Свалиха статуя на Ленин в центъра на Киев

Опозицията готова да поеме отговорност за ситуацията, ако се обяви извънредно положение
Обновена: 8 дек 2013 22:43 | 8 дек 2013 19:20,
421
Свалиха статуя на Ленин в центъра на Киев
Снимка: БТА

Протестиращи украински националисти от партия "Свобода" свалиха статуя на Ленин в центъра на столицата Киев, предаде ИТАР-ТАСС. Те махнаха паметника от неговия пиедестал с помощта на метални кабели и въжета. След това украинските националисти започнаха да пеят националния химн. После започнаха да разбиват с чукове статуята на малки парчета.

Паметникът, който бе висок общо 3,45 метра, вече бе сериозно повреден през юни 2009 г. Тогава неизвестни лица счупиха носа и едната ръка на статуята. Паметникът бе реставриран бързо със събрани от украинските комунисти средства.

В Киев продължава и митингът в подкрепа на президента Виктор Янукович, организиран от управляващата Партия на регионите. В непосредствена близост до демонстрацията се намират протестиращи, дошли от площад "Независимост". Полицията е направила кордон между двете групи. За момента няма регистрирани инциденти.

Още по темата
Участници в опозиционните протести продължават да разпъват палатки в центъра на Киев. Според данни на украинското министерство на вътрешните работи в столицата митингуват около 100 хиляди привърженици на опозицията.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън ще посети следващата седмица Украйна, предаде още ИТАР-ТАСС. Датата на нейната визита все още не е определена, съобщи ЕК след поредния телефонен разговор между председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу и украинския президент Виктор Янукович.

Барозу призовал Янукович украинските власти да спазват основните права и свободи на гражданите и да разследват полицейското насилие. Единственият изход от кризата в Украйна е в започването на диалог между всички политически сили, подчертал председателят на ЕК.

Междувременно лидерите на украинската опозиция изразиха готовност да поемат отговорност за ситуацията в страната, в случай че бъде обявено извънредно положение, предаде ИТАР-ТАСС.

"При опит на (президента Виктор) Янукович да въведе неконституционно да въведе извънредно положение в Украйна, щабът за национална съпротива, като се опира на волята на народа, ще счита президента, Кабинета на министрите и другите органи на държавната власт за нелегитимни и ще бъде принудена да поеме цялата отговорност за ситуацията в страната", се казва в обръщение на опозиционния щаб.

По-рано лидерите на украинската опозиция нееднократно заявиха, че властите възнамеряват да свикат Съвета за национална сигурност и отбрана, на който може да бъде обсъден въпросът за въвеждане на извънредно положение.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


421
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
272
7
 
2
 
! Отговори
трафоПОСТ преди 10 години
Паметникът щеше да остане недокоснат, ако марионетката на Путин, Янукович беше подписал споразумение с ЕС, но символите са за това, да символизират. И реакцията към символизираното се отрази пагубно и на самия символ. Едва ли е съборен поради естетическо несъгласие с автора.
271
9
 
2
 
! Отговори
трафоПОСТ преди 10 години
Има нещо много по-сериозно във всичко, което се случва у нас и в Украйна. Това, че 24 години след падането на стената и официалното приключване на студената война, Путин и неговата деспотична политика в Русия и околните държави (България се числи към тях не заради обща граница а поради мощни про-руски партии) успя за едно десетилетие да върне света в една нова студена война, в която май беше прав Рейгън, Русия отново е "империя на злото". След локалния людоед Милошевич, сега Путин е на път да се превърне в новия Хитлер на света, който ще наложи обединение на всички нормални хора. Паметникът ще
270
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Svaliha statuia na Lenin i s tova reshiha problemite si! Na prostiia narod dai yunak za vodach. Gledam Klichko se kalesal za nastoiasht spasitel i bydesht diktator. To i nie biahme prosti, no togava izglezhdashe vyzmozhno. Dnes sled poveche ot 20 godini da gledash mizeriata na edni glupci i da si mislish, che mozhesh da povrotish greshkata im s polozhitelen rezultat dokazva, che nama po-umni i po-glupavi nacii, a prosto goveda vodeni ot mekereta za nosa kym klannicata.
269
8
 
10
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! преди 10 години
"Еврикаааа !" - извикал Янукович и се плеснал по челото."През лятото ще бъдем членка на Еврейо-гейския съюз, а наближи ли студената зима ще излизаме от ЕС и ще влизаме в ЕАС на другаря Путин. Така и вълците (Кремъл и Брюксел) сити, и агнето (Украйна) цяло. Пък и на студено няма да стоим ..." :) :) :)
268
4
 
11
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
До pl__amenПЛАМЕНЕ, ЗАЩО ПРОПУСКАШ ОСТРОВ ТАМБУКТУ И ЕЗЕРОТО ТАНГАНАЙКА? ИМА ОЩЕ МНОГО МЕСТА НА КОИТО ДА ПРОСВЕЩАВАТ АБОРИГЕНИТЕ ЗА ПОЛЗАТА ОТ ЕС!
267
8
 
16
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 10 години
Сега ЕС трябва да се бръкне и да надцака Путин. Много скъпо ще им излезе, а украинците може да са най-печелившите. Ще видим... Но определено Барозу трябва да си затвори миризливата *** и да види как бият полицаите в прехвалената му Европа! То бива дебелоочие и наглост, но тяхното е извън пътя!
266
19
 
18
 
! Отговори
Made in Varna преди 10 години
Какво жалят толкова за една статуя на масов изтребител на милиони хора, и повечето руснаци!? Ленин, Сталин, Хитлер са едни от най-зловещите фигури в историята на човечеството. Браво на украинците! Не се поддадоха на аспирациите на агент ***! България е с вас, украинци! По-скъпо от свободата няма!
265
8
 
5
 
! Отговори
Ченге преди 10 години
До ЕU SITIZEN Какво значи да се жертвам Баща ми ръководеше цялото земеделие на България и за мен е чест да съм офицер от ДС дипломат не само аз но и други синове на големци бяха офицери на ДС но това не е до страх имам си дипломатически паспорт не могат да ме хванат да ме арестуват добре се прикривах значи не могат и да ме изгонят обаче баща ми бивайки министър и друг висш ръководител на партийно държавно ниво подържаше международни връзки БЗНС неговата партия и съюзник на БКП с управляващата партия във Франция и в ръководството имаше вербовани за нас техни ръководители и и те замитаха следи
264
3
 
11
 
! Отговори
pl__amen преди 10 години
След провала на 4ят райх на изток,сега се насочете към северна Африка :D:D:D:D...........Либия,Тунис,Египет и други из конни Европейски територии чакат да се върнат в голямото европейско семейство.
263
3
 
1
 
! Отговори
pl__amen преди 10 години
Пъпешшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшш
262
9
 
13
 
! Отговори
pl__amen преди 10 години
стига поства глупостите си! ФАКТ 4ри ДЪРЖАВИ ОТКАЗАХА ДА ПОДПИШАТ договор за асоциация с ЕС. Пълен провал на фабриката за илюзии :D
261
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Даваме ви газ безплатно - само не се делете от нас украинци! Вече няма газова война - вече газта за ваз е безплатна - тавариж Путин го каза!
260
5
 
6
 
! Отговори
До EU citizen преди 10 години
Виж сега, сигурно е, че много се сдухваш от гадния си и напълно безсмислен емигрантски живот и от ежедневните гаври, но това не е повод да си избиваш комплексите по български форуми.
259
6
 
4
 
! Отговори
До EU citizen преди 10 години
Ти гледай чиниите да са измити и пода да е чист, че поне наема за кревата да си платиш.
258
2
 
4
 
! Отговори
AIMILIVS преди 10 години
@ Гого сами се докарахме на тоя хал , защото сме малодушни и не можем да се оттървем от шайка ченгета.
257
0
 
1
 
! Отговори
pl__amen преди 10 години
До EU citizenАко не щеш да спиш да те пращаме при ***?
256
3
 
6
 
! Отговори
ГОГО преди 10 години
В Украѝна още има села до които още няма асвалт.като вляат в ес. няма да имат асвалт и до киев. ще станат още по бедни. не ни ли виждат нас до какъв хал ни довадоха.
255
1
 
9
 
! Отговори
До EU citizen преди 10 години
Вчера защитаваше нелегалните емигранти, които нахлуват в България. Явно и ти самия си същото ***.
254
7
 
17
 
! Отговори
mr.twitter преди 10 години
На украинците им е бедна фантазията,какъв трън в *** е тоя ЕС! Но като искат да станат бедни,като нас нека станат членове на ЕС.
253
12
 
2
 
! Отговори
EUcitizen преди 10 години
Украйнските хора вече осъзнаха, че трябва да прегърнат евроатлантическите ценности. Те вече осъзнаха мултикултурализма на Обединена Европа.