ЕС готов да предостави 20 млрд. евро на Украйна

И Брюксел, и Москва ще изчакат съставянето на правителство в Киев
Обновена: 24 фев 2014 13:59 | 24 фев 2014 09:15, Елка Василева
224
ЕС готов да предостави 20 млрд. евро на Украйна
Снимка: Reuters

Европейският съюз е готов да предостави на новото правителство на Украйна 20 милиарда евро за провеждане на реформи. Това съобщи председателят на комисията по външни работи в Европарламента Елмар Брок, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„По мое убеждение след сформирането на новото правителство на Украйна ЕС ще може незабавно да предостави 20 милиарда евро подкрепа, за да спаси страната от фалит“, каза Брок.

Той отбеляза, че помощта на ЕС ще бъде насочена към „създаване на най-добри икономически условия за бъдещето на страната“ и „подготовка за подписването на споразумение за асоцииране с ЕС“.

Още по темата

Брок изрази надежда, че в скоро време Украйна ще има нов кабинет, който ще проведе нужните реформи.

„Ние ще подкрепим това правителство. Хората не бива да се страхуват, че ще се случи фалит и Украйна ще остане без подкрепа“, каза той.

В края на миналата седмица Русия отложи втория транш от договорения с Виктор Янукович заем за Украйна. Москва ще вземе решение за отпускане на финансова помощ, след като в Киев бъде съставено ново правителство.

Официална делегация на Европейския парламент начело с Елмар Брок посети през уикенда Киев, където обсъди с украински депутати оказването на помощ на страната за излизането й от кризата.

Председателят на Върховната рада Олександър Турчинов заяви вчера, че икономическата ситуация в Украйна е катастрофална. Той каза, че в хазната няма пари.

И ЕС, и Украйна обвързаха отпускането на финансова помощ за страната със съставянето на новото правителство. Преговорите за сформирането му в Киев вече текат, като Турчинов определи срок до 25 февруари за сформиране на ново мнозинство в парламента и на нов кабинет.

Междувременно изпълняващият функциите на вътрешен министър Арсен Аваков и парламентарният представител по контрола върху Службата за сигурност на Украйна Валентин Наливайченко направиха кратко работно посещение в Симферопол, столицата на Крим, предаде ИТАР-ТАСС.

"Украйна се връща в руслото на мирния диалог. Много е важно никого да не провокираме. Ситуацията е такава, че сега е важно да не се повтори сцена на противопоставяне, подобна на киевската. Мисля, че ще успеем да успокоим всичко с мирен диалог", заяви Аваков.

Първото посещение на новото ръководство на силовите структури в регионите беше в автономната република Крим, където вчера участници в митинг в Севастопол стихийно преизбраха кмета и поискаха да се присъединят към Русия.

Ръководителите на девет областни администрации от западната и централна част на Украйна подадоха оставка. Без ръководство останаха Лвовска, Тернополска, Волинска, Николаевска, Ивано-Франковска, Кировоградска, Житомирска, Полтавска и Виницка област.

Заявленията на бившите губернатори са публикувани на сайтовете на областните администрации. Като мотив за оставката най-често се посочва сложната политическа ситуация, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ех тази любима наша Европа... Защо сега обещава 20милиарда, а не ги даде преди два месеца. Така нямаше да се случат тия простотии в Украйна.
48
1
 
18
 
! Отговори
Украйна се цепи преди 10 години
На многохиляден митинг в Севастопол бяха издигнати лозунги срещу настъпващия в Украйна фашизъм, а участниците обявиха решителността си сами да определят съдбата на града, предава segodnya.ua. Събралите се около 25 000 хиляди души на площад "Нахимов" развяваха руски знамена и избраха за "председател на Севастопол" бизнесмена Алексей Чалий.
47
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЗА НАЙ-БЕДНАТА СТРАНА ЧЛЕНКА БЪЛГАРИЯ НЯМА ПАРИ ГЛАДУВАМЕ А ЗА УКРАЙНА ИМА ТОВА ЛИ ВИ Е *** ДЕМОКРАЦИЯ И ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ.ПЛАЩАМЕ ЧЛЕНСКИ ВНОС А ПОЛУЧАВАМЕ НИЩО .ПРЕСТЪПНИЦИ!!!
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На въпроса какво има в украйна:h ttp://zerohedge/news/2014-02-20/ukraine-situation-explained-one-mapна картинаката (ukraine-situation-explained-one-map) може би червените линии ще показват и пътя на придвижване на червената армия :)
45
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На гърците изсипаха един чувал с пари да се оправят.....е продължават да си мързелуват.На тия 20 милиарда .На нас комбинация от 3 пръста.
44
11
 
1
 
! Отговори
русофил преди 10 години
ТАЗИ ЕВРАЗИЯ ЩЕ ИЗЕДЕ ГЛАВАИА НА РУСИЯ,КИТАЙ ВЕЧЕ ИМА 30 млн в СИБИР.СЛЕД ГОЛИНИ ЩЕ СТАНАТ СТО МЛН.А ТУСНАЦИТЕ В СИБИР ГОТНАПУСКАТ.ТОВА НЕ ГО ЛИ ВИЖДА ТОВ.ПУТИН.ДПУГО Е ЗАП.ЕВРОПА ,ДРУГО Е ДВА МЛРД КИТАЙЦИ.
43
2
 
24
 
! Отговори
До 48 преди 10 години
Абе то и ние хранехме половин Европа с наши плодове и зеленчуци преди демокрацията ,ама сега ядем турски и гръцки ***.Така ,че нищо чудно от износител на жито да им се наложи да си внасят.А западна Украйна е предимно католици и мързели.Там посрещнаха Хитлер като освободител и от там сформираха групи ,които бяха най-големите главорези.Така ,че аз ще се радвам ,Запада да си ги прибере тези симпатяги ,а останалата част да си отиде където и е мястото-в Провославна Русия
42
1
 
15
 
! Отговори
Май Русия преди 10 години
трябва отново да закара ракети в Куба
41
1
 
18
 
! Отговори
Турчинов преди 10 години
обяви, че украинците ги чака отново ТУРСКО РОБСТВО - тоя път в рамките на ЦИВИЛИЗАЦИОННИЯ ДЕМОКРАТИЧЕН АТЛАНТИЧЕСКИ ПЪТ
40
1
 
24
 
! Отговори
Украинците преди 10 години
ще проклинат деня, в който са клекнали на шепа олигарси и фашистките банди, плащани и насъсквани от САЩ и ЕС
39
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Украйна е фалирала, защото стоките им се продават основно в Русия - те не стават за пазара на ЕС. Руската част ще се отдели, а точно там е индустрията. Русия вече няма да им дава заеми с много ниска лихви, нито газ на ниски цени, нищо ще им купува нискокачествените стоки. Освен това имат гигантски плащания към Русия и МВФ.Вместо демокрация, получиха филит! От глупост, но и с любезната помощ на ЦРУ и Гестапо.
38
8
 
4
 
! Отговори
бай кольо преди 10 години
ВАЖНОТО Е АЕМА КОЙТО СЕ ДАВА НА/УКРАЙНА ДА СЕ СЛЕДИ КЪЛЕ ОТИВАТ ПАРИТЕ.ЗАШОТО И ТАМ КАКТО И УНАС КОМУНИСТИТЕ СА МНОГО КПАДОИВО ПЛЕМЕ.ПРИ ТЯЪ И ПРИ НАС УПРАВЛЯАТ ОЛИГАРСИТЕ,НАЧЕЛО С ЯНУКРВИЧ И ТИМОШЕНКО.
37
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На украинците ще им се случи същото като на нас-това ,което получавахме от Русия за 1 лев ,започнахме като истински европейци да го получаваме по за 1 евро.Говоря най-вече за суровини.За това сега цъфтим и връзваме.А тия 20милиарда дето им ги обещават ,няма да им стигнат да си купуват само газа от Русия за една година на европейски цени.Те и сега дължат около 5 милиарда само за газ на Русия.
36
2
 
18
 
! Отговори
АЗ ДО 40 преди 10 години
АМИ ПРИЯТЕЛЮ...НАЙ ГОЛЯМАТА ЖИТНИЦА В ЕВРОПА...И МНОГО ПОЛЕЗНИ ИЗКОПАЕМИ...*** НЯМАТ НИТО ЕДНО ОТ ТОВА НА ТЕРИТОРИЯТА СИ....ОСВЕН ТОВА СВОБОДОЛЮБИВ И РАБОТЛИВ НАРОД...БЕЗ *** И ***..И ТАРАМБУКИ...ТЕ МОГАТ ДА ЖИВЕЯТ САМИ И ДА СЕ ИЗХРАНВАТ....ТОВА Е ПРОБЛЕМА
35
3
 
26
 
! Отговори
до 40 преди 10 години
Какво толкова има в тая Украйна, че всички искат да я купят?--Има 46 милиона душици, които ще работят почти безплатно за чичо Сам и наследниците на Хитлер, ще купуват стоките им. И много важно - там е отлично място за военни бази на НАТО срещу Русия, до самата й граница.
34
0
 
16
 
! Отговори
ъъъъъъ преди 10 години
Както е тръгнало Украйна ще се разцепи.
33
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
е тия поне ще си вземат парите за да ги приемат в ЕС.а ние какво взехме-дедовия
32
1
 
12
 
! Отговори
до 40 преди 10 години
Чудиш се "Какво толкова има в тая Украйна, че всички искат да я купят? "Има 50 милиона души, които иска да ядат всеки ден, да пият всеки ден и то по няколко пъти и т.н.Ей това искат основно, както и стратегически партньор срещу Русия, от която всички се страхуват.
31
1
 
17
 
! Отговори
тт преди 10 години
О! почна надцакването!мизата е дигната на 20 млд.*** да се знае:Безплатен обяд и безплатна газ няма!
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво толкова има в тая Украйна, че всички искат да я купят?