ЕС готов да предостави 20 млрд. евро на Украйна

И Брюксел, и Москва ще изчакат съставянето на правителство в Киев
Обновена: 24 фев 2014 13:59 | 24 фев 2014 09:15, Елка Василева
224
ЕС готов да предостави 20 млрд. евро на Украйна
Снимка: Reuters

Европейският съюз е готов да предостави на новото правителство на Украйна 20 милиарда евро за провеждане на реформи. Това съобщи председателят на комисията по външни работи в Европарламента Елмар Брок, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„По мое убеждение след сформирането на новото правителство на Украйна ЕС ще може незабавно да предостави 20 милиарда евро подкрепа, за да спаси страната от фалит“, каза Брок.

Той отбеляза, че помощта на ЕС ще бъде насочена към „създаване на най-добри икономически условия за бъдещето на страната“ и „подготовка за подписването на споразумение за асоцииране с ЕС“.

Още по темата

Брок изрази надежда, че в скоро време Украйна ще има нов кабинет, който ще проведе нужните реформи.

„Ние ще подкрепим това правителство. Хората не бива да се страхуват, че ще се случи фалит и Украйна ще остане без подкрепа“, каза той.

В края на миналата седмица Русия отложи втория транш от договорения с Виктор Янукович заем за Украйна. Москва ще вземе решение за отпускане на финансова помощ, след като в Киев бъде съставено ново правителство.

Официална делегация на Европейския парламент начело с Елмар Брок посети през уикенда Киев, където обсъди с украински депутати оказването на помощ на страната за излизането й от кризата.

Председателят на Върховната рада Олександър Турчинов заяви вчера, че икономическата ситуация в Украйна е катастрофална. Той каза, че в хазната няма пари.

И ЕС, и Украйна обвързаха отпускането на финансова помощ за страната със съставянето на новото правителство. Преговорите за сформирането му в Киев вече текат, като Турчинов определи срок до 25 февруари за сформиране на ново мнозинство в парламента и на нов кабинет.

Междувременно изпълняващият функциите на вътрешен министър Арсен Аваков и парламентарният представител по контрола върху Службата за сигурност на Украйна Валентин Наливайченко направиха кратко работно посещение в Симферопол, столицата на Крим, предаде ИТАР-ТАСС.

"Украйна се връща в руслото на мирния диалог. Много е важно никого да не провокираме. Ситуацията е такава, че сега е важно да не се повтори сцена на противопоставяне, подобна на киевската. Мисля, че ще успеем да успокоим всичко с мирен диалог", заяви Аваков.

Първото посещение на новото ръководство на силовите структури в регионите беше в автономната република Крим, където вчера участници в митинг в Севастопол стихийно преизбраха кмета и поискаха да се присъединят към Русия.

Ръководителите на девет областни администрации от западната и централна част на Украйна подадоха оставка. Без ръководство останаха Лвовска, Тернополска, Волинска, Николаевска, Ивано-Франковска, Кировоградска, Житомирска, Полтавска и Виницка област.

Заявленията на бившите губернатори са публикувани на сайтовете на областните администрации. Като мотив за оставката най-често се посочва сложната политическа ситуация, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво на украинците. С малко кьотек успяха да си издрънчат 20 млрд евро. Бай *** успя да си затвори аеца и да си затвори всички доходни пазари, като същевременно повече плаща, отколкото получава ат ес. Богата работа. Браво богати донорчета. Хем си плащате, хем ви е вътре. Е това ако не е чиста лева резба...
68
14
 
3
 
! Отговори
В преди 10 години
НА комунистчетата име завряло много .Няма страшно , още малко ви остава , всяко зло се заплаща.Всичко ще ви се върне, това че сте предали всички българи от Македония,че сте избили стотици хиляди невинни хора, само и само *** като вас да се намърдат в управлението.Но няма страшно , вие сте само един малък микроб , който България ще отстрани много скоро и бързо !!!!
67
2
 
23
 
! Отговори
гй преди 10 години
АЛО ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЧЕТА КЪДЕ СА ПАРИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ ЗАЩО ЗА УКРАЙНА ИМА А ЗА БЪЛГАРИЯ НЯМА ЕВРО ПАРИ ИМА САМО НЯКАКВИ МИЛИОНЧЕТА ЗАЩО И ЗА БЪЛГАРИЯ НЯМА 20 МИЛИАРДА?НИКАКВА ИКОНОМИКА НЯМА САМО ОТ ДАНЪЦИ ПЛАЩАТ ПЕНСИИ И САМО ДАНЪЦИ СМЪКВАТ КОЖАТА НА ХОРАТА С ДАНЪЦИ ПРЕСТЪПЕН ДЪРЖАВЕН РЕКЕТ ПРЕСТЪПНИЦИ УПРАВЛЯВАТ БЪЛГАРИЯ И ПРЕСТЪПНИЯ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ СИ ЗАТВАРЯ ОЧИТЕ.
66
1
 
17
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
До ЕвропеецА случайно да се сещаш през 2000 г колко струваха бензина, тока и водата??? Случайно да се сещаш също, че през 2000 г не ядяхме ГМО картофи от Полша и Франция? Че имаше работещи предприятия?
65
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво е направило ЕС за България реално погледнато почти нищо!
64
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Съгласен с Гошо!Има още месец студено време - ако им врътнат кранчето ще им изстинат топките!
63
2
 
18
 
! Отговори
до европееца 74 преди 10 години
*** смачкана, 2000 с 224 лева можеше да се купи много повече, отколкото 2014 с 800. Ти за инфлация чувал ли си нещастнико гнусен? Ходи да облъчваш децата в сайтчето на изчоканата бойка борисова.
62
1
 
21
 
! Отговори
Калин преди 10 години
Олимпиадата свърши сега започва шоуто Украйна нали не вярвате че Москва ще позволи на западните си граници бази на НАТО и ракети на САЩ............
61
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей тоя Европейски съюз ли е Еврейски съюз ли е не го знам, ама унищожи цяла Източна Европа. Всичко обаче се връща. Сигурен съм, че скоро тоя съюз ще бъде унищожен.
60
1
 
13
 
! Отговори
АЗ преди 10 години
ДАНО ДЪРЖАВАТА ДА СТАНЕ САМОСТОЯТЕЛНА...ИНАЧЕ ЩЕ СТАНАТ РОБИ КАТО НАС...МАКАР И ДА СА БОГАТА ДЪРЖАВА...КОГОТО СА ХВАНАЛИ ЕВРЕЙТЕ...САЩ...РУСС...НЕ Е ПРОКОПСАЛ...ДАНО *** СЕ ХВАНАТ С НАС...НИКОЙ НЕ Е ТРОКОПСАЛ С НАС..ЩЕ ФАЛИРАМЕ ТАЗИ ПОДЛА *** ЗА ДВЕ ТРИ ГОДИНИ...НЕБЛАГОДАРНИЦИ
59
8
 
4
 
! Отговори
Европеец преди 10 години
73, прав си! Да разрушим магистралите, да заровим метрото, да върнем помощите за селското стопанство, да излезем от ЕС и да върнем Жан Виденов по което време всеки българин беше милионер :)
58
2
 
21
 
! Отговори
Гошо преди 10 години
Ако Русия затвори границите с Украйна край за 3 дни всичко свършва,от другата страна е Беларус верен съюзник на Русия ако и тя врътне кранчето!?новите управляващи много избързаха подтиквани от САЩ да направят някой стъпки срещу Руско говорещите и Русия и сега са в паника!
57
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гърция си осребри и осребрява членството в ЕС,Украйна си осребрява бъдещо членство в същия,а бедна България и народът и плащат ли плащат!!С нашата толерантност и търпимост,с лъжите на наши политици и правителства,че тук всичко е наред,с рекламата им пред света да идват за да инвестират тук,защото българите са прости и работят без пари преди към СССР,сега към ЕС ни правят на ***!!Плащай на всички и за всичко,българско племе безпросветно!!Дотирай с парите си цял свят!!!
56
15
 
4
 
! Отговори
Европеец преди 10 години
10, по добре последни в клуба на богатите от колкото първи в клуба на бедните!2000-та година, когато България не беше член на ЕС средната заплата бече 224 лева, а сега е около 800 лева. Няма държава в ЕС в която с такъв процент да са се увеличили доходите!Може да ни се иска заплатите ни да станат 8000 лева, но чудеса в икономиката няма!
55
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕС Е ЗЛО ЗА БЪЛГАРИЯ !!!
54
2
 
20
 
! Отговори
АН преди 10 години
ЕС МНОГО ПОМОГНА НА БЪЛГАРИЯ СЕГА НА РЕД УКРАЙНА БЕДНА ДА СТАНЕ ОЩЕ ПОБЕДНА
53
1
 
18
 
! Отговори
А за България преди 10 години
А за България колко пари ще даде Европа?! Или ние сме робо - евтина работна ръка, а и си плащаме огромен членски внос задето сме в ЕС... Безумие...
52
2
 
10
 
! Отговори
ЮЖЕН ПОТОК преди 10 години
трябва да го строим възможно най-бързо, без да питаме Еврогейовете. Пак ще почнат газови войни. Пак ще има спиране на газта, щото Украйна няма пари да си плати и краде руски газ
51
0
 
1
 
! Отговори
Украйна се цепи преди 10 години
blitz.bg/news/article/252209dnes.dir.bg/news/ukrina-demonstratzii-protiv-midan-16191418?nt=9
50
10
 
4
 
! Отговори
Венци преди 10 години
НАЙ-ПРАВИЛНИЯТ КОМЕНТАР(до всички мишки ,за които всички са им виновни , но е и те самите) : 14 6 Bastorпреди 29 минутиЖалкари.ЕС им били виновни САЩ им били виновни.Стойте и си пишете коментарите.Никой не ви е виновен за мизерията и мързела. ***.Сорос им бил виновен, ЕС им бил виновен.Стойте и си ревете.Утре Украйна ще пребъде, не заради ЕС, а заради будния си народ, а вие ще си стоите в същата кочинка и ще ви обират всяко едно левче не-хората комуноиди, които така обичате.