Украйна планира "пълномащабна антитерористична операция"

Турчинов с ултиматум: Предайте доброволно оръжия до понеделник сутрин
Обновена: 14 апр 2014 07:50 | 13 апр 2014 20:30,
376
Украйна планира "пълномащабна антитерористична операция"
Снимка: Reuters

Украинските власти планират "пълномащабна антитерористична операция" с участието на въоръжените сили срещу проруските сепаратисти в Източна Украйна, обяви временният президент Олександър Турчинов, предаде Ройтерс.

В телевизионно изявление, излъчвано на живо от парламента, Турчинов посочи, че Русия води война срещу Украйна, като предизвиква безредици в източните райони на страната. Той обаче обеща, че онези, които доброволно предадат оръжията си до понеделник сутринта, няма да бъдат преследвани от закона.

"Съветът за национална сигурност и отбрана реши да започне пълномащабна антитероритична операция с участието на въоръжените сили на Украйна", заяви президентът. "Ние няма да позволим да се повтори кримският сценарий в източните региони на страната", допълни той, имайки предвид анексирането на полуострова от Москва.

Още по темата
По повод смъртта на офицер от службите за сигурност и раняването на други членове на правоохранителните органи при сблъсъци с проруски сепаратисти в град Славянск, той заяви: "Във войната, която Руската федерация води срещу Украйна, бе пролята кръвта на украински герои. Агресорът не се спира и продължава да предизвиква безредици в източните райони на страната."

Киевските власти заявяват, че сепаратистките бунтове се подклаждат и ръководят от Кремъл - обвинение, което Кремъл отрича, напомня Ройтерс.

Президентът отново обяви, че властите са готови да обсъдят въпроса за съществено разширяване на пълномощията на регионите и за широка реформа на местното самоуправление, а също за обновяване на властта по места, съобщи ИТАР-ТАСС.

Междувременно стана ясно, че външното министерство на Украйна създава корпус от специални части с обща численост 12 хиляди души на основата на граждански формирования по цялата територия на страната, съобщи  пресслужбата на МВР. Според съобщението, цитирано от ИТАР-ТАСС, специални подразделения ще бъдат сформирани първо в източните и  южните райони, а след това и в централните и западните.

Министерството очаква да привлече над 12 хиляди души в състава на новите формирования, които ще се ръководят от кадрови офицери и на които ще бъде предоставено въоръжение и екипировка.

Спецоперацията с участието на въоръжените сили на Украйна може да започне в Донецка област още тази нощ. Това е съобщил пред журналисти шефът на украинската Служба за сигурност Валентин Наливайченко, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Ако бъде открит огън, ще стреляме, в това няма никакво съмнение", посочил той.

Украинските специални сили влязоха сутринта в престрелка с проруски сепаратисти в град Славянск, при която беше убит един офицер от службите за сигурност и петима представители на реда бяха ранени. Това бе първото съобщение за въоръжен сблъсък в Източна Украйна, където въоръжени проруски сепаратисти окупираха през последните дни няколко правителствени сгради, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


376
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да си русофил е диагноза
138
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този турчинов има вид на терорист, а и изказванията му са такива.
137
8
 
3
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
По-добре 100 000 гея отколкото 1 един гнусен долен комунисти русифил, колйто да трови нормалните хора у нас!!! Русофилията е окачествена като тежко психично заболяване според Световната Здравна Организация.
136
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия турчиновци и фашисти, които взеха властта с терор и убиства със сигурност ще гризнат дръвцето.
135
0
 
2
 
! Отговори
До 204 преди 10 години
Ъъъъъъъъъ а дано ама надали Ти гледай в по близък план КАК РЕВУЛЮЦИОНЕРИТЕ ЩЕ СИ върнат това което им отнеха Полските терористи :D
134
4
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
А! Атакиста изпадна в амок! От ярост забрави да си напише името... Какво означава на руски "занимай", я да чуем?
133
8
 
2
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
2014 путин ке падне!!!
132
1
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
До Анонимен 193Може би ...дефибрилатор? Човекът е фибрилен в главата...:(
131
0
 
0
 
! Отговори
Do 196 преди 10 години
ти внимавай кво си пожелаваш :)
130
0
 
1
 
! Отговори
петков преди 10 години
обречена кауза
129
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АТАКИСТМай няма да заспиш тази нощ. Вживял си се в някаква роля. Хайде успокой се де!
128
8
 
2
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
Предлагам ние българите да иницираме геноцид срещу руснаците у нас. Да ги *** като турците сториха с арменците и веднъж завинаги да изкореним русофилията у нас. Сигурен съм, че Вашингтон ще подрепи идеята и ще си затвори очите пред международната общност и ООН.
127
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 169"...Няма държава Украйна! Има територия Украйна!..."- Република България по население е колкото две обласи в Украйна (2 пъти колкото Киев)!- 280 000 руски граждани купиха БГ и като гледам коментариите - не само недвижимост, но и "мозъци"!- В Украйна сега руският спецназ убива хора, а Вие се гаврите със смърта им!!!- Почти всеки 3-ти руснак и до ден днешен си мисли, че България е "неговата" 16-та република!!!...и това е само малака част от фак.. за нас от г-на Путин!!А, НАЗДРАВЕ!
126
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Арсений Яценюк, който в момента е новият украински премиер, също е личност с интересна биография. Сам той е сциентолог, а жена му е униатка. Майка му произхожда от древния юдейски род, от който произхожда авторитетният тълкувател на Талмуда - равинът Бакай. Сестрата на Яценюк, според украинските СМИ, ръководи най-голямата сциентоложка организация в САЩ. (Г.С: А всъщност, всичките са евреи, и независимо в коя "църква" членуват, вярата има е сатанинска, а целта им, унищожаване на Православието, на Християнството, на украинците и руснаците, и на всички европейци - неевреи, и установяване на С
125
0
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
До АТАКИСТ Ако не правиш разлика в смисъла на "занимавай се" и "занимай се", проблема си е в тебе. И едното и другото ги има в българския език. Мисленето ти е стеснено, притеснен си, отпусни се.
124
9
 
4
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
САЩ бързо да изпрати 50 хил. войници в помощ на украинското правителство.русия е синоним на мизерия, простотия, мърсотия, просия, идиотия, наркомания. Да живее САЩ!!!
123
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е да ама от нали викат че имало без отличителни белези манееее ша падат Украйнски вертолети и противотанкови мини ще залагат че и катюшките могат да засвяткат манееее не ми се мисли Фашистите от Киев кой път ще хващат
122
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако съм еверин мупси ще ме убиеш ли?
121
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ШопТоя юурушист е луд. Всички юурушисти са луди. От глад ли, от друго ли химията в мозъците им е променена, и са неадекватни.
120
1
 
6
 
! Отговори
Тия са луди! преди 10 години
Тия са луди! Киевската хунта изпраща батальон от запасняци да се бият срещу протестиращите в Източна Украйна!