Инвестиции в имоти - коз срещу отлива на украински туристи

Сега е моментът да привличаме повече инвестиции тип "втори дом"
Обновена: 5 мар 2014 10:53 | 5 мар 2014 10:53, Евгения Маринова
25
Инвестиции в имоти - коз срещу отлива на украински туристи
Снимка: архив Reuters

Доколко и как ще повлияе конфликтът в Украйна на България, какви ще са преките и косвените последици за страната ни от разрастващата се политическа криза там, задава ли се газова криза у нас – това са въпросите, които вземат връх в последните дни. На този фон се появиха сериозни опасения за отлив на украински туристи от България.

Investor.bg разговаря с експерти от бранша за това дали да очакваме сериозен удар върху българския туризъм заради украинската криза, ще можем ли вече да разчитаме да постигнем ръста на украинския пазар, който страната ни регистрира през последните години, и защо пазарът на имоти по Черноморието може да ни „спаси“ от драстичен спад на украински гости.

Според изпълнителния директор на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова е напълно възможен отлив на украински туристи у нас заради ситуацията в Украйна, но по-същественият въпрос е още при първите сигнали за спад в записванията България веднага да приложи механизъм за компенсиране на негативните последствия. Тя поясни, че този компенсиращ механизъм би следвало да се изразява в по-активна позиция на страната ни по горещата тема, в по-силно присъствие на международните туристически борси в Украйна, по-засилена рекламна кампания на българския туристически продукт за този пазар. Наред с това би следвало да дадем широко портфолио от предложения за украинските посетители – не само в посока на лятна почивка у нас, но и предоставяне на благоприятни възможности за инвестиции в имоти, каза експертът.

Карастоянова смята, че търсенето и покупката на имоти у нас от страна на украински граждани е естествен процес, който вече е започнал и ще се засилва с оглед на неблагоприятната политическа и икономическа среда в страната. Това е един автоматичен модел на действие, който се активира в подобна ситуация, каза Поли Карастоянова. Тя акцентира, че България ще сгреши, ако позволи на наши конкуренти като Кипър и Румъния да предложат по-бързо и гъвкаво възможности за покупка на „втори дом“ преди нас.

Отчитайки геополитическите аспекти на конфликта в Украйна, Карастоянова допълни, че страната е важна за нас не само заради увеличаващите се туристи всяка година, но и заради факта, че Западът гледа на България като на част от целия източен регион. Той поставя страните от Изтока под общ знаменател, не се отчитат спецификите на отделните държави, каза Карастоянова. Тя посочи още, че Националният борд по туризъм ще подкрепи България в позиция, която да избегне военен конфликт, защото именно това е заплахата, която първа води до отказ от удоволствия – сред тях пътуване, почивка и т. н.

Според нея правилният път е към активни действия по присъствието на България в Украйна - става дума за засилено присъствие с реклама, с участие на международни туристически изложения и други предложения от наша страна. „Нямаме гаранция, че конфликтът ще засегне вътрешността на страната и тъкмо затова следва да се активизираме към повече присъствие, повече реклама с цел да насърчим украинските граждани не само да планират почивка в нашата страна, но да ги убедим, че инвестицията в имот е добра възможност за тях“, смята експертът.

"Ще защитим проактивна позиция на България и политика на повече присъствие на българския туристически продукт, насочен към украинските граждани, продължи тя. Към момента имаме данни за забавяне на участието ни на туристическото изложение в Украйна и на рекламната ни кампания заради общата несигурност в страната, което би следвало да се промени", смята изпълнителният директор на Националния борд по туризъм.

Сходна позиция защити и Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма. Според него ситуацията в Украйна неминуемо ще се отрази на туризма в България, въпреки че досега българските власти говорят единствено за икономически последици, свързани с нарушенията при доставките на стратегически суровини за България през Украйна като газ и ядрено гориво.

Все пак той смята, че сериозно сътресение на пазара на украински туристи у нас няма да има - обемите ще се запазят, но пазарът ще се преструктурира. Драганов поясни, че значителен спад може да се очаква само при организираните пътувания чрез туроператори на украински и рускоговорящи граждани, доколкото Украйна е транзитна страна за други руски туристи. Той посочи, че броят на украинските туристи у нас – почти 300 хиляди годишно, ще се запази, както и годишният ръст от около 13-14 на сто.

По негови думи организираните пътувания с цел туризъм от Украйна са около 35 на сто от общите посещения на украинци у нас, като те ще намалеят наполовина. За сметка на това ще се наблюдава по-интензивно използване на инвестициите от типа „втори дом“, смята Драганов. Според него ще се засили тенденцията на по-активно използване на имотите, които вече са закупени - ще се използват от повече хора и все повече извън летния сезон. За Драганов няма причини за отлив, защото основното предимство на страната ни остава - България е мирна дестинация, а и поддържа добро ниво на съотношението цена-качество.

По думите на Драганов обаче кризата в Украйна по-скоро ще удари сериозно туристически дестинации като Турция и Испания. Там спадът на украински туристи ще бъде драстичен заради факта, че тези страни разчитат предимно на организирани туристи.

„Всички пазари, които разчитат на организирани пътувания, ще загубят сериозно от украинската криза“, коментира Драганов. И уточни, че тези страни нямат предимството на жилищата „втори дом“, което България има. По негови данни към момента украинските граждани, пътуващи с цел туризъм у нас, са били 35%, около 25% са неорганизираните, а 40% са тези, които разполагат с имоти по Черноморието.

Председателят на хотелиерската асоциация Благой Рагин смята, че конфликтът в Украйна със сигурност ще доведе до загуба на туристи у нас. Същевременно обаче той изрази надежда, че до такъв сценарий няма да се стигне и проблемите ще бъдат локализирани. Рагин коментира, че при неблагоприятно стечение всички ще загубят. „Ако конфликтът продължи, ние ще загубим туристи, но по-същественото е великите сили да намерят път за преговори, така че да не се стига до война“, каза той.

Още новини за България четете в Investor.bg


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
до 23 преди 7 години
Не съм брокер и кяр нямам!Защо трябва да плюем по всичко свързано с тоя бранш ,заради калпавите посредници.Но на 200 освен палатка в белия свят не може да си позволиш!А България освен родните *** продава и на чужденци с пари!Това е бизнес и ако на твоя джоб е много ,на други е смешна сума !Не те разбирам със "сабаряите" !Абе това е бизнес които носи пари и работа.
24
0
 
1
 
! Отговори
Не не преди 7 години
Няма по алогияна статия ... не мога да повярвам как се мъчи някой пак да надува балони!
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до долния *** брокер: Абе *** - земи се скрий някъде - хората ще купуват на 200 евро макс, ако ще и всеки ден да пускаш статии и коментари - ясно ли ти е бе? В България има 1 000 000 празни жилища за продан, цените се държат изкуствено високи от банки и брокери и нон-стоп пускате тъпи статии как цените щели да се вдигнат. НЯМА ДА СЕ ВДИГНАТ НИКОГА ТЕЯ ЦЕНИ. От тук нататука само ще падат. А новото ви строителство е пълен леш. Под всякаква критика. Събаряйте и довиждане!
22
0
 
3
 
! Отговори
Ашколсум 21 преди 7 години
Направо ме пукате по земетръсните шайби ,до един!Напуквате ми плочо-гредата и ми абстрахирахте асансъорната клетка!Вече на 200% си доказах ,че на българина му е по-лесно да му се продаде ла***но в красива опаковка ,от това да му продадеш злато в картонена кисия.Смятам да го използвам на ваш икономически гръб!
21
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
качеството но новото строителство в България е много лошо затова аз си купих апартамент в Анталия
20
1
 
1
 
! Отговори
до Подготвен преди 7 години
Ти не разбиаш ли ,че само труда на масивното жилище струва 5 пъти това за което се продава!Не съм брокер и интерес ,аз нямам ,но това е истината!Турски-китайски самия метод на тоя тип сгради е безбожна скъпотия!По-добре турска тухла и грозни довършителни работи от това най-лъскавия гредоред или талашитена сграда!Знаеш ли онея плоскости за "Еко" къщите колко са хубави.Аз от автомобили не разбирам ,ама като ти не разбираш от сгради защо се пънеш да се доказваш?
19
1
 
2
 
! Отговори
подготвен преди 7 години
до 14Не се излагай новобранец!За какво родно ми говориш, като почти всички материали са турски, от най-евтините разбира се!
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е надеждата като се засели крайбрежието с руснаци, да дойде путин да защитава интересите на руската провинция.
17
1
 
2
 
! Отговори
абе Зидаров! преди 7 години
То си е в кръвта да сторим много -голямо ,масивно и вечно.Знаеш оня надпис на Омуртаг ...Е това е част от народопсихологията ни.За това и имотите не са нещо дето да ни тежи или да е недостижимо и не можем да разберем истинската им стоиност.
16
4
 
3
 
! Отговори
до Подготвения преди 7 години
Знаеш ли ,че в АФганистан цените са по-високи от тук?А ,че има имоти на които материалите са им повече от това за което се продават?Много е умен българина дава 30 000 за гниеща кола ,ама трябва да знаеш кое на каква цена е по света и за това!И без умувания и разсаждения за 100 лв си продаваха земите !
15
1
 
3
 
! Отговори
Zidarov преди 7 години
от както Симо имота довтаса народът полудя по имоти, някои сега пият вкисната супа, обаче някои продължават да обеждават, че от имота по-добра инвестиция няма! То като в оня виц - дошла японска делегация на посещения у нас, ходили, разглеждали, но нищо не казали. Нашите на летището настоявали да чуят мнението на японците и те казали: Българка прави секс все едно утре свършва света, а българинът строи все едно имам няколко живота!
14
2
 
4
 
! Отговори
до подготвения преди 7 години
ХахахахахахахахахахахаЕ колкото и песимизъм да има човек и да си хейтва родното,стига да има идея от конструктивни методи и ще спре да приказва глупости за евро-стандарти и исота.Европа живее в гредоред на 100-200 години ,миризлив и пред срутване!Тук живеем в стоманобетонни масивни сгради.За панелките мина ,ама стига вече хейтване на родното!Тарикати в Милано 100 квадрата са милион ,че дори са по-зле и от родните тристайни -панелни.Тука за 20-30 хиляди много за апартамент им викате
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако си руснак (беден) и имаш Шенгенска виза за която си платил 4Х140 евро с комисионните и си тръгнал на море ,дали ще идеш в България ?И дали само богатите български евреи ходят в Гърция на море ?Бедните руснаци идваха у нас ,щото българската виза им струваше 60 евро и се издаваше по-лесно. Ако трябва да издават Шенгенска ,никой няма да стъпи у нас. Както нито един нормален българин не ходи на море в България....... щом като може да избира.
12
0
 
8
 
! Отговори
Объркан преди 7 години
Абе, аз ли нещо не вдявам, или нашите ,,експерти" съвсем полудяха? В едната статия ми обясняват как жилището било пасив, а в тази ме ,,съветват'' да инвестирам в имоти.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 9Тези, които отиват в изброените от теб страни са богатите руски(евреи) туристи!Те не идват в България!
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въртат-Сучат и пак за бетониране говорят. А че руснаците от дивите им промишлени центрове ,дето си купиха апартаменти в Несебър и си идваха с колите за по 2-3 месеца, те как ще дойдат отново ? Най-много да си продадат апартаментите на украинци и да има свръхпредлагане ,а не търсене на нови бетонови кутии.И тия хора ,дето пишат тия концепции за развитие, та те ни управляват ! Представяш ли си ?
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия пак не са в час ! Да отворят руските форуми и да четат ! Проблемите не са с украинските туристи,те ще си идват на море. Проблемите са с руските туристи ,щото няма как да дойдат в България . Ще им трябва Шенгенска виза ,щото през Украйна не смеят да минават. А имат ли Шенгенска виза ,дали ще искат да почиват у нас ,а дали не е по-разумно да идат в Италия,Франция,Испания,Гърция ????ГоУеми специалисти това в туристическия бранш би !
8
3
 
9
 
! Отговори
подготвен преди 7 години
Тук има ли някой да вярва, че апартаментите са по европейският стандарт ISO 9001:2000?Щото за такива ги продават!
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Chista Reklama , za nedvijimite imoti ! A hairliq da e , inak kak shte stanat milionerite miliarderi !
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това го разбирайте като - дайте да бетонираме и последните плажни ивици с нискобюджетни апартаменти, за да има къде да се наливат с водка средна ръка Руснаци и Украинци. Бързите печалби водят до големи загуби в последствие. Явно някой иска да изгради още 20-30 Люлино-подобни квартали и по морето.