С горчиви обвинения започнаха мирните преговори за Сирия

Джон Кери заяви, че Башар Асад няма място в преходното правителство
Обновена: 22 яну 2014 19:40 | 22 яну 2014 19:28, Елена Кирилова
122
С горчиви обвинения започнаха мирните преговори за Сирия
Външният министър на Сирия Уалид Муалем. Снимка: архив Ройтерс

Сирийското правителство и основната политическа опозиция си размениха остри обвинения в рамките на мирната конференция „Женева-2“, която започна днес в Швейцария.

Опозицията и САЩ заявиха, че президентът Башар Асад трябва да се оттегли от властта, съобщава BBC. Външният министър на Сирия Уалид Муалем пък коментира, че само сирийците могат да решат съдбата на Асад.

Конференцията е и първото място, на което правителството и опозицията сядат на масата за преговори от началото на конфликта през 2011 г. досега. На събитието присъстват 40 министри на външните работи, а преките преговори между двете страни в сирийския конфликт ще започнат на 24-ти януари.

Срещата в Монтрьо беше открита от Бан Ки-мун. Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че според него преговорите няма да са нито лесни, нито бързи.

„Съществуват немалко сили, които на думи подкрепят „Женева-2“, но в крайна сметка не желаят нейния успех, но все пак конференцията дава, ако не 100-процентов, то реален шанс за достигане на мир в Сирия”, коментира той.

От своя страна държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че Башар Асад няма място в преходното сирийско правителство.

Правителствената делегация от Сирия отправи обвинение, че на масата за преговори седят „представители на държави, на които ръцете са изцапани с кръвта на сирийския народ“. По думите му това са страни, които „изнасят тероризъм“ и се оправдават с Бог.

Сирийската опозиция пък призова Башар Асад да предаде властта на преходното правителство. Ахмед Ал Джарба, лидер на Националната коалиция в Сирия заяви, че не трябва да се преговаря с тиранин, узурпирал властта в страната.

Гражданската война в Сирия, продължава вече повече от три години. Срещата в Монтрьо е поредният опит на международната общност за прекратяване на въоръжения конфликт, който е взел над 100 000 жертви, и е прогонил от домовете над 2 милиона души.

Повече за случващото се на мирната конференция „Женева-2“ вижте във видеото на Bulgaria On Air!


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
13
 
! Отговори
Секирчо и Манарчо преди 10 години
колкото и да вие мъчно асадпобеди а джони кери да не се прави на мъж да подготва грандиозният банкрут и позорната капитулация която е неизбежна времето на сащ почти изтече наближава крахът оръжието им неможе да им помогне наи много да им дадат аще няколко години спукана им е работата
8
3
 
19
 
! Отговори
Путин преди 10 години
Башар ще смачка плъховете!!!!
7
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вижте сега, реално след тази война на Сирия ще трябват минимум 100 млрд $ за възстановяване, тези пари няма кой друг освен ЕС и Щатите да ги дадът, а те няма да ги дадът докато Аса е на власт, а Путин като е толкова отворен да вземе той да им даде пари за възстановяване, да прибере в Русия няколкостотин хиляди бежанци и да ги храни :)
6
33
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мир ще имa в Сирия, когaто Aсaд си отиде, a новaтa влaст го изпрaви пред зaконa!
5
14
 
3
 
! Отговори
обективен преди 10 години
до 4Ти мaлоумен ли си, че стaнa и говорител нa бългaрския нaрод? Изхождaй си мнението нa руските ***, не и нa нaродa, щото ясно се видя колко сте нa изборите, нa референдумa зa рускaтa БелеНЕ също!
4
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 1Подкрепяте го само Вие от руското посолство, аре цъкайте ся национални предатели
3
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Без ЕС и НАТО, войната ще си продължи
2
5
 
18
 
! Отговори
Galabin_Boevski преди 10 години
Един голям,здрав, мощен и напращял в зурлата на джон някой си... кофти е да си нищо и никой да определяш ултиматоми. !?!
1
6
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българският народ подкрепя Башар Асад!