Пълна бойна готовност на армията на Украйна

Засилена е охраната на стратегическите обекти
Обновена: 2 мар 2014 10:45 | 1 мар 2014 22:07,
493
Пълна бойна готовност на армията на Украйна
Олександър Турчинов Снимка¨Reuters

Председателят на парламента на Украйна, изпълняващият длъжността президент Олександър Турчинов обяви, че е издал заповед да бъдат приведени въоръжените сили на Украйна в пълна бойна готовност. Засилена е охраната на стратегическите обекти, в това число АЕЦ, предаде ИТАР-ТАСС.

Действията на Киев са в отговор на решението на руския парламент, който разреши на президента Владимир Путин да изпрати руски военни части в Украйна "до нормализиране на обстановката там".

Премиерът Арсений Яценюк заяви от своя страна: "Убедени сме, че Русия няма да предприеме интервенция, понеже това ще означава война и край на всякакви отношения между двете страни".

Той съобщи, че е имал телефонен разговор с руския си колега Дмитрий Медведев, по време на който е поискал Русия да върне черноморските си сили в казармите им, за да намали напрежението. Военна интервенция е недопустима, понеже би била нарушение на всички международни договори", подчерта той.

Украйна е поискала от ЕС, САЩ и НАТО да разгледат всички възможни механизми за защита на териториалната й цялост, предаде Ройтерс. Украинският министър на външните работи Андрий Дешчица заяви, че е провел разговори с представители на САЩ и на ЕС и после е помолил НАТО да окаже помощ на Украйна заради това, което украинският премиер описа по-рано днес като руска агресия.

Искане е било отправено към НАТО да обмисли използването на всички възможности за защита на териториалната цялост и на суверенитета на Украйна, украинския народ и ядрените обекти на украинската територия, поясни украинският министър на външните работи. Той каза, че засега не е могъл да се свърже с руския външен министър Сергей Лавров.

Лидерът на украинската крайнодясна организация "Правий сектор" Дмитрий Ярош пък призова лидерът на чеченските сепаратисти Доку Умаров с оръжие в ръце да подкрепи антируските сили в Украйна, съобщи руската информационна агенция.

Съответното обръщение било поместено на страницата на "Десния сектор" в социалната мрежа "ВКонтакте".

Още по темата
"Украинците винаги са подкрепяли освободителната борба на чеченския и другите народи от Кавказ. Сега дойде време вие да подкрепяте Украйна. Като лидер на "Десния сектор" ви призовавам да активизирате борбата. Русия не е толкова силна, колкото ви се струва", гласяло съобщението според ИТАР-ТАСС. 

Агенцията припомня, че Ярош по време на първата военна кампания в Чечения е бил сред неколцината украински бойци, участвали в бойни действия срещу руските войски.

В отговор пълномощният представител на министерството на външните работи на Русия по правата на човека, демокрацията и върховенството на закона Константин Долгов в микроблога си в Туитър написал :"Украинският неофашист Ярош повика на помощ терориста Умаров. На такива ли "демократи" в Украйна залага Западът!? Ще има ли реакция оттам?"

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


493
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Президентът на Руската федерация Владимир Путин все още не е взел решение за използване на руски военни части в Украйна и за отзовававането на посланика на Русия в САЩ. Това заяви прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков.
49
3
 
10
 
! Отговори
boko преди 10 години
HAHAHA KAKVA ARMIA BE NESHTASTNICI.PUTIN SHTE VI VKARA V KUCHI GAZ.BEGAITE SI PRI CHERNATA *** ILI FASHIZOIDITE OT EU.
48
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Достоверни източници и очевидци съобщават, чв украинските фашисти влизат в руските родилни домове, вадят кърмачетата от кувьозите както войниците на Саддам преди, и после ги нанизват на щиковета на пушките си. Светът ще подкрепи Русия и Путин (както подкрепи Америка и Буш срещу Саддам) в тяхната мисия за демократизирането и освобоженитео на Украйна от фашистите.
47
36
 
7
 
! Отговори
Либерман преди 10 години
Направо съм изумен от простотията на русофилите които пишат тук!? Вие осъзнавате ли че стандарта на живот в Украйна е ДВОЙНО ПО-НИСЪК от този в България, и това е в държава със 46 милиона население и над 600 хил. квадратни километра територия, богата на ресурси. Единствената причина за тази мизерия е наследството на СССР и продължаващото влияние на Русия! И ние в Бг. още не можем да се оправим заради същите причини. Навсякъде в политиката е пълно със русофилски чугунени глави!
46
2
 
32
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 години
Плешото не е а себе си сиромашкия.. Тя половиата украинската армия е вдигнала руския флаг, а другата половина белия.
45
2
 
30
 
! Отговори
оптимист преди 10 години
Всяко зло, за добро. Сега Путин ще поправи една от грешките на Горбачов и с един референдум, айде Украйна в РФ. За нас е добре, че няма да има газови кризи.
44
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До СпиридонГърция също е в НАТО, но това не попречи на Турците да окупират Кипър.
43
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ZARADI E TOZI NA SNIMKATA I KLICHKO , SVETA E V RISK DA STANE 3 SVETOVNA VOINA , DOKATO E VREME TOZI NA SNIMKATA DA SE ARESTUVA ZA DYRJAVEN PRVRAT I KLICHKO DA SE OSYDIAT NEZABAVNO , INA4E STAVA MNOGO ,STIGNE LI SE DO VOINA , KITAI E VEREN SAYZNIK NA RUSSIA I STAVA STRASHNO
42
2
 
26
 
! Отговори
до 52 преди 10 години
А ти смяташ ли ,че САЩ набедената супер сила със 60 годишна история ще успее да излъже Русия с 500 годишен опит.А изобщо приемаш ли ,че и двете са на нивото на Китай с 5000 годишен опит?То не става да си сила с 2 ракети и 5 йерехонски тръби ,Византия и армия и религия е държала и пак е изчезнала ,а в момента и Пакистан и Индия са термоядрени държави.
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Да попитам...Може и да е турчин, ама да те питам по твоята логика Путин и Шматко какви са :) ?
40
1
 
29
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
!!! Нелигитимния режим на Украйна се е обърнал за помощ към НАфТО!!!Да видим какъв ще отговорът!?!?!?!
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименДа си има колкото ще. И аз имам апетит за азиатки, ама са далече :)))))) Европа няма да допусне Турция да се разпорежда отново след сто години. Да не забравяме, че Турция ~ САЩ, в Инджирлик да не би да е френска авиобазата, а?
38
0
 
12
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 години
До СТРАНДЖАТАМа ти снимки за левче с туристите ли ще правиш на барикадите?
37
2
 
5
 
! Отговори
Да попитам... преди 10 години
този турчин ли е ?
36
15
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 10 години
Записвам се доброволец да щляпам руснаците с голо дупи ще ги шляшам шляпам ще видат те ..
35
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Свободолюбивите САЩ кога ще демократизират лошата Русия?
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
GORKATA UKRAINA TOLKOVA MILIONI SA ZAGINALI I POUKA NQMAT TIQ XORA SA LUDI .TIQ SAMOZVANCI V MOMENTA NE SA LEGITIMNA VLAST TRQBVAT IZBORI NE VOINA.4OVE6KIQT MATERIAL I ETNOSITE TAM GI NQMAT ZA NI6TO
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До СпиридонА тогава защо Ердоган има апетит за Българска територия?
32
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дураци, война няма да има! Разберете го!Има обаче друга война и тя тече - пропагандна война, на която повече вече сте жертва.
31
2
 
8
 
! Отговори
Спиридон преди 10 години
До 35Ти да не си предрусал с ЛСД, братле? Я, вземи, че прочети договорът на пакта и се изказвай тогава :) Каква Турция, какви пет лева, какви правителства те гонят? Нали и двете държави са членки на съглашението, бе ...