Обама в Рим: Санкции биха навредили на Запада

"Ще работим върху санкции за оказване на натиск върху Русия"
Обновена: 28 мар 2014 07:51 | 27 мар 2014 22:44, Веселина Йорданова
110
Обама в Рим: Санкции биха навредили на Запада
Ренци и Обама. Снимка: Ройтерс

Американският президент Барак Обама призна след срещата си с италианския премиер Матео Ренци в Рим, че евентуалните икономически санкции срещу Русия биха навредили на Запада, предаде ИТАР-ТАСС.

"На първо място, досега не е ставало дума за икономически санкции, приложими към цели сектори - например енергетиката или отбраната. Но в хода на консултациите ние разглеждаме какви именно санкции и в кои сектори могат да бъдат приети с най-малък негативен ефект за нас", каза Обама, отговаряйки на въпрос на журналист.

Още по темата
"Ние прекрасно разбираме, че в случай на икономически санкции засегнати ще се окажат и наши компании, защото Русия е важна световна икономика. Затова ще работим върху санкции, които биха се отразили най-малко на външния свят, но биха били достатъчно действени за оказване на натиск върху Русия", допълни американският президент.

От своя страна италианският премиер увери, че Италия е в състояние да се справи с икономическите проблеми, които биха произтекли от евентуални санкции срещу Русия.

Срещата между Обама, който тази седмица е на посещение в Европа и Ренци премина сърдечно, отбеляза Ройтерс. Президентът на САЩ, който след като посети Колизея, възторжено го нарече "забележителен и невероятен", бе почти също толкова щедър и в похвалите за 39-годишния Ренци, който миналия месец стана най-младият италиански премиер и заяви амбициозна програма за реформи.

Взаимните любезности между президента на САЩ и премиера на Италия обаче прикриха по-деликатни двустранни въпроси като например замразяването на италианската поръчка за 90 бойни самолета "Ф-35", която Рим иска да свие от съображения за бюджетни икономии.

Макар че Барак Обама не спомена пряко поръчката за самолетите, той посочи, че съюзниците на Америка в НАТО трябва да се стремят да увеличават бюджетите си за отбрана.

Президентът сравни американските разходи за отбрана в размер на 3 процента от държавния бюджет с европейските, които възлизат едва на около 1 процент.

Пред медиите не стана дума и за другата важна тема по линия на НАТО, от която Рим е особено заинтересуван - избора на нов генерален секретар. За възможен съперник на сочения за фаворит за поста бивш норвежки премиер Йенс Столтенберг се сочи бившият италиански външен министър Франко Фратини, отбелязва Ройтерс.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
23
 
! Отговори
макето преди 10 години
Обама, задолбал уже Путину звонить. - Здравствуйте. Вы позвонили президенту России Путину. К сожалению, сейчас я не могу ответить вам. Если вы хотите сдаться, то нажмите на кнопку 1. Если вы хотите пригрозить санкциями, то нажмите на кнопку 2. Если вы хотите обсудить ситуацию в Украине, то нажмите на кнопку 3. Все кнопки, кроме кнопка 1, активируют межконтинентальные ракеты Тополь-М.
54
0
 
26
 
! Отговори
Жоро преди 10 години
До exoКоя Европейска цивилизация, бре? По какво сме европейци? Защо Румъния и България винаги са споменават като отделна категория на ЕС? Защо когато става въпрос за прилагане на санкции, ограничаване на възможностите за достъп до уж свободния трудов пазар, винаги се посочват българите? Ти ходил ли си в Европа да видиш какви са многото възможности за работа, и как за едно и също нещо на германеца се плаща два пъти повече, отколкото на българина? Уж сме равни, ама някои са по-равни,а ?
53
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До exo E ТУК СПАДА И ДОН БОРИСОВ И ПРИЯТЕЛИ..Индексът на 30-те водещи американски компании Dow Jones отстъпи с 0,03% до 16 264 пункта, широкият S&P 500 се понижи с 0,2% до 1 849 пункта, а технологично ориентираният Nasdaq спадна с 0,5% до 4 151 пункта...ВСЕКИ ДЕН ЧЕТЕМ ЧЕ СПАДА С ПО 0.1%-0.5%..ЯВНО АКО НЕ СЕ ПЕЧАТА ЗЕЛЕНА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ ТЕЗИ ДА СА ИЗЧЕЗНАЛИ..ЕГАТИ СПЕКУЛАЦИИТЕ НА ПАЗАРА ЗА АКЦИИ..КОНТРОЛИРА СЕ ОТ ЕДНА ШАЙКА КРАДЦИВЕЧЕ НИКОЙ НЕ ИСКА АМЕРИКАНСКИ АКЦИИИНВЕСТИРАЙ В СТРАНАТА СИ
52
2
 
3
 
! Отговори
66 преди 10 години
Пардон .. до Русофилите......
51
14
 
3
 
! Отговори
До русофобите преди 10 години
Като сте толкова сигурни ,че Путин е прав , и че санкциите ще засегнат повече Запада от Русия, защото искате да няма санкции...та нали целта на Пролетарската революция е да се унищожим империализъмът и да тържествува комунизъмът.... или сте, като руските вестници относно гласуването в ООН - 100 държави подкрепят резолюцията, че анексията на Крим е недопустима, 13 - са за......а путиновските медии казват ..... Светът не приема западните критики....Жалки и смешни сте!
50
13
 
3
 
! Отговори
exo преди 10 години
Като гледам огромното мнозинство коментари по форумите, мога само да кажа едно голямо БЛАГОДАРЯ на най-омразните ви политици Костов, Кобурготски, Станишев и Доган, че насила натикаха България там, където и е мястото - при Европейската цивилизация. Ако зависеше от вас, вечно хленчещите експерти по всичко, още щяхме да сме част от някayeexoква азиатско-ориенталска изостанала комунистическа имаперия на злото.
49
0
 
11
 
! Отговори
бай Петко преди 10 години
Започнаха да истрезняваааат...
48
1
 
20
 
! Отговори
Жоро преди 10 години
До АнонименТи представяш ли си *** колко се е изненадал, че ЕС даде на заден. Големи изцепки, големи закани, и накрая какво, даже Меркел се огъна. И Обама изведнъж спешно си промени програмата, и хукна по Европата да сплотява редиците. Това беше, Путин ги постави на място!Някой беше написал в предишен кементар-да сте чували *** да бие мечка?
47
0
 
18
 
! Отговори
НФБ преди 10 години
До :)))ТОЗИ ЗАЩО СИ МИСЛИ ЧЕ РУСИЯ НЯМА ДА ОТГОВОРИ ПО ОГЛЕДАЛЕН МОДЕЛ НА НЕГОВИТЕ САНКЦИИ..НО САНКЦИИТЕ КОИТО ЩЕ ПРИЛОЖИ РУСИЯ ЩЕ ЗАСЕГНАТ ИМЕННО КОМПАНИИ И ИКОНОМИЧЕСКИ ИНТЕРЕСИ НА САЩ И ЗАПАДА И СЪЩЕВРЕМЕННО ДА ИМАТ НАЙ-МАЛЪК НЕГАТИВЕН ЕФЕКТ ВЪРХУ ИКОНОМИКАТА НА РУСИЯРУСИЯ НЕ Е ЗАДЪЛЖЕНА ДА ЧАКА А МОЖЕ ДЕ СИ ИМА СВОЯ СТРАТЕГИЯ ПО ВЪПРОСАХОДОВЕТЕ СА НЕПРЕДВИДИМИ...НО РЕАКЦИЯТА ЩЕ Е СИГУРНА И НЕ ЧАКВАНА
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 59 :)))Е.....ти,не знаех до сега,че Тангра и Аллах били едно и също!!!Е....ти изповядването на ислям със конска опашка и куче!!!Сбърка ми всички исторически представи!!!
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 59,Ами за повечето от нас са братя!Знаеш, че ако не бяха руснаците, сега щеше да си с фес
44
16
 
2
 
! Отговори
:))) преди 10 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !Помисли си пак колко руснаците са наши братя. Все пак Киевска Рус унищожава Волжка България, като изтребва нашите и пак повтарям нашите братя, които са останали там, а другите както Аспарух са се разселили из Европа. И като говориш за ислямизация имай предвид, че волжките българи са изповядвали ислям ;) И само да вметна, че не харесвам нито хАмерика, нито дРусияДа живее България!!!!
43
1
 
7
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
спрете им айфоните. кой цивилизован човек може да живее без айфон?
42
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Просякът Обама!Хайде бе отворковци.Нали сте много велики.Оправете се сами с Русия.А недейте да просите помощ от целия свят.Ама италианците май ви отрязаха,а?Е,чичко ви Путин ви показа защо на вълкът му е як врата.Набримчи ви го съвсем сам до макарите.*** такива.
41
0
 
26
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 години
"Ние прекрасно разбираме, че в случай на икономически санкции засегнати ще се окажат и наши компании, защото Русия е важна световна икономика.============================Банана Мама дипломатично обяснява че няма да има сериозни санкции срещу Русия. Ще е нещо като нищо ,колкото да се каже че великите щати не са стояли като пукали пред Крим. Чакаме с нетърпение зелени униформи в рускоезична Украйна, а после и в Аляска.
40
1
 
33
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 10 години
Може ли *** да бие мечка ? Като си отговорите на този въпрос ще разберете защо САЩ се страхува от Русия толкова много. :)
39
1
 
41
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! преди 10 години
Умереният авторитаризъм на Путин е за предпочитане пред тоталния контрол на НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД !Много здраве на тези, които твърдят, че в САЩ се живее по-свободно и демократично, отколкото в Русия !Да не говорим, че Русия е бяла държава. Русия не допуска *** и ислямизация.Русия означава православие !Руската душа е широка. В нея няма лъжата и лицемерието на Запада.Руснаците са наши братя - по вяра, по кръв и чисто исторически.Не ни трябва Еврогейския циганофилски еврейски съюз !
38
0
 
33
 
! Отговори
фт преди 10 години
С това изказване, президентът на сащ от конго, направо вдигна бялото знаме и хвърли кърпите. Ама иначе бил лидер на свободния свят. Свободен да яде гмо, да живее в рекламните блокове на корпорациите и да пречи на цяла европа да върви по своя си път, като лицемерно нарича наши съюзници. Печатайте си доларите и с приберете оръжията, пръснати по целия свят.
37
2
 
24
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 10 години
КИТАЙ-ОЩЕ ЕДИН ПЪТ ПЕЧЕЛИ! ДВАМА СЕ КАРАТ-ТРЕТИ ПЕЧЕЛИ! КОЛКО ХИТРО СЕ ОТТЪРВАВА ОТ ДОЛАРА,НЕ СЕ НАМЕСВАТ ОТКРИТО.ИЗЧАКВАТ И СИ ВЗЕМАТ ТЯХНОТО!НО ЗНАЯТ ЧЕ АКО ЗАПАДА УСПЕЕ ДА ЗАВЗЕМЕ РЕСУРСА НА РУСИЯ-СЛЕДВАЩИТЕ СА ТЕ!!АКО ПРОДЪЛЖИ ЗАПАДА ДА НАТИСКА ЗА УКРАЙНА,РУСИЯ ЩЕ ПРЕДПРИЕМЕ АКЦИЯОТ РОДА ДА СМЕНИ ДОЛАРА ПРИ РАЗПЛАЩАНЕ .А И СЕГАШНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ НА АМЕРИКА НЕ СЕ ПОДЪРЖА ОТ САМИТЕ АМЕРИКАНЦИ-ОСБЕННО ЗА УКРАЙНА И РУСИЯ! А УПРАВАТА НЕ МОЖЕ ДА СМЕНИ ПЪТЯ КОЙТО Е ПРЕДНАЧЕРТАН ДЪЛГО ПРЕДИ ТЯХ.
36
3
 
0
 
! Отговори
ИВАН преди 10 години
ГЛЕДАЙ;Russia & Ukraine on The Brink of War ЮТУБ