Обама в Рим: Санкции биха навредили на Запада

"Ще работим върху санкции за оказване на натиск върху Русия"
Обновена: 28 мар 2014 07:51 | 27 мар 2014 22:44, Веселина Йорданова
110
Обама в Рим: Санкции биха навредили на Запада
Ренци и Обама. Снимка: Ройтерс

Американският президент Барак Обама призна след срещата си с италианския премиер Матео Ренци в Рим, че евентуалните икономически санкции срещу Русия биха навредили на Запада, предаде ИТАР-ТАСС.

"На първо място, досега не е ставало дума за икономически санкции, приложими към цели сектори - например енергетиката или отбраната. Но в хода на консултациите ние разглеждаме какви именно санкции и в кои сектори могат да бъдат приети с най-малък негативен ефект за нас", каза Обама, отговаряйки на въпрос на журналист.

Още по темата
"Ние прекрасно разбираме, че в случай на икономически санкции засегнати ще се окажат и наши компании, защото Русия е важна световна икономика. Затова ще работим върху санкции, които биха се отразили най-малко на външния свят, но биха били достатъчно действени за оказване на натиск върху Русия", допълни американският президент.

От своя страна италианският премиер увери, че Италия е в състояние да се справи с икономическите проблеми, които биха произтекли от евентуални санкции срещу Русия.

Срещата между Обама, който тази седмица е на посещение в Европа и Ренци премина сърдечно, отбеляза Ройтерс. Президентът на САЩ, който след като посети Колизея, възторжено го нарече "забележителен и невероятен", бе почти също толкова щедър и в похвалите за 39-годишния Ренци, който миналия месец стана най-младият италиански премиер и заяви амбициозна програма за реформи.

Взаимните любезности между президента на САЩ и премиера на Италия обаче прикриха по-деликатни двустранни въпроси като например замразяването на италианската поръчка за 90 бойни самолета "Ф-35", която Рим иска да свие от съображения за бюджетни икономии.

Макар че Барак Обама не спомена пряко поръчката за самолетите, той посочи, че съюзниците на Америка в НАТО трябва да се стремят да увеличават бюджетите си за отбрана.

Президентът сравни американските разходи за отбрана в размер на 3 процента от държавния бюджет с европейските, които възлизат едва на около 1 процент.

Пред медиите не стана дума и за другата важна тема по линия на НАТО, от която Рим е особено заинтересуван - избора на нов генерален секретар. За възможен съперник на сочения за фаворит за поста бивш норвежки премиер Йенс Столтенберг се сочи бившият италиански външен министър Франко Фратини, отбелязва Ройтерс.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Негърчееее, шамар от руска мечка яде ли ти се?
34
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
***,Никви руски войски, никъде нема да влизат.За тази работа си има зелени човечета. А и да не забравяме, че украинската армия пази джапането за щурма на Киев.
33
1
 
33
 
! Отговори
Манго Джери преди 10 години
До КлиментМуааахахаха! Ти само гледай и стий на линия! Скоро искам пак да пишеш! хахаха!И за тебе се отнася баса на по бира, че Путин до края на май ще я мезне цяла Украйна, а Блеки ще се чуди къде да се уапе! Може да видим и други видни евроатлантици да си ядат вратовръзките тези дни... хехе
32
0
 
30
 
! Отговори
rusnak до Климент преди 10 години
Добре е че има такива като теб, за да стане ясно що *** има на планетата.Как ще обясниш убийството на Музичко ония ден и обявената война на Десен сектор към МВР на Украина, както и днешният им щурм на Радата, ***..
31
1
 
37
 
! Отговори
Манго Джери преди 10 години
До NikolayТи не беше ли писал скоро, че Крим ще му преседне на Путин и щял да получи главобол?Изкаш ли да се обзаложим тук, че избори няма да има, защото до тогава ще пламне гражданска война и руснаците ще влязат с войски да турят ред. След това ще върнат Янукович, който ще направи избори, нова конституция, федерална държава и новата власт ще подпише договора за влизане в Митническия съюз!Навит ли си да сложим по една бира тук публично?
30
0
 
40
 
! Отговори
1 преди 10 години
Интересна новина, но като че ли непълна. Ето какво е пропуснато от днес от Рим:Roma sta con Putin. Obama ospite indesiderato Рим е с Путин. Обама е нежелан гост. Roma 26 marzo 2014Roma sta con Putin. Obama ospite indesiderato. Sono questi gli slogan che campeggiano su alcuni manifesti apparsi nel centro della Capitale nel giorno dell'arrivo del presidente Usa Barack Obama...Разбира се, може и да се видят тези плакати с някоя от търсачките...Защо така ?
29
3
 
48
 
! Отговори
Мурджо преди 10 години
Нещо им заседнаха руснаците на гърлото! Не е като да биеш пиян и вързан, нали?Тука е пълно с ***-лизатори, дето от години пишат за пияните ***, дето само требва;о Америка да кихне срещу тях и те сами ще си събуят гащите. щото и без това живеели само с мисълта как да избягат в Америка! И ся ко стана?Май тея дни ще влезат рашките и до Киев да турят малко ред, а дъвкаджиите ще дъвчат и плашат гаргите със санкции. Кво ще кажете, русофобчетата?
28
0
 
25
 
! Отговори
Обама преди 10 години
Абе нищо няма да им направя, само плаша гаргите, докато има бананови държави, ще се занимавам с тяхното демократизиране, пък по-нататък.. то мандата ще свърши.
27
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще не вмерла Украiна !
26
18
 
3
 
! Отговори
Българин преди 10 години
До 38:Тодоре, първо научи българската граматика, а след това се опитвай да коментираш! Неграмотен си, момче, и то е очевидно.
25
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тодоре, Тодорчо. Що се напъваш бе моето момче. Пращай децата да учат в китайски университет, цпециалност "как се бачка на конвейер" и ги остави тез хамериканци. Те от технологии не разбират.
24
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вече нямам никаква вяра на съюзника ни Обама. Едно приказва, друго върши.Тамън се бях натопорчил да санкционирам рускините по морето и. .. бам, няма санкции. Никаква последователна политика нема този президент.А и Плевнелиев да вземе да се изкаже - сега кой да санкционираме за Крим?
23
0
 
23
 
! Отговори
ЕВРОФАШИЗЪМ преди 10 години
Страшни снимки за това кои са на власт в КИЕВ. Моля не трийте линка. Не е за малки деца и хра с съ слаби нервиЛвов - погромът на евреите 1941 г
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не си спомням точно евгениката, но знам едно, колкото по- близо си до Бога, толкова по- смирен си и трепериш над всяко живо същество, а да се големееш и превъзнасяш и дума не може да става! Четете беседите на Учителя за да се докоснете до святостта, тогава ще разберете, че не сме бедни, имаме нещо за което другите само могат да мечтаят и нищо не им пречи да се възползват и те, нищо освен ЕГОИЗМА!
21
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Обама, да пратиш много поздрави на билдербегови...
20
34
 
5
 
! Отговори
44 преди 10 години
Е нали бяхме русия преди 25 години, за смях на света бяхме ,хаахх *** забравихте като събирахте цветни опаковки изхвърлени от чужденците,а хаххаха...и се хвалехте като докопате нещо от корекома,,,бещше един сив свят просташки,,,жалко че не сме се променили много ,то няма как-племето е мързеливо , тъпо и продажно в повечето.....вижте си *** изказвания по форумите
19
0
 
19
 
! Отговори
Юр Дек преди 10 години
Ае *** взе да ме кефи щот осъзнава, че е женски полов орган и не се изправя много много на Путин. Не ми се мисли ако беше онова *** Буш кво щеше да се случи
18
33
 
1
 
! Отговори
Nikolay преди 10 години
Украйна ще си премине към цивилизацията и май от санкции няма нужда. На *** не му остана друго освен да грабне Крим, щото ако се бе прибрал с празни ръце туко виж сибирските полу-човеци си го хапнат. Май всички са доволни.
17
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия се се хилят като гейчовци на секс парти.
16
33
 
4
 
! Отговори
44 преди 10 години
Русофилията е психично болестно състояние. Русия е причината поради която България губи половината изконно български територии при т.нар. Освобождение. СССР е който налага престъпния болшевишки режим и ни праща в категорията на бедни роднини като държава.Аз като българин, си искам националния архив, заграбен от московците през 1944! Газ и петрол има навсякъде по света и цените са международни без значение от къде идват тези неща! Русия е източник на мизерия за страните които са и близки!