Украйна планира "пълномащабна антитерористична операция"

Турчинов с ултиматум: Предайте доброволно оръжия до понеделник сутрин
Обновена: 14 апр 2014 07:50 | 13 апр 2014 20:30,
376
Украйна планира "пълномащабна антитерористична операция"
Снимка: Reuters

Украинските власти планират "пълномащабна антитерористична операция" с участието на въоръжените сили срещу проруските сепаратисти в Източна Украйна, обяви временният президент Олександър Турчинов, предаде Ройтерс.

В телевизионно изявление, излъчвано на живо от парламента, Турчинов посочи, че Русия води война срещу Украйна, като предизвиква безредици в източните райони на страната. Той обаче обеща, че онези, които доброволно предадат оръжията си до понеделник сутринта, няма да бъдат преследвани от закона.

"Съветът за национална сигурност и отбрана реши да започне пълномащабна антитероритична операция с участието на въоръжените сили на Украйна", заяви президентът. "Ние няма да позволим да се повтори кримският сценарий в източните региони на страната", допълни той, имайки предвид анексирането на полуострова от Москва.

Още по темата
По повод смъртта на офицер от службите за сигурност и раняването на други членове на правоохранителните органи при сблъсъци с проруски сепаратисти в град Славянск, той заяви: "Във войната, която Руската федерация води срещу Украйна, бе пролята кръвта на украински герои. Агресорът не се спира и продължава да предизвиква безредици в източните райони на страната."

Киевските власти заявяват, че сепаратистките бунтове се подклаждат и ръководят от Кремъл - обвинение, което Кремъл отрича, напомня Ройтерс.

Президентът отново обяви, че властите са готови да обсъдят въпроса за съществено разширяване на пълномощията на регионите и за широка реформа на местното самоуправление, а също за обновяване на властта по места, съобщи ИТАР-ТАСС.

Междувременно стана ясно, че външното министерство на Украйна създава корпус от специални части с обща численост 12 хиляди души на основата на граждански формирования по цялата територия на страната, съобщи  пресслужбата на МВР. Според съобщението, цитирано от ИТАР-ТАСС, специални подразделения ще бъдат сформирани първо в източните и  южните райони, а след това и в централните и западните.

Министерството очаква да привлече над 12 хиляди души в състава на новите формирования, които ще се ръководят от кадрови офицери и на които ще бъде предоставено въоръжение и екипировка.

Спецоперацията с участието на въоръжените сили на Украйна може да започне в Донецка област още тази нощ. Това е съобщил пред журналисти шефът на украинската Служба за сигурност Валентин Наливайченко, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Ако бъде открит огън, ще стреляме, в това няма никакво съмнение", посочил той.

Украинските специални сили влязоха сутринта в престрелка с проруски сепаратисти в град Славянск, при която беше убит един офицер от службите за сигурност и петима представители на реда бяха ранени. Това бе първото съобщение за въоръжен сблъсък в Източна Украйна, където въоръжени проруски сепаратисти окупираха през последните дни няколко правителствени сгради, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


376
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
0
 
0
 
! Отговори
az преди 10 години
abe kvo stana s zakona koito ujjjjjjj ne pozvoljava6e na televiziite reklamite da sa s po silen zvuk be daajjjjjj obi4am mamka im da ja obi4am
198
0
 
7
 
! Отговори
тя преди 10 години
Тоя на снимката колко ли американски милиона е взел от 5-те милиарда" инвестиции".
197
0
 
7
 
! Отговори
тя преди 10 години
А бе мутро , трябва да избиеш половината население на страната.
196
0
 
17
 
! Отговори
Shark преди 10 години
"Турчинов с ултиматум: Предайте доброволно оръжия до понеделник сутрин"...или какво, а, ще започнете да избивате, нали. Както направихте на майдана и обвинихте спец. части. Това ли е демокрацията на ЕС и САЩ, да подстрекават към кръвопролития. Кой знае кво е обещано на Турчинов, Кличко и Тимошенко. Защо не направихте веднага избори в Украйна,да видим дали народа ще ви избере. Или общ референдум за ЕС или Русия, а!! *** страхливци.
195
0
 
13
 
! Отговори
българин преди 10 години
До Анонимен :Тия ракети да не се строят като клозети.Трябва инфраструктура и финансов ресурс. Украйна няма и двете, а само блъфират. Фабриките за произвеждане на уран за ядрени бойни глави са в Русия. Единствения вариант е помощ от САЩ или ЕС, но тогава ще стане Трета ядрена и ще загинем всички заради един *** геополитически сблъсък на идеологии.
194
0
 
20
 
! Отговори
зико преди 10 години
Ей за това идва вице президента на USA в Украйна нареди колкото се може повече да провокират Русия. Но рано или късно цяла Украйна ще стане руска. Русия никога няма да позволи до Киев да има американски ПРО. Колкото се може НАТО и янките по далеко от руските граници.
193
10
 
1
 
! Отговори
Българин преди 10 години
До neni4aТи светил ли си му, че знаеш. ***. Аман от платени про-руски/комунистически ***.
192
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Sega e vreme kogato se pishe nova istoria na sveta I specialno kogato e blizo do nas Bulgaria i bulgarite triabva pone vednash da zastanem na pravilnata strana s nashite bratia po dysha I sarce. Pravdata e s Rusia kakto i da go ovartat paliachovcite. Az sam bil nai-golemiat antikomunist navremeto no tova niama nishto obshto sega.
191
1
 
10
 
! Отговори
boian.getov.1 преди 10 години
Да знаете,че вси4ко е лементарно-правят един референдум какво искат украинците и това е точка на въпроса-тук говорим ,че някой нарочно иска да има военен конфликт!!!
190
3
 
14
 
! Отговори
сектор Кабул преди 10 години
Това, за което се борят хората в украинския Изток, засяга и нас. Трябва да направим същото- нахлуване в президентството, и обявяване на президента за нелегитимен.
189
1
 
15
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
Срока на ултаиматума му изтече Да видим сега какво са измислили от ЦРУ ,че вчерашната им операция беше фиаско. Сега ще ги видим ЦРУ колко са можещи.Че и шефа им е бил там,той е давал наставления
188
2
 
6
 
! Отговори
но комент преди 10 години
Да ни е за урок и на нас-надигнат ли глава борисовчетата- бой и трепане, иначе те ще ни тормозят като вземат властта.
187
1
 
14
 
! Отговори
но комент преди 10 години
Ами така е, като Янукович не ги изтрепа навреме, сега те ще убиват.Тия нямат скрупули, а като видят дървото ще иззбягат в америка.
186
0
 
23
 
! Отговори
бай дядо преди 10 години
Янукович бил убиец, защото наредил стрелба по протестиращите в Киев (все още недоказано).Да видим за какъв ще обявят Турчинов. Може би за спасител на нацията???
185
0
 
16
 
! Отговори
щирлиц преди 10 години
Липсва му SS вензела,и картинката ще е екстра...
184
0
 
17
 
! Отговори
тцЪ преди 10 години
"Украйна планира "пълномащабна антитерористична операция" Мда... ще прати снайперисти в Източна Украйна да стрелят протестиращото мирно население и ще ги представи за руски терористи.
183
22
 
4
 
! Отговори
мен преди 10 години
Слава на Украйна!Долу комунистическа *** Русия!
182
0
 
16
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До Анонимен 339 A по-голяма от най-голямата,ще е тая *** на ЦРУ да прати армията срещу народа си. Вчерашните изцепки ,явно не му стигат и днеска съвсем ще се доиз*ере. Практически вчера загубиха Донецка област с тая смешна операция и с това,че пратиха десен сектор там
181
1
 
24
 
! Отговори
АРХАНГЕЛ преди 10 години
Няма никакви теории на конспирацията! Всичко е ясно! Сатанистите от вашингтон и европейските им слуги се страхуват от въздигащата се ПРАВОСЛАВНА РУСИЯ като дявол от тамян! На тях им е ясно, че само тя може да спре апокалипсиса, който те наричат неолиберална глобализация! Всички нормални бели хора, по целия свят трябва да подкрепят Русия и да се обявят твърдо срещу СЛУГИТЕ НА ДЯВОЛА от сащ и ес, които съсипаха белите хора, наложиха им ***, простотия, лакомия и егоизъм! БОГ Е С РУСИЯ!!!
180
7
 
2
 
! Отговори
отвратен преди 10 години
НАЙ МРЪСНИТЕ ДЪРЖАВНИ /А НЕ НАРОДИТЕ ИМ/РЪКОВОДСТВА СА НА РУСИЯ И САЩ.ПЪРВАТА С НАЙ ГОЛЯМА ЕРИТОРИЯ ,А ИСКА ОЩЕ,ВТОРАТА СЕ МЕСИ В ЦЯЛ СВЯТ ' УЖКИМ МОТИВА ДА ОПРАВИ СВЕТА''А РЕАЛНО ДА ИМ ОГРАБИПРИРОДНИТЕ РЕСУРСИ/ГАЗ,ПЕТРОЛ/АККО ИМА ГОСПОД ИЛИ КОСМИЧЕСКИ РАЗУМ ДА ИМ ПУСНАТ ПО ЕДНО МАЛКО МЕТЕОРЧЕ,ТОЧНО ВЪРХУ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ИМ,ЗА ДА ИМ СЕ НАПОМНЕ ЧЕ НЕ МОГАТ ЛА СИ ИГРАЯТ СЪСИСЪДБААТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО.