ЕС готов да предостави 20 млрд. евро на Украйна

И Брюксел, и Москва ще изчакат съставянето на правителство в Киев
Обновена: 24 фев 2014 13:59 | 24 фев 2014 09:15, Елка Василева
224
ЕС готов да предостави 20 млрд. евро на Украйна
Снимка: Reuters

Европейският съюз е готов да предостави на новото правителство на Украйна 20 милиарда евро за провеждане на реформи. Това съобщи председателят на комисията по външни работи в Европарламента Елмар Брок, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„По мое убеждение след сформирането на новото правителство на Украйна ЕС ще може незабавно да предостави 20 милиарда евро подкрепа, за да спаси страната от фалит“, каза Брок.

Той отбеляза, че помощта на ЕС ще бъде насочена към „създаване на най-добри икономически условия за бъдещето на страната“ и „подготовка за подписването на споразумение за асоцииране с ЕС“.

Още по темата

Брок изрази надежда, че в скоро време Украйна ще има нов кабинет, който ще проведе нужните реформи.

„Ние ще подкрепим това правителство. Хората не бива да се страхуват, че ще се случи фалит и Украйна ще остане без подкрепа“, каза той.

В края на миналата седмица Русия отложи втория транш от договорения с Виктор Янукович заем за Украйна. Москва ще вземе решение за отпускане на финансова помощ, след като в Киев бъде съставено ново правителство.

Официална делегация на Европейския парламент начело с Елмар Брок посети през уикенда Киев, където обсъди с украински депутати оказването на помощ на страната за излизането й от кризата.

Председателят на Върховната рада Олександър Турчинов заяви вчера, че икономическата ситуация в Украйна е катастрофална. Той каза, че в хазната няма пари.

И ЕС, и Украйна обвързаха отпускането на финансова помощ за страната със съставянето на новото правителство. Преговорите за сформирането му в Киев вече текат, като Турчинов определи срок до 25 февруари за сформиране на ново мнозинство в парламента и на нов кабинет.

Междувременно изпълняващият функциите на вътрешен министър Арсен Аваков и парламентарният представител по контрола върху Службата за сигурност на Украйна Валентин Наливайченко направиха кратко работно посещение в Симферопол, столицата на Крим, предаде ИТАР-ТАСС.

"Украйна се връща в руслото на мирния диалог. Много е важно никого да не провокираме. Ситуацията е такава, че сега е важно да не се повтори сцена на противопоставяне, подобна на киевската. Мисля, че ще успеем да успокоим всичко с мирен диалог", заяви Аваков.

Първото посещение на новото ръководство на силовите структури в регионите беше в автономната република Крим, където вчера участници в митинг в Севастопол стихийно преизбраха кмета и поискаха да се присъединят към Русия.

Ръководителите на девет областни администрации от западната и централна част на Украйна подадоха оставка. Без ръководство останаха Лвовска, Тернополска, Волинска, Николаевска, Ивано-Франковска, Кировоградска, Житомирска, Полтавска и Виницка област.

Заявленията на бившите губернатори са публикувани на сайтовете на областните администрации. Като мотив за оставката най-често се посочва сложната политическа ситуация, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
вместо на нас, на украинцитеЗАЩО?двуличните лицимери от Брюксел се готвят да оглозкат поредна заблудена овчицадупе да им е яко на украинците
28
1
 
28
 
! Отговори
България през 90-те преди 10 години
20 милиарда евро заеми съвсем ще досъсипят Украйна. Това е целта, фалит на Украйна и лесното й разграбване от западните и американските корпорации и банки - точно както стана в България през 90-те.С изгонването на Янукович Украйна обяви фалит и сега ще сърбат попарата на западняците и американците.Можеше да възстановят икономиката си с руски пари и след това да се правят на европейци. Впрочем, никой никога не е обещавал те да станат член на ЕС.
27
7
 
5
 
! Отговори
kremenaabv преди 10 години
за мизерията и корупцията сме виновни само българите.имахме шанс с ес,обаче и него опорочихме,сега хленчим за русия и соца.в русия средната продължителност на живот при мъжете е 59 години,в западна Европа е 78,в Япония 81.
26
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
РУСИЯ ТРЯБВА ДА НАЛОЖИ ПО ВИСОКИ МИТА НА ЗАПАДНОЕВРОПЕСКИТЕ И АМЕРИКАНСКИ ПРОДУКТИ И НАИ ВЕЧЕ АВТОПРОМА И ДА СЕ ОБЪРНЕ КЪМ ЯПОНИЯ И КОРЕЯ КАКТО ОТДАДЕ НА ЯПОНСКИ ФИРМИ ДА УЧАСТВАТ В ЗЕМЕДЕЛИЕТО НА РУСИЯ НИКАКЪВ ЗАЕМ ЗА УКРАИНА И ДА ИМ СПРЕ ПРОДИКТИТЕ ЗА РУСКИЯТ ПАЗАР ЕИ ДА ГО ИЗНАСЯТ В ЕВРОПА ВИЖ БЪЛГАРСКИТЕ ПРОДУКТИ КАК ГИ КОПУВА ЕВРОПА
25
0
 
0
 
! Отговори
opinion преди 10 години
dni.ru/polit/2014/2/21/267375.html
24
1
 
25
 
! Отговори
Партийния дом преди 10 години
в София пак беше подпален от такива "мирни протестъри". Сега "демократите" като Любо Пъпката са на Ривиерата, Мафиански се сроди с Черепа, и..... Хунвейбините от футболните агитки, дето бяха същинските подпалвачи са или в затворите, или по гробищата от наркотици. Ама всички нормални българи дето с ръцете си изкарват хляба вече нямат хляб. Няма заводи, няма пари. И има още зомбирани Европейски Мечтатели или долни лъжци за пари пропагандиращи ОБЩОЕВРОПЕЙСКИ И АТЛАНТИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ - Де Ги?
23
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дават им 20 милиарда, заробват ги за 100 години напред, а срещу тези 20 милиарда се почва една бандитска проватизация - ще им приватизират телекомите, енерго дружествата, пристанища, заводи и т.н. Накрая ЕС дават 20 милиарда, а ще спечелят 100 милиарда. Така се прави бизнес. Някои украинци сега се радват, но утре като се увеличи безработицата няколко пъти, тогава ще си блъскат глупавите глави.
22
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А така. Гърция и сега Украйна взимат, а ние пак с пръст у ...
21
0
 
19
 
! Отговори
Христо преди 10 години
От този капан измъкване няма,жалко за жертвите хората в Киев и другите градове излизат от шока и започват да виждат реалността а тя хич не е добра след извършения преврат.
20
2
 
21
 
! Отговори
и те след нас преди 10 години
след 24 години демокрация и интегриране стигнахме американците... ама през крив макарон, като махмен бляновете остава една обезкървена българска нация на фона на *** и ислямизация. Хората с по-малките градове знаят какво казвам, а за хората в по-големите градове имам послание - скоро и във вашият град. Всичко това само за 25 години демокрация: 1,8 млн българи са напуснали страната. За 45 години комунизъм жертвите са 300хил. Това е статистика, тук се мълчи и се гледа.
19
1
 
14
 
! Отговори
бай Михал преди 10 години
Аз пък им обещавам 50 милиарда долара/евро/песос/ каквото искат.Разликата е, че на мен няма кой да ми повярва.А приликата между мен и ЕС е, че и в двата случая украинците ще получат 0(нула) долара/евро/песос или там каквото се сетят.
18
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българи,отървахме се от един съюз в който плащахме износ на социализъм и комунизъм по цял свят,а сега се набутахме в друг за да плащаме от джобовете си износ на демокрация!!!Комисарите и преди и сега,било то съветски или европейски си знаят интересите и работата,но къде сме ние в цялата игра??Плащаме си американската криза и воини,плащаме си вноските в ЕС,плащаме с част от нашите пари сега 20 милиарда евро за Украйна,платихме 200 милиарда на Гърция и опростихме още 200 на същата дълг!!ЗА КАКВО??
17
0
 
5
 
! Отговори
хахаха преди 10 години
Което се обещава ,дава ли се ? - А , не . - Тогава от мене коня с каруцата ..
16
20
 
7
 
! Отговори
Bastor преди 10 години
***.ЕС им били виновни САЩ им били виновни.Стойте и си пишете коментарите.Никой не ви е виновен за мизерията и мързела. ***.Сорос им бил виновен, ЕС им бил виновен.Стойте и си ревете.Утре Украйна ще пребъде, не заради ЕС, а заради будния си народ, а вие ще си стоите в същата кочинка и ще ви обират всяко едно левче не-хората комуноиди, които така обичате.Гърция каква дойна крава е? Гърция беше едно СЕЛО нямаха град преди ЕС!Фалит? Пенсионерите им взимат по 1000Нека им еЗле
15
0
 
3
 
! Отговори
georgi преди 10 години
kolkoto v bylgariq dade zatova vsichki stanahme imigranti
14
2
 
20
 
! Отговори
Някъв от България преди 10 години
Хайде самолетите Антонов няма да летят вече, нищо местно не трябва да прави конкуренция на европейските и американски стоки и услуги!
13
10
 
1
 
! Отговори
до 7 преди 10 години
Това партийния секретар ли ти го каза бе,червен *** пенсиониран,м!?
12
2
 
23
 
! Отговори
ЕВРОГЕЙСКИЯ СЪЮЗ преди 10 години
не дава даром нищо. После ще им свали и долните ***
11
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДЕСНИТЕ ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ СА НАЙ ГОЛЯМОТО ЗЛО! ТЕ ЗА ПАРИ СА ГОТОВИ ДА ПРОДАДАТ И МАЙКА СИ
10
2
 
3
 
! Отговори
до Спиро преди 10 години
Просиш си боя, момче