Свалиха статуя на Ленин в центъра на Киев

Опозицията готова да поеме отговорност за ситуацията, ако се обяви извънредно положение
Обновена: 8 дек 2013 22:43 | 8 дек 2013 19:20,
421
Свалиха статуя на Ленин в центъра на Киев
Снимка: БТА

Протестиращи украински националисти от партия "Свобода" свалиха статуя на Ленин в центъра на столицата Киев, предаде ИТАР-ТАСС. Те махнаха паметника от неговия пиедестал с помощта на метални кабели и въжета. След това украинските националисти започнаха да пеят националния химн. После започнаха да разбиват с чукове статуята на малки парчета.

Паметникът, който бе висок общо 3,45 метра, вече бе сериозно повреден през юни 2009 г. Тогава неизвестни лица счупиха носа и едната ръка на статуята. Паметникът бе реставриран бързо със събрани от украинските комунисти средства.

В Киев продължава и митингът в подкрепа на президента Виктор Янукович, организиран от управляващата Партия на регионите. В непосредствена близост до демонстрацията се намират протестиращи, дошли от площад "Независимост". Полицията е направила кордон между двете групи. За момента няма регистрирани инциденти.

Още по темата
Участници в опозиционните протести продължават да разпъват палатки в центъра на Киев. Според данни на украинското министерство на вътрешните работи в столицата митингуват около 100 хиляди привърженици на опозицията.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън ще посети следващата седмица Украйна, предаде още ИТАР-ТАСС. Датата на нейната визита все още не е определена, съобщи ЕК след поредния телефонен разговор между председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу и украинския президент Виктор Янукович.

Барозу призовал Янукович украинските власти да спазват основните права и свободи на гражданите и да разследват полицейското насилие. Единственият изход от кризата в Украйна е в започването на диалог между всички политически сили, подчертал председателят на ЕК.

Междувременно лидерите на украинската опозиция изразиха готовност да поемат отговорност за ситуацията в страната, в случай че бъде обявено извънредно положение, предаде ИТАР-ТАСС.

"При опит на (президента Виктор) Янукович да въведе неконституционно да въведе извънредно положение в Украйна, щабът за национална съпротива, като се опира на волята на народа, ще счита президента, Кабинета на министрите и другите органи на държавната власт за нелегитимни и ще бъде принудена да поеме цялата отговорност за ситуацията в страната", се казва в обръщение на опозиционния щаб.

По-рано лидерите на украинската опозиция нееднократно заявиха, че властите възнамеряват да свикат Съвета за национална сигурност и отбрана, на който може да бъде обсъден въпросът за въвеждане на извънредно положение.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


421
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
252
0
 
5
 
! Отговори
Ченге преди 10 години
До EU sitizen Работил съм във Франция като търговски и селскостопански аташе в Посолството и бях офицер от ДС под прикритие с чин Старши лейтенант а баща ми бе станал таман Министър на земеделието и горите на България 1986 .
251
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво, да се махат тези грозни паметници на убийци!!
250
6
 
13
 
! Отговори
il_cho преди 10 години
Много лесно се руши, много! А ако тези същите господа трябваше да го построят дали щяха да го направят? Дори Украйна президентът да е продал Украйна на Русия срещу пари и газ, то знаете ли срещу колко ще продаде опозицията Украйна на запада? А да, срещу точно една голяма НУЛА, а после даже ще си плащат и солиден членски внос! Ей това е демокрацията, честито на тамошните овце, които не могат да го видят това!
249
2
 
6
 
! Отговори
pl__amen преди 10 години
До EU citizenПъпеш,казах ти да отиваш да спиш!
248
2
 
7
 
! Отговори
pl__amen преди 10 години
Защо си чешем езиците не знам? На всички е ясно,ако не слушаме какво ни командват от САЩ и ЕС, горепосочените ще ни уморят от глад и такава гражданска война ще ни спретнат и ще ни върнат в медната епоха. Единственият ни шанс е да се молим този съюз да се разпадне за да се измъкнем най-безболезнено :)
247
2
 
4
 
! Отговори
Ченге преди 10 години
До ФСВ И защо украинските комунисти да са лоши защото комунизма предложи по добри условия за живот Вие антикомунистие сте упадъчен продукт и за това ходите по затворите и сте предатели. И аз не малко като вас съм вкарал и само затворения антикомунист е безопасен щото сте ***
246
0
 
11
 
! Отговори
Анчо Шукри преди 10 години
Ха-ха-ха, тия още са във фазата на пещерния антикомунизъм. Каква е тая статуя на Ленин в ХХI век в европейска столица? Сега трябва да запалят и Партийния дом.
245
5
 
3
 
! Отговори
Ченге преди 10 години
До Наблюдател и именно защото баща ми бе министър и висш партиен функционер на Комунистическа България аз винаги изпълнявах задачите ми с особен ентусиазъм и дори по старши ме гледаха като че гледат началник . Отличник бях още в Полша по международни отношения после школата за офицери и там излязох мл лейтенант единствен другите старшини школници следваше 14 отдел , родопаимпекс , Министерството на външната търговия и Посолството ни в Париж гдето французите ми пееха сладко и 1986 когато баща ми стана Министър аз бях произведен старши лейтенант и секретар на правителствената комисия за Белгия
244
2
 
9
 
! Отговори
eyeless преди 10 години
И тук и там и навсякъде тълпи *** хора, недоволни от тоя, който им го е набивал досега и поради някаква необяснима причина нетърпеливи да се нагъзят в противоположната посока за да им го набие някой друг....Такива хора заслужават мизерия, нищета и страдания, какъвто народа такава и държавата, и докато хленчат на тия, на които не им дреме и само въртят различните цветове *** през властта ... ще си го получават напълно заслужено...
243
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички кусури на ЕС ги има и в Русия и то умножени по 100Значи не са патент на ЕС, просто зависи от дадения народ и манталитет. И винаги ще има *** да разсъждават по правилото "кой ми с*а в гащите"
242
5
 
4
 
! Отговори
Ченге преди 10 години
До Наблюдател няма нищо лошо да си офицер от Държавна сигурност и то под прикритие във Франция и Италия за което съм работил за България там в посолствата а баща ми по това време беше министър на земеделието на НР България и той бе върховен наводчик основател и ръководител и на управлението на ДС по селското стопанство . Та това да има Държавна сигурност и милиция не е страшно както и че през комунизма живееше България добре
241
1
 
15
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
Най дивите и алчни капиталисти са бившите комунисти- Украинският народ го чака глад мизерия ограбване от банки - бонови фалшиви книжки спестявания в банки които ще изчезнат поскъпване на всички блага ток парно вода храна приватизация на всичко, безработица и един голям европейски прът - после като българите ще викат плачейки в тъмните си апартаменти и останали без работа - Демокрация(- свобода ли е това -да си икономически роб -ако нямаш пари -то ти не си по свободен от робите на 'чичо САМ' -
240
7
 
5
 
! Отговори
Ченге преди 10 години
До Eu sitizеn аз съм син на министър на земеделието по време на социализма и не само че съм служил в Държавна сигурност като старши лейтенант в 14 отдел прославен с това че спасихме Паисиевата история от Гърция но и бях и в селскостопанското разузнаване и в търговския шпионаж тогава при Великия СССР България бе велика заради хора като баща ми и като мен
239
1
 
21
 
! Отговори
Стойчо преди 10 години
До demosten2Първо да махнем паметника на американските пилоти ,загинали бомбардирайки България ,пък тогава ще мислим
238
0
 
2
 
! Отговори
До ЕУ граждани преди 10 години
на село раждани. А бе СЕЛСКИ, що не си гледаш свинките на село, ами кесиш тук при достойните граждани на РБ. Още не ти е увряла ТИКВАТА да се вреш в политиката. Гледам проявяваш самоинициатива - не следваш стритно БАНКЯНСКИТЕ ДИРЕКТИВИ. Време е да лягаш, че утре къра те чака
237
1
 
4
 
! Отговори
pl__amen преди 10 години
До EU citizenпъпешшшшшшшшшшш отново подпали.ходи си измий *** със студена вода и си лягай!
236
2
 
4
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 10 години
Това ченге по-долу е ярко доказателство за моите наблюдения че българските милиционери са с напълно промит мозък от комунизма!Незнам БКП как е успяло да ги докара до такава съвършенна промивка на мозъка!Ало,ченгенце!Ти страдаш от стокхолмския синдром като яростно защитаваш своите мъчители от БКП/БСП които нарочно Ви хвърлиха на кучетата да бъдете оплювани и псувани за да си защитят своята огромна членска маса от над 1 200 000 члена!
235
3
 
7
 
! Отговори
Ченге преди 10 години
До EU sitizen и Одисей 1 е какво иска да унищожи Путин като помага на България а ЕС ни граби ето виж аз съм потресен от плювните на Евросъюза против Държавна сигурност . Аз съм бивш офицер от ДС и съм го видял тоя запад как граби. А България ще е по добре с Русия отколкото с Европейския съюз там ще имаме блага за народа а в ЕС какво има роби сме
234
3
 
2
 
! Отговори
999 преди 10 години
Сега като е долу на земята да вземат да му пръднат на к..а на Ленин.И да обръснат главата на Хрушчов.
233
4
 
4
 
! Отговори
Ченге преди 10 години
До Одисей 1 да де ти хулиш ченгетата обаче те пазят и нашите и украинските интереси. Ето аз съм старши лейтенант от разузнаването и съм работил за България във Франция. Защо в България и Украйна десницата работи против националните интереси ето там събориха паметника на Ленин а в България продажника Петър Стоянов 1998 хариза Паисиевата история на гърците докато ДС я спаси от тях 1984. Защо работите против народа