА БАГАЖ В ГЛАВАТА ,КОЛКОТО БЕШЕ И НАШИЯ ФУТБОЛИСТ -БЕЗХАБЕРНИК БОКО ! ОЧАКВАМ ХАОС В УКРАЙНА ,ВРЕМЕННА ПОБЕДА НА " ДЕМОКРАТИТЕ "/КАКТО БЕШЕ ПРИ НАС / И ЛИКВИДИРАНЕ НА ДЪРЖАВАТА ,КАКВОТО НАПРАВИХА СДС ПРИ НАС СЛЕД 1989 Г. ! НА ДОБЪР ПЪТ КЪМ НИЩОТО !
280
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българите може да сме всякакви, но сме в пъти по-умни от много други народи! Първо всички бяхме по протестите срещу Пеевски, но като надушихме за какво става въпрос веднага се дръпнахме!
279
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този биоматериал ако знае, че Украйна е в днешните си граници каъо ССР благодарение на Ленин ще започне да му лъска обувките!
278
4
 
20
 
! Отговори
берия преди 10 години
В ИРАК ,СЪЩО СТРОШИХА ПАМЕТНИКА НА САДАМ . ЕУФОРИЯТА БЕШЕ БЕЗГРАНИЧНА .ИРАК СТАНА ЛИ ЦИВИЛИЗОВАНА ДЪРЖАВА ?ВЪОБЩЕ ,КОГА ЩЕ СЕ ОПРАВИ ,ВСЯКА ЕДНА ДЪРЖАВА,ОБСЕБЕНА ОТ ВЪНШНИ СИЛИ !МИСЛЕХ,ЧЕ УКРАИНЦИТЕ ИМАТ ПО КАЧЕСТВЕННА ЦЕННОСТА СИСТЕМА,НО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ БОКСЬОРИТЕ ГИ ЯХНАХА В ПОГРЕШНА ПОСОКА ,КАКТО НАС МУТРИТЕ ПРЕДИ 25 ГОДИНИ.
277
1
 
10
 
! Отговори
До Тодор Христов преди 10 години
Вие също прочетете, че Ленин е също с еврейски произход. Неговата комунистическа партия също е съставена предимно от евреи.
276
4
 
13
 
! Отговори
rabat преди 10 години
До трафоПостХайде сам да си отговориш,защо от както изпълняваме Европейската политика,България е на последно място във всяко едно отношение?Колко милиарда вноска плащаме и колко Европата ни връща като супсидии? Омръзна ми да бъдем нечий роби!
275
2
 
8
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
ИМА ОЩЕ ЕДИН ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН МАТЕРИАЛ ОТ СЪЩИЯТ АВТОР ОТНОВО НА GLOBALCONFLICT.RU АНДРЕЙ ФУРСОВ: СТАЛИН ТРИЖДЬ СРЬВАЛ ПЛАНЬ ГЛОБАЛИСТОВ, ТАКИЕ ВЕЩИ НЕ ПРОЩАЮТСЯ''. ДАЖЕ И ОПОНЕНТИТЕ НЕ Е ЗЛЕ ДА ГИ ПРОЧЕТАТ ЗА ДА СХВАНАТ НАЙ-НАКРАЯ ЧЕ НИКОЙ НЕ МИСЛИ ДОБРОТО НА ПРАВОСЛАВНА ДЪРЖАВА БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ Е БЪЛГАРИЯ ИЛИ РУСИЯ! ЕВРЕИНА ЗНАЕ САМО ДА ГРАБИ КАТО НАМЕРИ МЕСТНИ КОМПРАДОРИ ,,ЮДИ'' КОИТО ЛИКВИДИРАТ НАРОДА СИ ЗА 30 СРЕБЪРНИКА''. СЛЕД ТЕЗИ СТАТИИ ЩЕ СИ ОТГОВОРИТЕ НА МНОГО ВЪПРОСИ.
274
8
 
5
 
! Отговори
трафоПОСТ преди 10 години
КАто чета постовете, разбирам съвсем ясно каква е новата опорна точка спусната от кораба майка - Европа е лоша и акана. Не ни трябва тая кофти Европа.Да не би пък, всичкото това скимтене на алените ботове да е заради спрените пари по вече 2 програми само за 6 месеца? Да не би да е, защото хората ще си спомнят отново старата тройна коалиция и разрухата, която донесе. Аналогиите между двете тройни е много голяма та затова е този вой срещу Европа. Ех колко са прозрачни червените *** и техните
273
2
 
7
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
АКО НА НЯКОЙ ОТ ФОРУМА МУ Е ИНТЕРЕСНО И ИМА 20-30 МИНУТИ ДА ВИДИ ОТ СНОЩИ СТАТИЯТА НА РУСКИЯТ ПУБЛИЦИСТ-ИСТОРИК АНДРЕЙ ФУРСОВ-,,ИТОГИ СТОЛЕТИЯ ФРС- РАЗВАЛ РОЗВАЛ РОССИЙСКОЙ ИМПЕРИИ, РАЗРУШЕНИЕ СССР И НАЧАЛО НОВОЙ ВОЙНЬ''GLOBALCONFLICT.RU ЗА ДА РАЗБЕРЕТЕ ЧЕ ОГРОМНА ЧАСТ ОТ РУСОФИЛИТЕ КОИТО ПИШЕМ ТУК НЕ СМЕ ХЕПТЕН БОСИ И СИ ИМАМЕ ПРЕДСТАВА ТОЧНО КАК ЕВРЕЙСКАТА ОЛИГАРХИЯ УНИЩОЖАВА НАС И РУСИЯ.МАТЕРИАЛА Е ДОСТА ДЪЛЪГ НО СИ СТРУВА НА 1000% УСИЛИЕТО И ВРЕМЕТО!ВСИЧКО НОВО Е ДОБРЕ ЗАБРАВЕНО СТАРО!