Европа прави огромна грешка, като изключва Русия от разговорите за Украйна

Експерт: Украйна ще се превърне в нещо като Сирия
Обновена: 21 мар 2014 11:52 | 21 мар 2014 09:52,
41
Европа прави огромна грешка, като изключва Русия от разговорите за Украйна
снимка: Bulgaria On Air

„Европа прави огромна грешка, като изключва Русия от разговорите за Украйна. В момента форматите, в които Русия може да участва със свои представители, драстично намаляват, а това не предвещава нищо добро“, каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air Симеон Николов, директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения.

Според него до кризата в Украйна се е стигнало след поредица стратегически и тактически грешки от всички страни. „Преди няколко години световноизвестният анализатор Збигнев Бжежински предупреждаваше, че Европа трябва да ускори демократизацията на Украйна, за да не дочака носталгията на Русия към бивши нейни територии и предизвикан конфликт. Втората грешка на ЕС беше изключително бюрократично изготвеният, политически безумен, проект на документа за асоцииране на Украйна, по който президентът Янукович разбираемо не можеше да направи тази самоубийствена стъпка, която щеше да срине икономиката на страната. Същинската вина на Янукович обаче беше опитът да утвърди деспотичния модел на Путин в Украйна“, обясни Николов.

По думите му именно това е довело до най-голямата вълна протестиращи на площадите. Постепенно подкрепящите президента олигарси един по едни бяха спечелени на страната на подготвящите преврата, обясни експертът. „Критичният момент обаче настъпи, когато демократичните сили изпуснаха от контрол двете националистически и неонацистки по същност формации, както и протестиращите на площада. Тогава всички започнаха да спасяват положението. И тук проличаха различията в интересите на САЩ и ЕС“, допълни Симеон Николов.

Той посочи, че никой няма интерес от разпалването на горещ военен конфликт, който би бил самоубийствен за всяка страна в него. „Това не означава обаче, че след присъединяването на Крим към Руската федерация ни очаква мир. Всъщност, война по смисъла на съвременните ѝ форми, вече се води. Това са така наречените четвърто поколение войни, при които смяната на правителството в една държава и поставяне под контрол на ресурсите ѝ не става с разгръщане на въоръжени сили на нейна територия. Не се обявява и начало на войната. Тя започва с етап от информационна война, в която в общественото мнение се насаждат определени разбирания, оправдаващи необходимостта от бъдещи действия.

След това се задействат предварително подготвени "бунтовници", въоръжавани и финансирани отвън. Използват се и терористични групи, както в Сирия. Може да се каже дори, че Украйна ще се превърне в нещо като Сирия в Европа. Това е най-лошото, което може да се случи“, поясни Николов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Швейцарски експерт опитва шоколад. Швейцарски е, нали? Не, български от Своге. Пу, да се *** в експерта. Та и този експерт тук е такъв.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гледахте ли снощи по БНТ филма за Виетнамската война?Препоръчвам го.
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Започват чули това-онова да обясняват исторически кой от кого какво е взел. Принци - кой легитимира "новото управление" в Украйна и го назовава демокретично, моля за аргументи. Кога бяха изборите? Ако това е проблем, възникнал между Русия и Укр. по повод ЕС, какво правят тук американците?Олбрайт казва, че е несправедливо една страна да притежава толкова богатства! Сигурно е много по-справедливо, ако тази страна е САЩ.Защо Украйна и Крим - заради ракетите!Обама защо не се бори за Африка?
33
0
 
5
 
! Отговори
666 преди 10 години
До ЕмоЯ ми кажи Америка не върна ли международните отношения със сто години като разбомби суверенна Югославия, даде картбланш на косовските бандити, убийци и наркотрафиканти да провъзгласят Косово за автономна република и настани натовски бази там?Да не говорим за цинизма на Тони Блеър който каза, че бомбандировките над Югославия са в името на човеколюбието!В това име загинаха около 2,5 хил човека, от които 89 деца!
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Емо, ако в коментара ти заменя Русия със САЩ ще бъде десетки пъти по - вярно и актуално. Живея в северна америка и за мен е икономически по - изгодно Европа да купува северноамерикански газ и петрол, северноамерикански фирми да добиват европейският шистов газ. Но да ми твърдиш, че е специалитет на Русия да унищожава тези, които и се противопоставят е или глупаво или лицемерно.
31
9
 
2
 
! Отговори
Емо преди 10 години
Много е тъпо и тъжно да се четат коментарите тук, кой против, кой за Русия, кой колко бил голям и по-велик. На практика какво се получава: Русия връща международните отношения със 100 години назад, където всичко, което не се хареса на по-силния е основание за прилагане на "политиката на канонерките". Силата на правото се превръща в право на силата. А региона и цяла Европа ги очаква сериозна дестабилизация и нови икономически трудности.
30
9
 
6
 
! Отговори
333 преди 10 години
До Анонименда но и който се е сближил с русия -глад и упадък е получил!!!от където минат трева не никне....факт,фактии боллл...
29
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Западните смешковци много добре знаят, че ЕС е в агония и пред разпад. Ще си го премести Путин фара от другата страна на борда, че западните поплювковци я изолирали. Историята показва, че който се е заял с Русия, хубаво не е видял.
28
17
 
2
 
! Отговори
Отлуната преди 10 години
123 питай Руснаците колко са зле. (не е необходимо да ходиш в Русия)
27
2
 
5
 
! Отговори
bilgarski grajdanin преди 10 години
До no nametaka e prav si evropa e edna golyama pompa smuci krivta na malkite dirjavi.Vijte bilgaria na kakvo se previrna a niye bilgarskite grajdani ot glat umirame viv evropa ne ni davat rabota gledat ni kato nee 3 klasen evropeee a katooo jivotni az jivee v holandia i vsicki dokumenti sim uredil nemoga da pocvam na rabota kato cuyat ce sme ot bulgariya napravo ni vristat golyam ujas e imame pravo na rabota no ne ni davat da si rabotim ujas ujas ujas po dobre da se prisiedinim kim rusia
26
5
 
13
 
! Отговори
Татари, не са Българ преди 10 години
Стамболов - Изтощената от войни с татарите и окупирана от тях Волжка България пада лесно под ударите на Иван Грозний. Огромната част от Волжките Българи сменят религията си от Ислям на Християнство и по-нататък се вписват в Руската история като Християни като Руснаци. Само 4 процента се изявяват като Волжки Българи, останалото е действително татари с ислямска религия и те повече се родеят изключително с Турция, но не и с България. Сега, само Чувашите са наследници на Волжка България.
25
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Стамболов.УМНИК ВОЛЖСКА БЪЛГАРИЯ СЕ КАЗВАШЕ НО БОЛШЕНСТВОТО 90 ПРОЦЕНТА БЯХА ТАТАРИ.
24
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Стамболовисторически сте прав но само толкова. замислете се икономически и то в настоящия момент и към настоящата ситуация
23
9
 
2
 
! Отговори
123 преди 10 години
Стамболовмного точно!!
22
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
I kak Rusia da e vklyuchena , kato ne priznava novoto pravitelstvo v Kiev , I mu okupira teritorii. Ukraincite imat dostoinstvo, a ne kato nashite komunyagi , koito se dupyat na Kremal , beter Lukashenko!
21
43
 
9
 
! Отговори
Стамболов преди 10 години
Иван Грозни, срива Волжка България и се провъзгласява за "цар на Българи и Руси". По късно в България се развива култ към "бате Иван", който уж щял да ни спаси от Турция. Но как може ***, да спаси българи... не може! Това е един от многото случай в който Българи са избирали за герой, своят палач.Вие русофилски *** сте национални предатели
20
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
с тая *** глава на раменете се чуя, че можеш а четеш
19
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Шопвие в Темелково явно сте си добре -сръбско и кебабчета.тогава гласуваи с не на референдум
18
3
 
1
 
! Отговори
до123 преди 10 години
не ми казвай какво да чета бре
17
15
 
11
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
До no name Ma ти и в Русия ще миеш чинии, какво си мислиш, че ще си директор на АЕЦ ли?