Русия не иска война, сигурен е Чуркин

Стрелбата по протестиращите била от щабквартирата на Парубий
14 мар 2014 07:25,
116
Русия не иска война, сигурен е Чуркин
Снимка: БТА

Русия не иска война, руснаците също, заяви руският посланик в Съвета за сигурност на ООН Виталий Чуркин, цитиран от световните агенции. В директен отговор към премиера на Украйна Арсений Яценюк руският дипломат обвини европейците и Вашингтон, че са провокирали тази криза, като са подтикнали украинците да свалят със сила законното си правителство, предаде Франс прес.

Руският дипломат подчерта, че руският Черноморски флот изобщо не се бърка в подготовката и провеждането на референдума в Крим, предаде ИТАР-ТАСС.

Чуркин заяви пред участниците в заседанието на Съвета, посветено на украинската криза, че стрелбата по протестиращите в Киев е била от щабквартирата на "така наречения комендант на Майдана Андрий Парубий", който сега е начело на Съвета за сигурност на Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.

Още по темата
Руският посланик призова за щателно международно разследване на извършеното в Киев насилие.

"Картината, която обрисуват киевската и западната пропаганда, напълно противоречи на информацията за това, че по представители на правоохранителните органи, така и по протестиращите са стреляли едни и същи провокатори", каза Чуркин.

Версията за съпричастност на Парубий към разстрела на протестиращи в Киев вече беше спомената от бившия шеф на украинската служба за сигурност Олександър Якименко в интервю за телевизия Россия-24, припомня ИТАР-ТАСС.

Миналата седмица в интернет се появи запис от телефонен разговор между дипломат номер едно на Естония Урмас Пает и дипломат номер едно на ЕС Катрин Ащън. Двамата са обсъждали изводите на украински медици относно стрелбата на Майдана в Киев. По думите на естонския министър всички доказателства показват, че едни и същи снайперисти са убили хора от двете страни - милицията и протестиращите.

"Сега все повече и повече разбирам, че зад снайперистите стои не Янукович, а някой от новата коалиция", е казал естонският дипломат. В отговор на това Ащън е заявила: "Интересно. Тогава е нужно да се проведе разследване", припомня ИТАР-ТАСС.

Пред Съвета за сигурност тази нощ Чуркин посочи, че в Украйна всеки, който мисли по-различно от новите власти, е заплашван с насилие, в това число и украинските депутати.

Под заплаха за физическа разправа именно законно избраният украински президент Виктор Янукович е бил принуден да напусне родината си, посочи руският дипломат.

Чуркин припомни, че сега много постове в украинското правителство се заемат от националрадикалната партия Свобода, която в резолюция на Европейския парламент от 2012 г. е обвинявана в расистки, ксенофобски и антисемитски възгледи, противоречащи на европейските принципи и ценности.

"Къде отидоха сега тези европейски ценности? Изповядва ли ги новата власт в Киев?", попита Чуркин.

"Новите власти не направиха нищо за организиране на общонационален диалог с цел провеждане на конституционни реформи. Фактически властите в Киев сами разделят страната си на две", посочи руският дипломат.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Eh , Churkin, Churkin , Putin se nujdae ot neshto po - golqmo ... ot churka.
81
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 87това ще е краят на независима Украйна, както и края на независима България дойде пред 7 години.
80
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Шопотново те призовавам да се самобичуваш , самообрежеш и да престанеш да ръсиш простотии
79
7
 
15
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
Ами ако трябва да слушаме Чуркин, още днес трябва да избесим всички атакист и легионери.А за това, че руснаците бяха сложили за областен управител на Донецк откровен националсоциалист (баркашовец) Чуркин каза ли нещо.Чурки е просто един безочлив лъжец
78
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 82ti pros li si ?ako ukraina vleze v evropeiskiq saiuz shte ima amerikanski bazi v ukraina.Kakvo stava posle????
77
0
 
28
 
! Отговори
Без име. преди 10 години
Чуркин припомни, че сега много постове в украинското правителство се заемат от националрадикалната партия Свобода, която в резолюция на Европейския парламент от 2012 г. е обвинявана в расистки, ксенофобски и антисемитски възгледи, противоречащи на европейските принципи и ценности."Къде отидоха сега тези европейски ценности? Изповядва ли ги новата власт в Киев?"
76
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Резултата от чеченските войни, е че в Чечения вече НЯМА руснаци. Подобно ще се случи и в Украйна, след края на войната в Украйна там НЯМА да има никакви руснаци нито руски бази. В Украйна ще има бази на НАТО които ще гарантират нейната териториална цялост от външни агресии подобни на нахлуването в Крим.
75
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
При война цивилни няма !!!
74
3
 
24
 
! Отговори
Маймун преди 10 години
Руснаците нямат избор. Ако не отцепят областите с руснаци сега утре ще бъдат денационализирани подобно на българи в Македония. -
73
0
 
19
 
! Отговори
обективен преди 10 години
До АнонименАбе ***,докато мислите, че комунисти ви управляват, все така ще я карате.
72
6
 
15
 
! Отговори
Лично мнение преди 10 години
Предполагам, че Русия действително не иска война. Никой не иска война, всъщност. Тогава защо не си прибере обратно въоръжените сили, които са в близост (или до границите) на Украйна, никой не заплашва Русия. И нека дипломацията да си свърши работата. И най-добре да не разчита на психологически натиск от така нареченото "дрънкане на оръжия".
71
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Чечения имаше не една, а две войни, като военните действия продължиха почти 10 години. В Украйна ще има поне четвърт век бойни действия и разрухата и потоци от бежанци ще залеят Европа и Азия.
70
16
 
19
 
! Отговори
Мнение преди 10 години
Крим вече е руски. Путин победи. Но тази победа е пирова. На западната си граница Русия има един вече озлобен съсед. При 46 милиона жители на Украйна , 17 милиона са руснаци...тежко им е горко на нещастните хора. Това всичко стана заради егото и простотията на Путин. КГБ.
69
1
 
24
 
! Отговори
Крим преди 10 години
До Анонимен 75"Руската армия не можа да се справи с размирната Чечения"? Грешка, приятел! Много стара информация! Чечения отдавна има мир и добър живот. Кадиров е приятел на Русия и Путин. Кадиров каза на целия свят, че той е готов да се бори срещу бандерлоги за Русия.
68
1
 
31
 
! Отговори
Крим преди 10 години
САЩ отказа да даде воена помощ на Украйна!!! Яценюк попита оружия, но Обама ще даде само малко храна за хората- и това е всичко! Обама посъветва : "Трябва да работят повече!"
67
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Путин направи фатална грешка и това ще му струва военните бази в Крим. След година в Крим ще има само сини каски.
66
16
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като искат толкоз в Русия...да си хващат куфарите и айде бегом в Русия. То така скоро и БГ турците ще поискат да се присъединят с част от БГ към Турция. То тва да не ви е бащиния, я се осъзнайте малко.
65
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Украйна Русия не може да използва ядрено оръжие. Следователно войната ще се води подобно на войната в Чения: танкове, артилерия, битки в градовете, партизанска война. При такова развитие конфликта ще продължи не по-малко от 10 години и ще донесе пълна разруха за двете страни. Нека да си припомним, че Чечения през 1995г имаше население 2 млн.души и армия от 15 000 души и тогавашната по-добре въоръжена руска армия не можа да се справи с размирната република.
64
10
 
14
 
! Отговори
Пишонков преди 10 години
Чуркин и той не знае какво иска
63
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
соросчета нямат ли за какво друго да се хванат, ами анализират имена. Разбирам, че след изказването на Чуркин определено са безмълвни, но поне да се опитат да ни разсмеят с обичайните си глупости и фантастични теории.