С горчиви обвинения започнаха мирните преговори за Сирия

Джон Кери заяви, че Башар Асад няма място в преходното правителство
Обновена: 22 яну 2014 19:40 | 22 яну 2014 19:28, Елена Кирилова
122
С горчиви обвинения започнаха мирните преговори за Сирия
Външният министър на Сирия Уалид Муалем. Снимка: архив Ройтерс

Сирийското правителство и основната политическа опозиция си размениха остри обвинения в рамките на мирната конференция „Женева-2“, която започна днес в Швейцария.

Опозицията и САЩ заявиха, че президентът Башар Асад трябва да се оттегли от властта, съобщава BBC. Външният министър на Сирия Уалид Муалем пък коментира, че само сирийците могат да решат съдбата на Асад.

Конференцията е и първото място, на което правителството и опозицията сядат на масата за преговори от началото на конфликта през 2011 г. досега. На събитието присъстват 40 министри на външните работи, а преките преговори между двете страни в сирийския конфликт ще започнат на 24-ти януари.

Срещата в Монтрьо беше открита от Бан Ки-мун. Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че според него преговорите няма да са нито лесни, нито бързи.

„Съществуват немалко сили, които на думи подкрепят „Женева-2“, но в крайна сметка не желаят нейния успех, но все пак конференцията дава, ако не 100-процентов, то реален шанс за достигане на мир в Сирия”, коментира той.

От своя страна държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че Башар Асад няма място в преходното сирийско правителство.

Правителствената делегация от Сирия отправи обвинение, че на масата за преговори седят „представители на държави, на които ръцете са изцапани с кръвта на сирийския народ“. По думите му това са страни, които „изнасят тероризъм“ и се оправдават с Бог.

Сирийската опозиция пък призова Башар Асад да предаде властта на преходното правителство. Ахмед Ал Джарба, лидер на Националната коалиция в Сирия заяви, че не трябва да се преговаря с тиранин, узурпирал властта в страната.

Гражданската война в Сирия, продължава вече повече от три години. Срещата в Монтрьо е поредният опит на международната общност за прекратяване на въоръжения конфликт, който е взел над 100 000 жертви, и е прогонил от домовете над 2 милиона души.

Повече за случващото се на мирната конференция „Женева-2“ вижте във видеото на Bulgaria On Air!


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо АТАКА беше единствената партия, която внесе проекторешение за запазване неутралитет при кофликта със Сирия?Защо ГРОБ и БСП и ДПС и комисиите по отбрана и външни политики го отхвърлиха?Защо?Еми много ясно, че ще гласуваме за АТАКА.Единствения избор да останем неопетнени от този грозен военен заговор срещу Сирийския народ!
28
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На американците май не им се живее повече! Те ще бомбят Сирия, ама бомбите да не падат в САЩ!
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 40Обама, няма интерес вече да напада Сирия. Голямото нефтено находище, което е между: Сирия,Турция и Кипър и се намира в сирииски териториални води е прехвърлено вече на Русия,а тя ще го експлоатира за възтановяване на Сирия след краят на войната. Сега каквото и да стане в Сирия, само Русия може да реши кога ще се експлоатира находището ;)
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Анонимен 44Ти не си свободен човек. Имаш твърде едностранчиво мнение което ми показва че си щампован от някаква матрица . Ти и Одисей сте еднакви въпреки противоположните позиции които заемате
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Одисей, ти ще излезеш някой равин, тълкуванията ти са зашеметяващи!)))
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да бе, защо не изпратят 6 флот, така и така ще го бракуват?)))
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преразказът ти на Тора е неточен, г-н Одисей! Това да не са ти древногръцките легенди и измишльотини?
22
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само не мога да раазбера руснаците к'во првят на мирната конференция, те са известни че разпалват войни в т.ч. и тази, и какво дали са убежище на 10-ки хиляди сирийски бежнаци ли ? или са приготвили фонд от 100 млрд. долара помощ за възстановяване на Сирия ..............Сибирски *** на всяка манджа меродия !Ама Обама си е мека китка, ако беше Маккейни досега да беше пратил 6-ти флот и всички да сме забравили за проблема като в Либия.
21
1
 
1
 
! Отговори
Ванко преди 10 години
Norwegian rocket incident се нарича инцидент който причинява паника в русия и в който Борис Елцин е изправен под голям избор . Имало е уведомление до всички държави , това че в Русия не са предали информацията до радарчиците е минуса.линк : en.wikipedia.org/wiki/Norwegian_rocket_incident
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НАТО лесно ще влезе, проблем ще е излизането!ХАХАХАХАХАХА!
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Одисей 1ЛЪЖЕШ и го знаеш, в онази страна кръстена на венерическа болест всичките залежи от нефт се контролират от сащ, така е и в саудитска арабия. Залежите от петрол в този регион се контролират от американски корпорации и една малка част от гражданите на тези страни се възползват от това.
18
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И в бивша Югославия правиха един куп мирни конференции, но докто не влезна НАТО и Милошевич не беше даден на съд, мир не се постигна, така ще е и тука..........докато не влезе НАТО да вземе пушките на всички и да изправи Асад пред съда няма да мирнат нещата
17
1
 
10
 
! Отговори
булюкбашията преди 10 години
До Одисей 1До Одисей 1Много мъже са те познали в библейски смисъл, пищял си под грубите им ласки и това те прави зависим от кожения шиш на който се въртиш и дрънкаш тъпизми.Но винаги можеш да се покаеш и поклониш на Путин и Асад вземайки си думите назад!
16
2
 
15
 
! Отговори
Апокалипсис преди 10 години
""От своя страна държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че Башар Асад няма място в преходното сирийско правителство"""*** кой си ти бе генетичен *** , та ще казваш кой и къде му е мястото???
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Одисей 1А защо след като се оправиха щатите-ти тази година ще си опростят дълг в размер на 3.41 трилион долара. Не могат да плащат лихвите по кредитите си,а за главници не говорим изобщо. Въпросът пред САЩ,е как да заема по-,малко пари,на дневен ред изобщо не седи въпросът с взетите до сега дългове.
14
1
 
7
 
! Отговори
цирей на задника преди 10 години
Потърсете в ютюб това Student Tasered After John Kerry Skull & Bones Question и ще разберете какъв е Джон Кери. Вижте така наречената "демокрация" в действие
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако на това да си печаташ долари и да ограбваш природните ресурси на малките държави, като обричаш народите им на глад и мизерия, се нарича оправяне... Одисей имаш нужда от хоспитализация, луд си, да знаеш!
12
6
 
3
 
! Отговори
обективен преди 10 години
до 16Aбе зле си с глaвaтa, не ти е лесно! *** негрaмотен, тaкивa кaто тебе се нaдaт СAЩ и Европa дa фЪлирa и кЪпитулирa от 1917 г. Aко имaш внуци предaй им нaдеждите си дa чЕкaт и те, тя глупосттa върви по нaследственa линия!
11
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ПутинХубаво, аре сега ела вземи бежанците от България и им се радвай на червения площад, а после отдели 100-150 млрд долара та да може Асад да остане на власт
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя "череп и кости" Джон Кери, Бог да го прати в Гейената!