ЕС е готов да окаже помощ на Украйна

Страната има европейска перспектива, заяви Барозу
Обновена: 11 мар 2014 14:39 | 3 мар 2014 15:28,
128
ЕС е готов да окаже помощ на Украйна
Снимка: архив, БТА

Европейският съюз е готов да окаже помощ на Украйна, заяви председателят на Европейската комисия  Жозе Барозу, който произнесе реч днес в Берлин, предаде ИТАР-ТАСС.

"Украйна има в бъдеще европейска переспектива. Най-малкото, което ние можем да направим за тази страна, е да поддържаме нейния суверенитет", подчерта Барозу.

Той припомни, че Украйна в културен, икономически и политически план се отнася към Европа. "Онези хора, които развяваха в Киев знамето на ЕС, се  надяват, че в бъдеще ще са част от европейското семейство", посочи Барозу.

Кризата в Украйна е най-сериозната, с която се сблъсква Европа от падането на Берлинската стена преди 25 години, смята германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от Франс прес.

"25 години след края на конфронтацията между двата блока, заплахата от раздяла на Европа е отново реална", подчерта той.

Още по темата
 Дипломат номер едно на Берлин призова за разрешаване на кризата по пътя на дипломацията. "Сега е часът на дипломацията. Дипломацията не е знак за слабост, а е по-необходима откогато и да е било, за да се избегне потопяването в бездната на военната ескалация", образно  се изрази министърът.

Той призова още веднъж Русия да преустанови всички военни действия в Крим, които отново нарече неприемливи. Същевременно говорител на германското правителство  заяви, че контактната група, предложена от Германия за разрешаване на украинската криза, трябва да открие всички канали на комуникация между Москва и новото украинско правителство, след като досега тези канали са се свеждали само до един телефонен разговор, предаде Ройтерс.

Когато Меркел е повдигнала пред Владимир Путин в неделя въпроса за контактната група, той се е вслушал в идеята, заяви говорителят.

Подобна група ще бъде съставена от международни организации и от отделни страни. Говорителят на Ангела Меркел Щефен Зайберт подчерта, че все още не е прекалено късно да се разреши украинската криза с политически средства въпреки различията между руския президент и Запада относно Крим, предаде Ройтерс.
Меркел е предложила на Путин и на американския президент Барак Обама изпращането на мисия в Крим, допълни говорителят.

Москва ще понесе тежки последици заради интервенцията си в украинския полуостров Крим, заяви днес полският министър на външните работи Радослав Шикорски, цитиран от Франс прес.

"Знаем, че при хищниците апетитът идва с яденето. Залогът за свободния свят е да се противопостави на тази логика", заяви топ дипломатът пред журналисти.

След заседание на Полския съвет за национална сигурност, посветено на ситуацията в Украйна, полският президент Бронислав Коморовски каза, че неговата страна ще подкрепи идеята за европейски санкции срещу Русия.

Държавният глава предложи започване на постоянни консултации между съюзниците в НАТО, особено в областта на планирането, разузнаването и следенето на ситуацията на изток от границите на Северноатлантическия алианс.Той допълни, че ще повдигне въпроса за Крим по време на визитата си в Турция, която започва утре.

Британският министър на външните работи Уилям Хейг  предупреди Русия за цената, която ще плати за действията си в Украйна по време на пресконференция в Киев, предаде Франс прес.

"Това не е начин, по който трябва да се поддържат международните отношения през 21 век. Това е неприемливо и ще има последствия и цена, която ще трябва да се плати", каза Хейг.

По-рано днес в интервю за Би Би Си Хейг заяви, че ситуацията в Украйна представлява "най-тежката криза в Европа" от началото на века.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
нещо рублата, ало. сорос, не така.
50
4
 
42
 
! Отговори
майна преди 10 години
Писна ми от Барозувци, Обами и така на татък. Да вземем да се отцепим от тъпия европейски съюз. Не могат да ме убедят да мина на тяхна страна срещу Русия.
49
1
 
11
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
И Мартин Шулц е Евреин,както и "нашия" Вигенин.Затова и жалбите ми относно спътниковия Терор,останаха там някъде по еврейските рафтчета.Официално всичко си е законно,понеже някога Евреите бяха роби в Египет.Сега си го връщат на всички останали,които не са евреи чрез Най-капиталистическата(ционистична) "държава"-САЩ. "Американската мечта" е да е.е мамата на целия свят !
48
10
 
4
 
! Отговори
kremenaabv преди 10 години
в Москва, днес хората масово са обменяли рубли за долари и евро.курса на рублата е паднал с 17-18%
47
8
 
3
 
! Отговори
kremenaabv преди 10 години
в Москва, днес хората масово са обменяли рубли за долари и евро.курса на рублата е паднал с 17-18%
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
абе готов, или оказва. чей сеа, стой сеа, виж сеа.ааааа, брато. дай по-конкретно.
45
6
 
17
 
! Отговори
До Анонимен 34 преди 10 години
"България никога не е имала нещо общо и близко с руснаците. България винаги е била близка с Германия Австрия и Унгария "точно тези пич уи Англия включително, ревизираха нйоиският договор и нарязаха България на късове и ги раздадоха като бонуси на комшиитеама мълчим и до сега да не се обиди някой
44
4
 
19
 
! Отговори
Мислеха си, преди 10 години
че ПУТИН ще преглътне обидата и ще сниши глава. Резултата е надигане на ЦЯЛА РУСИЯ, всички руско говорящи в Украйна. В мемуарите си дъртия полски евреин Збигнев Бжежински може да запише: УКРАЙНА, КОЯТО ЗАГУБИХМЕ
43
3
 
11
 
! Отговори
дънди преди 10 години
Барозу е председател на Европейската комисия още 2 месеца. След това ще е социалиста Мартин Шулц. Тогава Европейския съюз няма да повтаря като кученце какво му казват от Америка.
42
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия е държава с която никой не се съобразява. Само дрънкат оръжие като искат да привлекат внимание но кой да се занимава с изостанали умствено и технически комунистически болшевишки ***.
41
1
 
18
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
И ако имате представа,че Португалия е здлъжняла заради такива като Барозо,по препоръка на "инвеститори".Така се случи и в Гърция,Италия и целия ЕС.И ЕНП ще прилъгва сега и други "кандидат жертви" чрез "ПОДПОМАГАНЕ"??? от МВФ и "демократи" като Барозо!
40
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бедни сте защото не работите комунистическа БСПарска ***. Скоро Бойко Борисов се връща на власт и ви чакат много тежки дни. Дано заблудена руска ракета да падне на Позитано 20 и ви изрине от лицето на земята
39
0
 
7
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Еврейската общност обаче реагира със спокойна въздържаност. Повечето от тях оценяват думите на Болкенщайн не като истински призив за емигриране, а като предупреждение и апел към политиците най-сетне да предприемат нещо.
38
0
 
2
 
! Отговори
България ЕС преди 10 години
Ще получите много от ЕС,ама много...чак и Станишев го казва...значи можете да смятате.
37
1
 
0
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
На същата основа, ЕНП отново подкрепи Барозу за втори мандат по време на Европейската предизборната кампания 2009 г. и, след ЕНП отново спечели изборите, като си осигури номинацията му от Европейския съвет на 17 юни 2009 година. На 3 септември 2009 г., Барозу представи манифест си за втория си мандат. [6] На 16 септември 2009 г., Барозу бе преизбран от Европейския парламент за още пет години.
36
0
 
7
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Брой 2, Февруари 2006Проектът на директивата за услугите на вътрешния пазар, или директивата Болкещайн, е в процес на обсъждане и одобряване в Европейския парламент и в Съвета. Това е истинска военна машина, насочена срещу системата на солидарност и социална защита (право на труд, социална закрила, здравеопазване, социални грижи, защита на потребителя или на околната среда, регламентирани професионални отношения) в двайсет и петте страни-членки на Европейския съюз (ЕС). Необходима е мащабна гражданска мобилизация, за да се прегради пътят на този проект!
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен50 млн
34
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бедни сме защото ЕС и САЩ ни грабят.. купуват еничари и грабят заедно с предателите.. После предателите си държат крадените пари на запад и купуват американски облигации.
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе стига с това ЕС за какво са ни още 30 милиона гладници.
32
2
 
6
 
! Отговори
ЮРИ ГАГАРИН и 3 МАРТ преди 10 години
ЗА РОДИНУ ЗА СТАЛИНА !