ЕС готов да предостави 20 млрд. евро на Украйна

И Брюксел, и Москва ще изчакат съставянето на правителство в Киев
Обновена: 24 фев 2014 13:59 | 24 фев 2014 09:15, Елка Василева
224
ЕС готов да предостави 20 млрд. евро на Украйна
Снимка: Reuters

Европейският съюз е готов да предостави на новото правителство на Украйна 20 милиарда евро за провеждане на реформи. Това съобщи председателят на комисията по външни работи в Европарламента Елмар Брок, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„По мое убеждение след сформирането на новото правителство на Украйна ЕС ще може незабавно да предостави 20 милиарда евро подкрепа, за да спаси страната от фалит“, каза Брок.

Той отбеляза, че помощта на ЕС ще бъде насочена към „създаване на най-добри икономически условия за бъдещето на страната“ и „подготовка за подписването на споразумение за асоцииране с ЕС“.

Още по темата

Брок изрази надежда, че в скоро време Украйна ще има нов кабинет, който ще проведе нужните реформи.

„Ние ще подкрепим това правителство. Хората не бива да се страхуват, че ще се случи фалит и Украйна ще остане без подкрепа“, каза той.

В края на миналата седмица Русия отложи втория транш от договорения с Виктор Янукович заем за Украйна. Москва ще вземе решение за отпускане на финансова помощ, след като в Киев бъде съставено ново правителство.

Официална делегация на Европейския парламент начело с Елмар Брок посети през уикенда Киев, където обсъди с украински депутати оказването на помощ на страната за излизането й от кризата.

Председателят на Върховната рада Олександър Турчинов заяви вчера, че икономическата ситуация в Украйна е катастрофална. Той каза, че в хазната няма пари.

И ЕС, и Украйна обвързаха отпускането на финансова помощ за страната със съставянето на новото правителство. Преговорите за сформирането му в Киев вече текат, като Турчинов определи срок до 25 февруари за сформиране на ново мнозинство в парламента и на нов кабинет.

Междувременно изпълняващият функциите на вътрешен министър Арсен Аваков и парламентарният представител по контрола върху Службата за сигурност на Украйна Валентин Наливайченко направиха кратко работно посещение в Симферопол, столицата на Крим, предаде ИТАР-ТАСС.

"Украйна се връща в руслото на мирния диалог. Много е важно никого да не провокираме. Ситуацията е такава, че сега е важно да не се повтори сцена на противопоставяне, подобна на киевската. Мисля, че ще успеем да успокоим всичко с мирен диалог", заяви Аваков.

Първото посещение на новото ръководство на силовите структури в регионите беше в автономната република Крим, където вчера участници в митинг в Севастопол стихийно преизбраха кмета и поискаха да се присъединят към Русия.

Ръководителите на девет областни администрации от западната и централна част на Украйна подадоха оставка. Без ръководство останаха Лвовска, Тернополска, Волинска, Николаевска, Ивано-Франковска, Кировоградска, Житомирска, Полтавска и Виницка област.

Заявленията на бившите губернатори са публикувани на сайтовете на областните администрации. Като мотив за оставката най-често се посочва сложната политическа ситуация, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Алооо,демократите и плювачите!!!В част от тези 20 милиарда евро за бъдещото членство но Украйна в ЕС е вложено увеличението на пенсиите ви-минимална 500 лева и заплата-минимална 1000 лева!!!Смейте се после на Сидеров и АТАКА,че България е бедна и не може/а по скоро е,че не иска/ да ви увеличи доходите!!Как ще има пари след като ги подаряваме наляво и надясно за БЛАГОДЕНСТВИЕ на други народи??Няма пари ли в България,бедни ли сме били??Изнасяйте парите си,после чакайте да ви ги върнат партньорите!
88
4
 
4
 
! Отговори
ХАНС ГРУБЕР преди 10 години
ПОЛША ТРЯБВА ДА ВЪРНЕ ПОЛОВИНАТА СИ ДНЕШНА ЗЕМЯ НА ГЕРМАНИЯ - ПОМЕРАНИЯ И СИЛЕЗИЯ И ДАНЗИГ=ГДАНСК...+ МЕМЕЛ=КЛАИПЕДА И КЬОНИГСБЕРГ РАЙОН.ПИЯНИТЕ СЪВЕТСКИ УНТЕРИ ВЗЕХА ИЗТОЧНА ПОЛША = ДНЕШНА ЗАПАДНА УКРАИНА И КОМПЕНСИРАХА ПОЛЯЦИТЕ С ИЗКОННИ ГЕРМАНСКИ ЗЕМИ.СИТ ОВА ЩЕ СТАНЕ - ГРАНИЦИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРНАТ ОТ ВРЕМЕТО НА 1937 Г.
87
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
сегa дa видим фaлирaлa рaшa с нейните " петро" рублЯх, хa, хa, хa Европa кaто дaвa, се познaвa от цифрaтa, нa Укрaйнa евaлa зa нaродa! ние сме ***, търпеливи и мълчaливи, дундуркaме руските *** в нaродното събрaние! срaм и позор зa светa сме!
86
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АВТОНОМНА ОБЛАСТ КРИМ ОБЯВИ НЕЗАВИСИМОСТ ОТ УКРАЙНА И ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ, В СЕВСТОПОЛ НА МНОГОХИЛЯДЕН МИТИНГ ХОРАТА ПРЕВЗЕХА МЕСТНАТА УПРАВА И СВАЛИХА ЗНАМЕТО НА УКРАЙНА И СЛОЖИХА ЗНАМЕТО НА РУСИЯ, НАВСЯКЪДЕ НА ЮГ И ИЗТОК В УКРАЙНА ПЛОЩАДИТЕ СА ПЪЛНИ С ХОРА ,КОИТО НЕ ПРИЕМАТ НОВАТА ВЛАСТ,ОБЯВЕНА Е ВСЕОБЩА МОБИЛИЗАЦИЯ И СЕ СЪЗДАВАТ ОТРЯДИ СА САМООТБРАНА АНТИМАЙДАН .ЗАЩО ТОВА ПРОДАЖНИТЕ МЕДИИ НЕ ПОКАЗВАТ.ПО РУСКАТА ТВ ДАВАТ ПРЕКИ РЕПОРТАЖИ.
85
1
 
12
 
! Отговори
EU I USA ИЗМАМНИЗИ преди 10 години
до 80 какво да обесняваш на деца с мляко по устата си че навремето с 200 лева живееше 2 месеца аи това че кумонистите ни ограбиха и сега синовете и дащерите им внуците избягаха на Запад в америка с милиардите е друго нещо защо ли EU I USA GI прие крадените милиарди на бившите комунисти на запад не знам много чудно Тимошенко и тя е от ТЪМНО червен род ЗАЩО ЗАПАДА ПРИЕ КОМУНИСТИТЕ С КРАДЕНИТЕ МИЛИАРДИ ОСОБЕНО РУСКИТЕ НЯМА МАТЕРИАЛИ ПО ТАЗИ ТЕМА
84
1
 
11
 
! Отговори
ЕВРОДЕМОКРАЦИЯ преди 10 години
в действие. САЩ и ЕС към Украйна: като не искате да си дадете страната без бой, ще пуснем бесните кучета, да ви покажат "верния" път към ОБЩО-*** ЦЕННОСТИ
83
1
 
7
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
Слава богу, само няколко западни области - т.н Галиция, драпад за присъединяване. Те, най-вероятно ще исакт и отделяне, когато останалата част - средна, Южна и Източна Украина изберат следващият президент, който ще е с нормална, православна, славянска ориентация. И няма да се поддаде на лъжите на западняците. И като се отделят, е тогава ще го ядат големия...
82
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Брaво нa Укрaйнa, Европa ще и дaде необходимaтa помощ, a укрaинците още сегa изчиствaт държaвaтa си от руските крaдливи aгенти с ЛУСТРAЦИЯ, брaво Полския път ще изведе Укрaйнa до Средноевропейските стaндaрти нa Чехи, Поляци, Унгaрци, Словaци, Прибaлтийци, a ние сaмо ще мечтaем дa свърши този кошмaрен руски тип " пЕрЕход"! Брaво Укрaйнa, поучихте се от нaшите грешки, УСПЕХИ!
81
1
 
13
 
! Отговори
до 97 ицо преди 10 години
Лошото е, че ес няма да ги излъже, ще ги купи, иначе нема нато бази в Украйна. А още по-лошото е, че България ще плаща от джоба на българите за тази схема. Украйна избра българите да им напълнят джобовете.
80
4
 
22
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
В едно интервю преди време ясно казаха: На Украйна и трябват 160 млрд евро само за да пренастрои икономиката си да произвежда по евростандартите. Дали ще ги получи? Естествено, че не! Кому от Запада са нужни украински стоки?!! Никому! Те не могат да допуснат да имат друга конкуренция. Запада се задъхва от свръхпроизводство и се чудят на кой пазар само да си пробутат стоките. Ето за това им е нужна Украйна - 45 милионен пазар - кажи-речи - още една Германия. Без да говорим и за геополитика.
79
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никога, ама никога разни продажни псевдо демократчета на власт! Никога! Хората прогледнаха. Разбраха, че евроотрепките се интересуват само от пълнотата на джоба си.
78
2
 
14
 
! Отговори
ицо преди 10 години
Ако ЕС ги подлъже с тия обещания и благополучия,тия ще излязат по-*** и от нас българите.
77
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какъв е истинския проблем на Украйна както и на България - това е олигархията а не толкова да бъдем с Русия или Европа!
76
2
 
23
 
! Отговори
До 83 преди 10 години
До АнонименСтрашна свобода извоюваха думи нямам. Сега ще ги налази МВФ и дупе да им е яко. Ще им преструктурират "губещите предприятия" като у нас и боси и голи напред към ЕСЕС и фрау Меркел. Честито хохлы пoганые и буде вам счастье, ама не знаете какъв к*р ви чака.
75
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво бе,на нас и 2 лв не ни дадоха да си осъществим "реформите".
74
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво бе,на нас и 2 лв не ни дадоха да си осъществим "реформите".
73
2
 
23
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 10 години
ИЗТОЧНА УКРАЙНА СЕ ОТДЕЛЯ ОТ ЗАПАДНА . ИМА МНОГОХИЛЯДНИ МИТИНГИ КОИТО СА СВАЛИЛИ МЕСТНАТА ВЛАСТ И СА ОБЯВИЛИ НЕЗАВИСИМОСТ И КУРС КЪМ СБЛИЖАВАНЕ С РУСИЯ!ЕС И САЩ СА ГОВОРИЛИ СПЕШНО С РУСИЯ ДА НЕ ВКАРВА ВОЙСКИ В УКРАЙНА, ЗАЩОТО ЗНАЯТ ЧЕ АКО РУСИЯ ВКАРА АРМИЯ ТАМ НЯМА ВРЪЩАНЕ НАЗАД. АТОВА Е МНОГО ВЪЗМОЖНО АКО ЦЕНТРАЛНАТА ВЛАСТ ПРИНУДЯТ МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ ДА ВЪРВИ КЪМ ОБЕДИНЯВАНЕ С ЕС. ЩЕ СТАНЕ КАКТО С ЮЖНА ОСЕТИЯ И АБХАЗИЯ! ЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ НЕЗАВИСИМИ МЕДИИ :)
72
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За пълноправен член на ес до 2020 година 14 млрд евро. Бойка гьонсуратова това успя да договори. Украйна, все още незапочнала да се асоциира - само скромните 20 млрд. Кажете ми кой е смотан? От три пъти познайте кой е за е......
71
3
 
25
 
! Отговори
ЖАН ВИДЕНОВ преди 10 години
го свалиха, защото се опитваше да връща заеми, противоставяше се на готвената приватизация, опитваше се да спаси предприята закъсали след загубата на пазарите и разпадането на СИВ. Но сините "демократи" и много другари от бившите комунисти вече бяха наточили ножовете. Западните политици и компаниите зд тях чакаха поредната жертва . Не случайно цените на имотите тогава бяха символични и след това растяха с 30% годишно. Резултата на разрушените заводи е видим и без идеология моля
70
1
 
0
 
! Отговори
weiss преди 10 години
"биачи"??? Biatch! Юръп и Юкрейн навсегда...