С горчиви обвинения започнаха мирните преговори за Сирия

Джон Кери заяви, че Башар Асад няма място в преходното правителство
Обновена: 22 яну 2014 19:40 | 22 яну 2014 19:28, Елена Кирилова
122
С горчиви обвинения започнаха мирните преговори за Сирия
Външният министър на Сирия Уалид Муалем. Снимка: архив Ройтерс

Сирийското правителство и основната политическа опозиция си размениха остри обвинения в рамките на мирната конференция „Женева-2“, която започна днес в Швейцария.

Опозицията и САЩ заявиха, че президентът Башар Асад трябва да се оттегли от властта, съобщава BBC. Външният министър на Сирия Уалид Муалем пък коментира, че само сирийците могат да решат съдбата на Асад.

Конференцията е и първото място, на което правителството и опозицията сядат на масата за преговори от началото на конфликта през 2011 г. досега. На събитието присъстват 40 министри на външните работи, а преките преговори между двете страни в сирийския конфликт ще започнат на 24-ти януари.

Срещата в Монтрьо беше открита от Бан Ки-мун. Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че според него преговорите няма да са нито лесни, нито бързи.

„Съществуват немалко сили, които на думи подкрепят „Женева-2“, но в крайна сметка не желаят нейния успех, но все пак конференцията дава, ако не 100-процентов, то реален шанс за достигане на мир в Сирия”, коментира той.

От своя страна държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че Башар Асад няма място в преходното сирийско правителство.

Правителствената делегация от Сирия отправи обвинение, че на масата за преговори седят „представители на държави, на които ръцете са изцапани с кръвта на сирийския народ“. По думите му това са страни, които „изнасят тероризъм“ и се оправдават с Бог.

Сирийската опозиция пък призова Башар Асад да предаде властта на преходното правителство. Ахмед Ал Джарба, лидер на Националната коалиция в Сирия заяви, че не трябва да се преговаря с тиранин, узурпирал властта в страната.

Гражданската война в Сирия, продължава вече повече от три години. Срещата в Монтрьо е поредният опит на международната общност за прекратяване на въоръжения конфликт, който е взел над 100 000 жертви, и е прогонил от домовете над 2 милиона души.

Повече за случващото се на мирната конференция „Женева-2“ вижте във видеото на Bulgaria On Air!


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
8
 
! Отговори
БСП преди 10 години
До Одисей 1 Кажи защо опозицията от терористите не иска Иран на Конференцията нали е мирна
48
1
 
7
 
! Отговори
здравко преди 10 години
До Одисей 1 Аз питам защо турция която е член на нато нападна кипър а нали нато иска демокрация как ще напада и избиха турците хил гърци и др христяни а кипър не само не е в нато но и няма да влезе той е в движението на необвързаните. А за какво сега тия домбази уж опозиция не искат Иран на конференция.
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В афера може даже да видите снимката на Одисейка и името разбира се.Слушай мацко, ако си рунтава ще те обръсна, защото иначе ще ти се запали вълната!)))
46
2
 
12
 
! Отговори
до 74 преди 10 години
Гурел, вярно е, че България винаги е била в Европа. Русия също. И винаги, когато България е била с Русия, е била силна и просперираща държава.
45
1
 
12
 
! Отговори
Поп Грую преди 10 години
До Одисей 1Аха. Значи анексията на *** е нещо хубаво и справедливо и хубаво, тъй ли?Ама много си нагъл и дебелоок, бееее!Нагло американче си ти, аре, бегай в Нютаун!P.S. Не се ли усещаш, бе мамалигар?
44
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Одисейка не е луда, платена е. В афера има подобна статия за подобни личности.
43
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Aйдее руските психично болни, пaк от името нa Бългaрия говорят! Еми комплексите и шизофрениятa вървят ръкa, зa ръкa! Говорете от вaше име бе лешояди, aмa не ви отървa, щото сте един фaйтон aгенти и ченгетa! Бългaрия винaги е билa с и в Европa, вие сте тези които я дърпaт в блaтото нa рускaтa aзиaтщинa, но ви отминa времето и зaтовa беснувaте!
42
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя Одисех да му се смееш ли, да го съжаляваш ли да се притесняваш ли за него колко е смотан.Според теб авиацията на Асад е бомбардирала собствените си градове и убива народа си?Ми той от 2000г. е президен, какво го прихвана изведнъж, баш след Либия, Ирак, Афганистан, Йемен....много интересно!!По-добре наблегни на някоя ракия и остави тези теми на големите.
41
1
 
7
 
! Отговори
здравко преди 10 години
До Одисей 1 не е добре когато кюрдите дето ги гонят турците се извръщат срещу Баас и Саддам И Хафес Асад какво да ги правят ами конспираторите се арестуват и съдят. но я кажи защо кипър бе завзет без никакви права от турция нали член на нато нали демокрация уж иначе глврези.
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази офанзива вече тече!
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Питаш и ти отговарям, кюрдите имат право на собствена държава, но да не си правят такава на наша територия! Ако те сърби нещо друго? Много съм даровит!)))
38
1
 
13
 
! Отговори
Варо преди 10 години
Братска Русия готви контраофанзива непосредствено след олимпиадата в Сочи срещу ислямистите както на собствена територия така и в Сирия.Краят на исляма е близо...
37
4
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
До Анонимен 66Сбрани са, защото Асад се заинати да играе за руснаците и срещу целия свят.
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не знаех, че народът на Сирия е предимно от кюрди!А по барикадите са сбрани фанатици от цял свят!
35
7
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
До Анонимен 54около 50 милиарда тона шистов нефт и 2,5 милиарда варела суров петрол ,който продават само на руснаците в момента в замяна на оръжия ---------------------- И според тебе това е нормално и според вас Русия ги защитава съвсем безкористно?
34
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България никога няма да бъде прозападна! Всички виждаме до къде ни дове това. Одисейке, тия парици дето Боко ти плаща, няма да векуват, ти си по зян и от проститутките! Те продават телата си, а ти душата си!
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Одисей 1Напротив. Обратното е. Останалите подкрепят из'одите от САЩ, защото ги канят на гости в Тел Авив и Брюксел.Не е акция, а политическа позиция, която е морална и достойна. Да застанеш на страната на бития не е престъпление. Защо намесваш Русия. Ти ако се застъпиш за някого, означава ли че имаш бизнес с него?На твое място пуска брадата, режа пи*ката и отивам я в Либия, я в Саудтиска Арабия или Афганистан където останаха само Алкайдаисти!
32
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само АТАКА! Герб БСП ДПС= БКП
31
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кери се опитва да наложи точно тези ***, но няма да му мине номерът! Русия и Иран са се посмяли на ***!
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В момента Сирия е една от държавите с най-големите находища на нефт - около 50 милиарда тона шистов нефт и 2,5 милиарда варела суров петрол ,който продават само на руснаците в момента в замяна на оръжия.