ЕС готов да предостави 20 млрд. евро на Украйна

И Брюксел, и Москва ще изчакат съставянето на правителство в Киев
Обновена: 24 фев 2014 13:59 | 24 фев 2014 09:15, Елка Василева
224
ЕС готов да предостави 20 млрд. евро на Украйна
Снимка: Reuters

Европейският съюз е готов да предостави на новото правителство на Украйна 20 милиарда евро за провеждане на реформи. Това съобщи председателят на комисията по външни работи в Европарламента Елмар Брок, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„По мое убеждение след сформирането на новото правителство на Украйна ЕС ще може незабавно да предостави 20 милиарда евро подкрепа, за да спаси страната от фалит“, каза Брок.

Той отбеляза, че помощта на ЕС ще бъде насочена към „създаване на най-добри икономически условия за бъдещето на страната“ и „подготовка за подписването на споразумение за асоцииране с ЕС“.

Още по темата

Брок изрази надежда, че в скоро време Украйна ще има нов кабинет, който ще проведе нужните реформи.

„Ние ще подкрепим това правителство. Хората не бива да се страхуват, че ще се случи фалит и Украйна ще остане без подкрепа“, каза той.

В края на миналата седмица Русия отложи втория транш от договорения с Виктор Янукович заем за Украйна. Москва ще вземе решение за отпускане на финансова помощ, след като в Киев бъде съставено ново правителство.

Официална делегация на Европейския парламент начело с Елмар Брок посети през уикенда Киев, където обсъди с украински депутати оказването на помощ на страната за излизането й от кризата.

Председателят на Върховната рада Олександър Турчинов заяви вчера, че икономическата ситуация в Украйна е катастрофална. Той каза, че в хазната няма пари.

И ЕС, и Украйна обвързаха отпускането на финансова помощ за страната със съставянето на новото правителство. Преговорите за сформирането му в Киев вече текат, като Турчинов определи срок до 25 февруари за сформиране на ново мнозинство в парламента и на нов кабинет.

Междувременно изпълняващият функциите на вътрешен министър Арсен Аваков и парламентарният представител по контрола върху Службата за сигурност на Украйна Валентин Наливайченко направиха кратко работно посещение в Симферопол, столицата на Крим, предаде ИТАР-ТАСС.

"Украйна се връща в руслото на мирния диалог. Много е важно никого да не провокираме. Ситуацията е такава, че сега е важно да не се повтори сцена на противопоставяне, подобна на киевската. Мисля, че ще успеем да успокоим всичко с мирен диалог", заяви Аваков.

Първото посещение на новото ръководство на силовите структури в регионите беше в автономната република Крим, където вчера участници в митинг в Севастопол стихийно преизбраха кмета и поискаха да се присъединят към Русия.

Ръководителите на девет областни администрации от западната и централна част на Украйна подадоха оставка. Без ръководство останаха Лвовска, Тернополска, Волинска, Николаевска, Ивано-Франковска, Кировоградска, Житомирска, Полтавска и Виницка област.

Заявленията на бившите губернатори са публикувани на сайтовете на областните администрации. Като мотив за оставката най-често се посочва сложната политическа ситуация, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЕ СЕ КОСЕТЕ ЗА УКРАИНА ТАМ ПАК Я ПРОДАДОХА КОМУНИСТИТЕ ВСИЧКИ СА БИЛИ СВЪРЗАНИ ПО БАЩИНА ИЛИ ДЯДОВЦИ,БАБИ КОМУНИСТИ В РУСКИТЕ ПРЕСИ ПИЩЕ ЧЕ ЯНКУЛОВИЧ ИМАЛ 1 МИЛИАРД В ЗАПАДНИ БАНКИ ТЕЗИ ОТ ОПОЗИЦИЯТА СА СЪЩИТЕ СЪЕДЕНИХА СЕ С АМЕРИКАНЦИТЕ ЗА ДА ЛАПАТ ЗА ТИМОШЕНКО КАВО ДА ПИШЕМ МУЛТИМИЛИАРДЕРКА ОЩЕ НАВРЕМЕТО ПИШЕШЕ ЧЕ ИМАЛА ЗАМЪК В АНГЛИЯ И 3 МИЛИАРДА
128
0
 
15
 
! Отговори
148 преди 10 години
И АЗ СЪМ НА ТВОЕТО МНЕНИЕ ВЪН ОТ ЕВРОПА И АМЕРИКА
127
2
 
21
 
! Отговори
Гост преди 10 години
Е сега остава да им спретнем една "революцийка" за излизане от ЕС и ще се оправим. Барем да дадат и на нас някое евросче. Да Ви кажа честно, жал ми е за хубавата Украйна. Ще я съсипят. Те и сега си дупчат за шистов газ. Сега ще им прецакат и селското стопанство - като нашето. След тях и потоп.
126
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз предлагам да се махнем от ЕС и на наше място да сложат Украйна.
125
2
 
26
 
! Отговори
С.С.С.Р преди 10 години
"ЕС готов да предостави 20 млрд. евро на Украйна " - само срещу скромните претенций за приватизация на всички заводи , затваряне на ядрените централи , щастливи прасета и кокошки (?!?!) , толерантност към римляните и ислямската *** както и към пидарите и още и още *** "благинки" !
124
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никоя ли *** не се сети да събори тоз "К*У*Р" в центъра на полощада - символ на бога на слънцето Амон Ра
123
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПО време на социализма БГ има 3 стратегически отрасъла - селско стопанство (по цял свят знаеха за нашите домати сирене и т.н.) сега напълно съсипано , оръжейно производство продавахме на цял свят и не ни вълнуваше ембаргото налагано от НАТО защото бяхме в СИВ милиарди долари от оръжеен бизнес -сега свит до минимум дори в момента върви програма по утилизация на оръжие тоест унищожаваме вече готово годно оръжие вместо да го продаваме за пари, третия отрасъл атомна енергетика закрихме 4 блока!
122
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нa кой ще продaвaш токa бе aтaкисче тъпо, и нa кaквa ЦЕНA? хaйде кaжи ни колко центa!!! е междунaроднaтa ценa нa токa в моментa и спри дa лъжеш предприятиятa тук ги спряхa, зaрaди липсa нa елементaрно кaчество и конкурентност! ти купувaш ли още дънки Пaнaкa, или бг. гуми зa коли? И още нещо ние влязохме в ЕС 2007 ГОДИНA, A ПРЕДИ ТОВA КAКВО БЕШЕ..., ОТ 44 ГОДИНA НAСAМ КAКВО Е- БЕДНОСТ И МИЗЕРИЯ ФAКТ!!!
121
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като си помисля,че ЕС ни натискаше да приемем 500 000 косовари през 99-та и ми настръхва косата.Добре,че тогава не бяхме членове.
120
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Фарисеи и лицемери!Разбойници!
119
5
 
2
 
! Отговори
До 139 преди 10 години
*** си пич!
118
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до Aнонимен 117Смешко а колко е загубила държавата от мита на *** които ни продават тия донори и колко от съсипването и приватизирането на промишлеността и енергетиката. Само 4-те блока на АЕЦ щяха да изкарват повече от тия европрограми сигурно!!!
117
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На Гърция 100 млрд,на Испания 100 млрд,на Украйна 20млрд,на Кипър не знам колко си,а на България 15000 талибани от Сирия.
116
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А за България какво предостави ???Затвори ни атомните блокове и ни разсипа икономиката . направи ни евтина туристическа дестинация за своите гражданчета .
115
14
 
5
 
! Отговори
до Aнонимен 117 преди 10 години
НAПИШИ В НЕТA- ЧЛЕНСКИ ВНОС НA БГ. В ЕС И ЩЕ ВИДИШ КОЛКО ПО AТAКИСТКИ ЛУД СИ ТAВAРИЩ! КAКВИ 2 МИЛИAРДA ЕВРО БЕ?! ПРОВЕРИ И AКО ИМAШ ДОСТОЙНСТВО ПОСТНИ ТУК И ЕВРО СУБСИДИИТЕ, ПО ГОДИНИ!!!! ЩЕ ВИДИМ ВСИЧКИ, КОЛКО Е ДAЛA И КОЛКО Е ВЗЕЛA СТРAНAТA НИ! В ЕС СТРAНИТЕ ДОНОРИ- ГЕРМAНИЯ, AНГЛИЯ, ФРAНЦИЯ СA ТЕЗИ, КОИТО ДAВAТ ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛУЧЕНОТО, НИЕ СМЕ В ГРУПAТA БЕНЕФИЦИЕНТИ- КОНСУМAТОРИ НA ЕВРО СРЕДСТВA! СПРЕТЕ С ЛЪЖИТЕ *** НA ПУТЯТA!
114
6
 
2
 
! Отговори
работещ преди 10 години
До DO 123:Какво, по-точно изнася ДНЕС Украйна в ЕС и Турция? А, умник червен малолетен? Картофки ли? Щото, умнико, Полша изнася свинчета.
113
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Запасен:Не защитавам Запада. А че ще се пазят от конкуренция - естествено. Проблемът - и нашия,т и на Украйна, е, че, досега (ние - от 1944 г., а те - от 1922 г.), под съветска команда, не сме произвеждали с качество, което светът търси. Но, МОЖЕМ - селскостопанска продукция, и те и ние. А че трябва да се борим с конкуренция - вярно е. И още по-важно - Русия е ПО-ЛОША и от ЕС, а и в България и в Украйна на конкурентноспособното производство пречат САМО КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ "МЕНИДЖЪРИ".
112
3
 
6
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
До ицоТе картофите и така си ги ядат. Ама поне не са запдни ГМО-та. :)))
111
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 127Писах, че ако искаме да си запазим парите за себе си - т.е. тук, в БГ, трябва да не купуваме западняшки боклуце вяв лъскави хартийки, а да купуваме нашето си. Поне храната. Така вносните вериги ще фалират и ще си тръгнат оттук.
110
2
 
12
 
! Отговори
ицо преди 10 години
До PfffВ един друг пост някакъв колега чак им честити и ги възхвалява за постигнатото.Не знам те не осъзнават ли какво ги чака в ЕС,те не проумяват ли че им кроят една пунта мара,както се случи и с нас.Има да рупат само картошки,та свят ще им се завие.