Русия: Наказание за оцветения паметник на Съветската армия

Външното министерство в Москва изпрати протестна нота
Обновена: 24 фев 2014 17:40 | 24 фев 2014 16:50, Елка Василева
431
Русия: Наказание за оцветения паметник на Съветската армия
Снимка: Reuters

Министерството на външните работи на Русия изрази възмущение от поредния случай на вандализъм по отношение на паметника на Съветската армия в София, предаде ИТАР-ТАСС.

„С чувство на дълбоко възмущение беше посрещната в Русия новината за поредния случай на вандализъм по отношение на паметника на Съветската армия в центъра на столицата на България - София през нощта срещу 23 февруари“, се казва в коментар на руското външно министерство.

Още по темата
В министерството на външните работи на България е изпратена протестна нота с искане за „провеждане на щателно разследване на този хулигански инцидент, привличане под отговорност на виновните в противоправните действия и предприемане на съответните мерки за привеждане на мемориала в ред“, съобщиха от ведомството.

Москва разчита, че официалните български власти „ще предприемат всички необходими мерки за недопускане на гавра с паметта на съветските воини, паднали в името на освобождението на България и Европа от нацизма“.

На 23 февруари – деня, в който през 1918 г. е създадена Червената армия и който днес се празнува в Русия като Ден на защитниците на отечеството, паметникът на Съветската армия в София осъмна с изрисувано украинско знаме и надписи  "Слава на Украйна" и "Капутин“, а една от скулптурните фигури също беше оцветена с цветовете на украинското знаме – синьо и жълто.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


431
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
307
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хитлеристка Германия е победена не просто от Руснаците, а от съвместните действия на съветската армия (която е многонационална) и останалите армии - участнички в пакта, най-важните от които са САЩ и Великобритания, както и френската съпротива. Войната е водена на много фронтове, а в Червената армия освен руснаци е имало украинци,татари,грузинци,арменци и изобщо от всички съветски републики, така че крайно време е Русия да престане да си приписва еднозначно заслугата за победата във ВСВойна !
306
1
 
1
 
! Отговори
до 373 преди 10 години
ХАха, тоя пъ плаши България/ЕС/НАТО/САЩ с руските диваци !!Ти гледай ти да се покриеш добре, че като строшиме паметника на Пияния Плячкосващ Азиатски Изнасилвач, да не дадеш фира и ти ...Ъндърстенд, ю пиис а шитт ?
305
1
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 370 преди 10 години
Миризливецо, каква шашка, к'ви 5 льева? Мавзолея не можаха да го гътнат дор до три пъти. А ако някой *** взриви Паметника на Съветската Армия, освен,че ще се покрием със срам, такъв ритник ще отнесем от Русия, че не ми се мисли! Защото хората там, не Путин и Медведев, а обикновените руски хора няма да ни простят неблагодарността, предателството и глупостта! Лично ще открия тогова и ще го накарам да съжалява, че се е родил! Няма да може да се скрие никъде! Понял?
304
0
 
3
 
! Отговори
тя преди 10 години
БЕЗОБРАЗИЕ !!!
303
5
 
3
 
! Отговори
пенчо преди 10 години
Комунистическият герб на Народна Република България, с датите 681 г. - 1944 г., много точно и искрено оповестява циничната истина за раждането и смъртта на Българската Държава . . .Защото през 1944 г. България загуби своя суверeнитет влизайки в състава на Съветския лагер и продължава да бъде Московския Троянски кон (под прикритие) в Евросъюза . . .
302
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
рaзрушaвaне нa окупaционните " пaметници" му е мaйкaтa, кaто мaвзолея дa му турaт шaшкaтa нa совецкия
301
1
 
1
 
! Отговори
до 123 преди 10 години
***
300
9
 
5
 
! Отговори
sev преди 10 години
И аз така мисля, да си го взимат в Русия този паметник и да спрат да ни занимават с глупости.
299
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да си взимат паметника в Русия и да не ни занимават, в България има по-важни проблеми.
298
5
 
7
 
! Отговори
Гошо преди 10 години
До умерен 366Вече не се чудя, защо някой не си гледа работата. Обратното - гледат си много добре работата - да допускат тъкива *** да цапат, да дразнят! Това е задачата - да разделят народабългагски, да го деморализират. Патриоти, няма що! От мене - бих ти разбил устичката, само да можех да те докопам! Провокацията беше очаквана, само Фандъчката е изненадана...
297
13
 
18
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Руснаците искали наказание за тези ,които боядисали паметника с украински флаг,може ,но не и в България, питам се имаме ли ние наше Българско правителство,те могат да изискват само в Русия-тук е България ,а това,че това правителство е проруско,всеки малко уважаващ себе си човек го знае,но нека сегашните управляващи не забравят,че както сега се издирва Янукович,някога ще издирват и тях за всичкото зло,което направиха на България...
296
13
 
17
 
! Отговори
я пъ тия ! преди 10 години
Ние ше го къртиме скоро, тия за оцветяването се загрижили... хохо
295
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
youtube/watch?v=tQbwgjvRIKkПравильный ответ дедушки на майдане
294
10
 
15
 
! Отговори
я па тез... преди 10 години
Аз бъркам ли им се, че държат една *** на Червения площад вместо да я погребат по християнски обичай? Нали уж са християни?
293
0
 
1
 
! Отговори
Атанас преди 10 години
До АписНе ти знам възрастовата група и екстериорните данни, за да отговоря правилно на зова ти. Предпочитам джентълменски да си замълча. Подозирам само скудоумие и не желая да контактувам с теб.
292
2
 
21
 
! Отговори
Ньойски договор! преди 10 години
А Ньой град в Русия ли е? Защо никой не пише затова, че с наложения ни Ньойски договор-1919 г западняците-англичани,американци и французи откъсват територии с многобройно наше население и го превръщат в роби на съседните страни. Това са стотици хиляди,ако не и милиони наши сънародници обърнати на роби в съседните държави по вина на западните велики сили. Русия не участваше в Ньой и нямаше думата за договорите.
291
3
 
6
 
! Отговори
До359 преди 10 години
Ей как нямам късмет да срещна един такъв хубав грамотен човек, като теб, та било то и за 60 секунди! Да те поздравя, да ти се порадвам !
290
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От разговорите до тук--става ясно ,че основните дипломатически совалки за автономията на България --са водени от западните сили!Русия , действително е само Изпълнител и се ръководи от своите имперски интереси!Тя и преди е влизала в България , особенно по времето на Кримските събития!Защо след като е изпълнена с любов към България --нея освобождава още тогава???!! ПРОСТО КАКТО КАЗВА НАРОДА ---ИНТЕРЕСА КЛАТИ ФЕСА!!
289
9
 
8
 
! Отговори
айде , айде.. преди 10 години
...КАКВИ БРАТЯ , могат да ми бъдат руснаците , КАГАТО В БЪЛГАРИЯ , мюсулманите -българи са 1/5 от НАСЕЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА!ТЕ ЛИ СА ВИ БРАТЯТА ,БЕ....ИЛИ РУСКАТА ПИЯНСКА ***!!!С КОГО СТЕ ЖИВЕЛИ ДО СЕГА, С КОГО СТЕ ДЕЛИЛИ ...ХЛЯБ ,ВОДА И ВЪЗДУХ...В РАДОСТ И БЕДИ!!!???!НИКОЙ НЕ СИ ИЗБИРА ...НИТО РОДИТЕЛИТЕ ,НИТО БРАТЯТА....!НАШИЯ ЕТНОС .....СА СИ НАШИТЕ БРАТЯ ПО КРЪВ И СЪДБА!! САМО ДУПЕДАВЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ СИ МИСЛЯТ , ЧЕ МОГАТ ДА СИ ИЗБИРАТ:... БРАТЯТА ,СЕСТРИТЕ И РОДИТЕЛИТЕ...!!
288
3
 
9
 
! Отговори
eu uberalles преди 10 години
До АнонименВ Русия е имало много сериозен дебат относно изпращането на корпус зад Дунав през 1877г. Част от руския елит са били против войната-Достоевски например критикува царя, че използва клането в Батак за панславянска пропаганда и мотивация за мобилизация. Той счита, че българите няма да са благодарни за освобождението си и загиналите руснаци няма да оправдаят политическата цел на Руската за съюзник на Балканите в лицето на Б-я. През 1914 и 1941 българите потвърдиха тезата на писателя.