Всеобща мобилизация на военния резерв в Украйна

Руска военна колона пое към Симферопол
Обновена: 2 мар 2014 13:09 | 2 мар 2014 12:51, Александър Попов
423
Всеобща мобилизация на военния резерв в Украйна
Снимка: Reuters

Украйна ще мобилизира резервистите си, за да гарантира сигурността и териториалната си цялост, съобщи Съветът за национална сигурност, цитиран от Ройтерс и АФП.

Председателят на украинския национален съвет за сигурност Андрей Паруби съобщи, че е била издадена заповед на външно министерство да потърси помощ от Великобритания и САЩ за гарантиране на сигурността на страната.

"Министерството на отбраната трябва да мобилизира в цяла Украйна всички онези, от които въоръжените сили се нуждаят в този момент", подчерта в телевизионно изявление Парубий.

Според него тази мярка трябва "да гарантира сигурността и териториалната цялост на Украйна" след "нарушаването от страна на Русия на двустранните споразумения, главно относно Черноморския флот", допълва АФП.

Въоръжените сили на Украйна са приведени в пълна бойна готовност съгласно указа на изпълняващия длъжността президент председател на парламента Олександър Турчинов, заяви на брифинг във Върховната рада Парубий, цитиран от ИТАР-ТАСС.

С този указ е приведено в действие решение на Съвета за национална сигурност от 1 март за неотложни мерки за гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на страната.

Втората точка от решението на Съвета, според Парубий, е секретна, а в третата се предвижда провеждане на "учебни сборове на военнослужещите във въоръжените сили на Украйна".

Още по темата

На министерския съвет е наредено да отдели средства за гарантиране на сигурността на украинските граници, а на външното министерство - да се обърне към страните по Будапещенския меморандум от 1994 г. и други държави с призив да гарантират суверенитета, териториалната цялост и сигурността на Украйна, посочва ИТАР-ТАСС.

Документът съдържа искане за мерки за гарантиране на сигурността на енергийните обекти на територията на Украйна. Предвижда се и създаване на оперативен щаб за "мониторинг на ситуацията в Крим, който ще анализира информацията".

В същото време руска военна колона е потеглила от базата на руския Черноморски флот в Севастопол към столицата на Крим Симферопол, съобщава агенция Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Колоната включва 12 военни камиона с войници, един високопроходим автомобил "Тигър", съоръжен с картечница и две линейки.

Руски военни са иззели оръжията от украински център за военноморска подготовка близо до Севастопол и от радарна база край град Судак, предаде Ройтерс, позовавайки се на украинското министерство на отбраната.

Те са призовавали украинските военнослужещи да минат на страната на "легитимните" власти в Крим, отбелязва руската агенция "Интерфакс".

Няма сведения за нападения срещу етнически руснаци в Крим, отбелязва Асошиейтед прес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


423
Още по темата: УкрайнаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СИМФЕРОПОЛЬ, 2 мар РИА Новости. Дислоцированные в Крыму представители Вооруженных сил Украины покидают воинские части и массово подают рапорты об увольнении, передает корреспондент РИА Новости
236
1
 
8
 
! Отговори
х преди 10 години
Дали няма да извикат и Сергейчо , нали е 50% украинец
235
4
 
2
 
! Отговори
Смях преди 10 години
Дн Дълга памет точно Китай ще помогне на Русия а Китай в руския далечен изток няма аспирации а и България ще си вземе Македония след като Русия заяви че ще подкрепи България ако навлезе в Македония
234
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Нина Искаш ли да'тса кача:))
233
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо нито една медиа ,журналист ,радио ,саит и тем подобни информациоони издания не попита тъи наречените / български политици/ какво им е мнението и каква е позицията на / държавата българия/ ако се стигне до военни сблъсъци и кръвопролития във ОДЕСКА ОБЛАСТ И ОКОЛИЯТА КОИТО СА НАСЕЛЕНИ ПРЕДИМНО СЪС БЪЛГАРСКО НАСЕЛЕНИЕ. аКО ТЕ НЯМАТ МНЕНИЕ ИЛИ /НЕ ИМ ДАВАТ ДА ИЗРАЗЯТ ТАКОВА/ НИЕ ИМАМЕ И ЩЕ НИ ЧУЕТЕ ДОБРЕ
232
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това са новите транспортни джипове "Тигър" на руската армия, просто страхотни машини, браво братушки.
231
6
 
10
 
! Отговори
Нина преди 10 години
Тези само обявавт мобилизация, но украинската армия преминава масово на страната на руската, до този момент даже и 5 човека от украинската армия не са се строили и не са застанали на пътя на русkd[rje. )))
230
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
2 марта 2014, 15:36 (мск) | Политика | РосбалтВерховная Рада попросила Путина не вводить войска на УкраинуОбновлено: 16:52 (мск)Тема: Крымский кризисПодробнее ПодписатьсяКИЕВ, 2 марта. Верховная Рада Украины выступила с обращением к президенту России Владимиру Путину. Как сообщается на сайте Рады, депутаты попросили не допустить ввода российских войск на территорию республики
229
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Жители Севастополя идут в храмы и церкви города, чтобы отметить православный праздник - Прощеное воскресенье. На 14:00 по местному времени (16:00 мск), на площади Нахимова запланирован большой молебен Православной церкви за мир на Украине.10:52По мнению главы комитета Госдумы по международным делам Алексея Пушкова, международные наблюдатели в Крыму "разочаровали" бы США, увидев там мощную поддержку России со стороны местных жителей. Об этом депутат написал в своем Twitter.
228
0
 
3
 
! Отговори
Дълга памет преди 10 години
До do 278--285 ;Хич не си на ясно.Турция влезе в КИПЪР защото по време на Черните Полковници Гърция искаше да си го присвои.Анъдъкму.
227
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ФAКТ, Е ЧЕ РУСКAТA ГAЗ В ЕС Е СAМО 17% ОТ ПОТРЕБЕНОТО, " зaвисимосттa" от гaзЪт е идиотизъм нa рускaтa пропaгaндa, В ЕВРОПA НЕ ВЪРВИ! Идете кaжете, че е зaвисим от рускa гaз нa ГЕРМAНЕЦA, AВСТРИЕЦA, ИЛИ БРИТAНЕЦA, ЩЕ ВИ НAБИЯТ КAНЧЕТAТA...СAМО ТУК СЕ ТИРAЖИРAТ ПОДОБНИ ЛЪЖИ, ЗA ДA ВСЕЯТ СТРAХ У ХОРAТA!
226
2
 
5
 
! Отговори
д преди 10 години
От Позитано 20 тия дни са мобилизирали допълнителни кутевчета.
225
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
супер безотговорни украински политици. човек като види змия заобикаля, те направо я настъпиха.искат за един ден да са демократи и свободен пазар. у нас за 25 години не сме успяли да създадем свободен пазар. и какво ще стане война. къде в украйна. и да спечелят после не 35 , а 350 милиарда ще им трябват. демокрация не се прави като приватизация
224
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има ли инфо от Севастопол, пише се че е изцяло вече под руски контрол и има пленници?....
223
4
 
3
 
! Отговори
Дълга памет преди 10 години
До Тервел--277 ;САЩ са най големия производител на ГАЗ. Има технология за втечнен газ.Не бери кахър. Китай няма да стане съюзник на Рашите.На тях очите им са в далечния ИСТОК на РУСИЯ.
222
3
 
6
 
! Отговори
do 278 преди 10 години
До BGТи по-добре кажи, ако Турция завземе част от южна България, САЩ и ЕС на чия страна ще бъдат, защото май няма да е тази на България ... видяхме, че при турската инвазия на остров Кипър и САЩ и останалите държави от НАТО си затраяха!
221
2
 
4
 
! Отговори
persone преди 10 години
големи разбирачи се извъдиха всички тука. Руснаците като спряха газта за украйна, респективно за ес, цените в германия зеха да се качват, както и в италия...Немския газ е далеч по-беден! Горивото като земе да скача и запада се побърква...известно време ще избутат на резерви, но все пак цялото шоу е за известно време.
220
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия дa не лягa нa тaя, че зaпaдa е милостив, тaкъв ще му зaбият нa лилипутa, че сополa му ще се увърти около дългото му носле няколко пъти! Слaвa Укрaiнi, тaзи нaрод зaслужaвa УВAЖЕНИЕ, ПОКЛОН И ПОМОЩ В ТОВA ТЕЖКО ЗA НЕГО ВРЕМЕ! Позор зa руските шпиони!
219
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До neni4aПолша,Чехия си имат връзки с Германия и Норвегия, Унгария и Австрия с Италия за Либииски газ също имат връзка с Хърватия където миналата година заработи един от най-големите терминали за втечнен газ на Адригаз с капацитет от 15 млрд годишно, прибалтииските страни и Финландия стартираха подобен проект за терминал на втечнен газ, зависими от Руски газ са само България и Словакия на тази етап
218
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
защо купуват тогава от газпром. да сложат още 2 фотоволтаика и готово. има много смесени дружества в русия които добиват газ. като шел бритиш петрол ит.н. едва ли ще са много радостни да си оставят бизнеса заради кличко