Бившият пакистански президент Мушараф обвинен в държавна измяна

Мушараф заяви, че е невинен
31 мар 2014 12:28, Елка Василева
1
Бившият пакистански президент Мушараф обвинен в държавна измяна
Первез Мушараф. Снимка: архив, Reuters

Специален пакистански трибунал повдигна обвинение в държавна измяна срещу експрезидента Первез Мушараф. Това се случва за пръв път с бивш главнокомандващ армията на Пакистан, предаде Франс прес.

70-годишният Мушараф е извършил според обвинението държавна измяна, като е наложил през 2007 г. извънредно положение и е суспендирал конституцията. Съдийката Тахира Сафдар прочете обвинителния акт на бившия лидер, управлявал от преврата през 1999 г. до свалянето си от власт през 2008 г.

Още по темата
На заседанието, дълго отлагано по-специално от съображения за сигурност, Мушараф  заяви, че е невинен, и отрече да е търсел начин да избегне обвинението под претекст на разклатеното си здраве или талибанските заплахи.

Наричат ме предател, при все че съм командвал армията 9 години, служил съм в редиците й 45 години и съм се сражавал в две войни. Това предателство ли е? - попита Мушараф в залата.

Специалният трибунал бе създаден през ноември от премиера на Пакистан Наваз Шариф, отдавнашен съперник на Мушараф. Освен делото за измяна бившият президент е разследван и заради предполагаемата си роля в убийствата на своята политическа съперничка Беназир Бхуто и бунтовническия водач Акбар Бугти, също и по повод кръвопролитния армейски щурм срещу ислямисти, барикадирали се в Червената джамия в Исламабад, посочва АФП, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е,какво-обвиняват го ,че се е бил срещу ислямисти ли?