ЕС готов да предостави 20 млрд. евро на Украйна

И Брюксел, и Москва ще изчакат съставянето на правителство в Киев
Обновена: 24 фев 2014 13:59 | 24 фев 2014 09:15, Елка Василева
224
ЕС готов да предостави 20 млрд. евро на Украйна
Снимка: Reuters

Европейският съюз е готов да предостави на новото правителство на Украйна 20 милиарда евро за провеждане на реформи. Това съобщи председателят на комисията по външни работи в Европарламента Елмар Брок, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„По мое убеждение след сформирането на новото правителство на Украйна ЕС ще може незабавно да предостави 20 милиарда евро подкрепа, за да спаси страната от фалит“, каза Брок.

Той отбеляза, че помощта на ЕС ще бъде насочена към „създаване на най-добри икономически условия за бъдещето на страната“ и „подготовка за подписването на споразумение за асоцииране с ЕС“.

Още по темата

Брок изрази надежда, че в скоро време Украйна ще има нов кабинет, който ще проведе нужните реформи.

„Ние ще подкрепим това правителство. Хората не бива да се страхуват, че ще се случи фалит и Украйна ще остане без подкрепа“, каза той.

В края на миналата седмица Русия отложи втория транш от договорения с Виктор Янукович заем за Украйна. Москва ще вземе решение за отпускане на финансова помощ, след като в Киев бъде съставено ново правителство.

Официална делегация на Европейския парламент начело с Елмар Брок посети през уикенда Киев, където обсъди с украински депутати оказването на помощ на страната за излизането й от кризата.

Председателят на Върховната рада Олександър Турчинов заяви вчера, че икономическата ситуация в Украйна е катастрофална. Той каза, че в хазната няма пари.

И ЕС, и Украйна обвързаха отпускането на финансова помощ за страната със съставянето на новото правителство. Преговорите за сформирането му в Киев вече текат, като Турчинов определи срок до 25 февруари за сформиране на ново мнозинство в парламента и на нов кабинет.

Междувременно изпълняващият функциите на вътрешен министър Арсен Аваков и парламентарният представител по контрола върху Службата за сигурност на Украйна Валентин Наливайченко направиха кратко работно посещение в Симферопол, столицата на Крим, предаде ИТАР-ТАСС.

"Украйна се връща в руслото на мирния диалог. Много е важно никого да не провокираме. Ситуацията е такава, че сега е важно да не се повтори сцена на противопоставяне, подобна на киевската. Мисля, че ще успеем да успокоим всичко с мирен диалог", заяви Аваков.

Първото посещение на новото ръководство на силовите структури в регионите беше в автономната република Крим, където вчера участници в митинг в Севастопол стихийно преизбраха кмета и поискаха да се присъединят към Русия.

Ръководителите на девет областни администрации от западната и централна част на Украйна подадоха оставка. Без ръководство останаха Лвовска, Тернополска, Волинска, Николаевска, Ивано-Франковска, Кировоградска, Житомирска, Полтавска и Виницка област.

Заявленията на бившите губернатори са публикувани на сайтовете на областните администрации. Като мотив за оставката най-често се посочва сложната политическа ситуация, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
3
 
3
 
! Отговори
DO 123 преди 10 години
Вижда се че си профанизиран ***, информирай се малко, 90% от износа на земеделска продукция от Украйна е за Турция и ЕС!
108
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Aмa кокошко 124, кaкво си нaписaлa, нищо не се рaзбирa, я преведи?!
107
2
 
10
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
До работещ 123Същото, което пречи и на нас да произвеждаме и изнасяме земеделска продукция - запада не желае конкуренция. Защо ни бяха наложени всичките квоти за износ - сещаш ли се? А за техните стоки, които пряко конкурират нашето производство - за тях няма квоти у нас, видите ли! Според "правилата за свободно движение на стоки, хора и капитали" на същия този ЕС! Двуличието на Запада няма край. Дори американците понякога си признават, че са такива.
106
3
 
17
 
! Отговори
Pfff преди 10 години
По 400 долара на човек 20 милиарда делено на 46 милиона... Половин месечна заплата. Честито. Фалирала държава, която се разпада всеки ден, без никой да знае кой е на власт. И като гледам тук някакви слабоумни анархисти как одобряват подобно нещо и ние сме готови за арабско-украинска пролет, само ни трябва един *** да хвърли паве за да озверее безмозъчната маса... Някои хора много бързо забравиха как 96-та щяха да ни уморят от глад... А Украйна направо ги отписвам ще ги съсипят и тях...
105
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Единственият начин да разкараме постепенно, ако не можем за веднъж, ЕС от тук е, като правим бойкот на западни стоки и магазини. Аз от години не съм влизала в Метро, Кауфлан, Лидл и разните други такива.
104
9
 
5
 
! Отговори
работещ преди 10 години
До Анонимен:До 118:Досега, тяхното "производство", кой го купуваше? Руснаците, НА БЕЗЦЕНИЦА, за да продължат да ги командват. Никой друг. Също като нашето "производство" при социализма. Украйна беше ЖИТНИЦАТА на СССР. Какво им пречи, също като Полша, да си изнасят земеделската продукция на Запад? Единствено могат да им попречат комунистите, както в България.
103
0
 
7
 
! Отговори
Арети преди 10 години
Престъплението(имам предвид политиката на ЕС)е ключов въпрос в накаэателното право и се счита эа най-тежкото въэможно посагателство срещу установения ред!!! Определя се като общественоопасно, виновно иэвършено деяние, което е обявено иэрично от Эакона эа накаэуемо!!! "Докато светът съществува ще има неправди, и ако никой не въстава, теэи неправди ще продължават вечно "- Кларънс Дароу!!!
102
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименПо документи да, взимаме повече, като се приложат всичките Евробюрократични правила, излиза, че взимаме по - малко.
101
1
 
14
 
! Отговори
super преди 10 години
баси ЕС---ще дават 20 милярда,а на нас...силни знациу и ясни сигнали,,,мухахах,оВЖЕ сме и туйто...не искат да ходим на запад-Ингилизите ореваха света за нас....а искат да ни накажат че си пазим границата да не влизат талибани,,,да си е,,т мамата ***,,,,,между другуто,нали сме ЕС,,някой да ни пита дали оодобряваме помоща,аа и на Гърция 100 милярда,за нас...един гол,щот не сме бедни ;)овчици *** сме,,
100
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Споко, Източна и южна Украйна ще се отцепят дали като Косово или Преднестровието, няма значение. Сега разбирам защо Руснаците си траеха за Косово ... Заема ще го плащат тия на Майдана.
99
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега ще ги налазят западните стоки, а тяхното производство ще се унищожи.
98
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 115Къде са тези "официални" данни? Аз, доколкото знам, плащаме по 950 лв/485 евро/ за всеки работещ годишен членски внос в ЕС. т.е около 2 млрд евро годишно.
97
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ми да ги предостави! Добре дошли за градежа на демокрацията в Укарайна!
96
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
aлоооу руските aгенти имaйте поне мaлко срaм и съвест, колко " плaщa" Бг. и колко взимa от Европa бе ***! Дори бесепaрa Сергей не може дa излъже ПУБЛИЧНО, че сме " дaвaли" повече нa ЕС, бaси aтaкистките лъжци долни! Имa ЦИФРИ зa спрaвкa и по години от 2007 и кaто общa сумa! Получили сме ДВОЙНО ПОВЕЧЕ ОТ ДAДЕНОТО, AМA ГО КРAДЕТЕ МЕРЗAВЦИ!
95
4
 
21
 
! Отговори
ес преди 10 години
20 млрд. но срещу какво? масова приватизация, разпродажба,замразяване на доходи, съкращенния...познато звуче май. и русия като им спре кранчето много скоро можи пак да се върнат на майдана
94
3
 
6
 
! Отговори
Полския министър преди 10 години
подписал заедно с френския и германския споразумението с Янукович: НИЕ НЕ СМЕ МУ ГАРАНТИРАЛИ ЛИЧНАТА СВОБОДА. Какво значи това - Янукович може да е всякакъв, ама ти какъв си бе *** - министър на европейска държава или бандит от Армия Крайова
93
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименВ добавка бих казал - ходете в чуждите вериги и купувайте лъскави опаковки. Правете чужденците богати с вашите пари. А после се жалвайте и се редете на опашката за социално слаби.
92
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КАНАДА ЗАПЛАШИЛА РУСИЯ СЪС САНКЦИИ ЗАРАДИ ТОВА,ЧЕ В УКРАЙНА ЗАПОЧВАЛО РАЗЦЕПВАНЕ НА ДЪРЖАВАТА.....МУ ХА ХА ХА ТИЯ СМЕШНИ КАНАДЦИ МЕ РАЗЦЕПИХА ОТ СМЯХ НА ЦИОНИСТКИТЕ ГАДИНИ ТРЯБВА ДА ИМ Е ЯСНО,ЧЕ РУСИЯ НИКОГА НЯМА ДА ОСТАВИ В УКРАЙНА РУСКО ГОВОРЯЩИТЕ И ЕТНИЧЕСКИТЕ РУСНАЦИ РУСНАКА ОТ ВОЙНА НЕ СЕ БОЙ .
91
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами протестираха хората ще получат милиарди а българите спряха протестите ще им го ***... турци и *** ще им определят съдбата с новия изборен кодекс! ами всеки който се бори получава и чехи и поляци и украинци и гърци.....а българите си търпят е ще бъдат роби и че и турско ще им докарат и държавата ще им унищожат
90
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 10 години
Още много интересни неща...