Украйна планира "пълномащабна антитерористична операция"

Турчинов с ултиматум: Предайте доброволно оръжия до понеделник сутрин
Обновена: 14 апр 2014 07:50 | 13 апр 2014 20:30,
376
Украйна планира "пълномащабна антитерористична операция"
Снимка: Reuters

Украинските власти планират "пълномащабна антитерористична операция" с участието на въоръжените сили срещу проруските сепаратисти в Източна Украйна, обяви временният президент Олександър Турчинов, предаде Ройтерс.

В телевизионно изявление, излъчвано на живо от парламента, Турчинов посочи, че Русия води война срещу Украйна, като предизвиква безредици в източните райони на страната. Той обаче обеща, че онези, които доброволно предадат оръжията си до понеделник сутринта, няма да бъдат преследвани от закона.

"Съветът за национална сигурност и отбрана реши да започне пълномащабна антитероритична операция с участието на въоръжените сили на Украйна", заяви президентът. "Ние няма да позволим да се повтори кримският сценарий в източните региони на страната", допълни той, имайки предвид анексирането на полуострова от Москва.

Още по темата
По повод смъртта на офицер от службите за сигурност и раняването на други членове на правоохранителните органи при сблъсъци с проруски сепаратисти в град Славянск, той заяви: "Във войната, която Руската федерация води срещу Украйна, бе пролята кръвта на украински герои. Агресорът не се спира и продължава да предизвиква безредици в източните райони на страната."

Киевските власти заявяват, че сепаратистките бунтове се подклаждат и ръководят от Кремъл - обвинение, което Кремъл отрича, напомня Ройтерс.

Президентът отново обяви, че властите са готови да обсъдят въпроса за съществено разширяване на пълномощията на регионите и за широка реформа на местното самоуправление, а също за обновяване на властта по места, съобщи ИТАР-ТАСС.

Междувременно стана ясно, че външното министерство на Украйна създава корпус от специални части с обща численост 12 хиляди души на основата на граждански формирования по цялата територия на страната, съобщи  пресслужбата на МВР. Според съобщението, цитирано от ИТАР-ТАСС, специални подразделения ще бъдат сформирани първо в източните и  южните райони, а след това и в централните и западните.

Министерството очаква да привлече над 12 хиляди души в състава на новите формирования, които ще се ръководят от кадрови офицери и на които ще бъде предоставено въоръжение и екипировка.

Спецоперацията с участието на въоръжените сили на Украйна може да започне в Донецка област още тази нощ. Това е съобщил пред журналисти шефът на украинската Служба за сигурност Валентин Наливайченко, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Ако бъде открит огън, ще стреляме, в това няма никакво съмнение", посочил той.

Украинските специални сили влязоха сутринта в престрелка с проруски сепаратисти в град Славянск, при която беше убит един офицер от службите за сигурност и петима представители на реда бяха ранени. Това бе първото съобщение за въоръжен сблъсък в Източна Украйна, където въоръжени проруски сепаратисти окупираха през последните дни няколко правителствени сгради, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


376
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички украинци с които съм говорил казват, че най-голямата грешка на Украйна в 1996 г. е, че е предала ядреното си оръжие на Русия. Украйна наследява близо 5100 ядрени оръжия след разпадането на СССР, но ги предава доброволно в 1996 г. в замяна на териториалната си цялост и суверенитет, договор който сега Русия наруши вероломно. Според тях, щом Русия нарушавайки договора, Украйна в най-близките месеци трябва отново да стане ядрена държава. В Украйна имат всичко необходимо само за дни да сглобят атомни бомби и то стотици. Уран и плутоний имат с тонове, технологии също, както и балистични
178
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
с кой войски бе Турчинов, те всичките минаха на друграта страна
177
0
 
19
 
! Отговори
Асо преди 10 години
До СЛАВА УКРАН !Помоща от така наречения свободен свят така ще ги зароби,че ще се чудят от къде им е дошло
176
19
 
4
 
! Отговори
СЛАВА УКРАЇНІ ! преди 10 години
Бог с вами,братя Украини!Битката с кървавия болшевишки Антихрист е неравна.Без помощ от свободния свят няма да се справите...дано дойде по-скоро.Моля се за вас.
175
0
 
1
 
! Отговори
даммм преди 10 години
До ТОДОР ХРИСТОВБлагодаря,във сряда изчезвам от ЮАР и ще имам време да го пробвам...
174
0
 
5
 
! Отговори
даммм преди 10 години
До ТОДОР ХРИСТОВТия днес ,толко яко банят,че вчера ми пуснаха два коментара само.А като глкдам другите как се цепят като говедари....ме навеждат на мисълта за свободното слово!?!?!?
173
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя *** като завърти в оборот понятието антитероризъм ще го девалвира за една седмица и накрая ще трябва да се крие в *** гъ*
172
0
 
2
 
! Отговори
pl__amen преди 10 години
До ТОДОР ХРИСТОВТошо погледни си чат-а, пиша ти
171
1
 
10
 
! Отговори
pl__amen преди 10 години
До соросоидАз никога не съм писал,колко страшно е руското оръжие. Имам си други силни теми. По Путин не припадам,но не понасям лицемерието на запада. Така че съм твърде умерен събеседник и няма да ти допадна.
170
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Слaвa нa Русия ....
169
4
 
1
 
! Отговори
соросоид преди 10 години
що бе ... я къф си предубеден ... :)ще обсъждаме колко велик е Путин ! ... колко страшно е руското оръжие ... и все такива приятни неща !
168
0
 
3
 
! Отговори
pl__amen преди 10 години
До соросоидЕдва ли има какво да обсъждаме.........:)
167
2
 
1
 
! Отговори
соросоид преди 10 години
Моля те бе chochko ... нека ти пиша и аз !нема се пуашиш копеуе !
166
0
 
2
 
! Отговори
pl__amen преди 10 години
До соросоидкакво имаш да ми пишеш?
165
2
 
0
 
! Отговори
соросоид преди 10 години
ooo ... chochko ... да ти пиша ли и аз ?може ли ?
164
0
 
1
 
! Отговори
pl__amen преди 10 години
До ТОДОР ХРИСТОВПрати ми празен мейл сега.
163
0
 
1
 
! Отговори
pl__amen преди 10 години
пиши на скайпа,той е същият
162
0
 
1
 
! Отговори
pl__amen преди 10 години
До ТОДОР ХРИСТОВпо-добре копирай заглавията. Тук орязват адреса. Всичко което започва с http// и *** се изрязва
161
0
 
2
 
! Отговори
pl__amen преди 10 години
В Славянске взяты в плен два наемника из Частной военной компаниитова ли изпращаш
160
0
 
1
 
! Отговори
pl__amen преди 10 години
До ТОДОР ХРИСТОВАми аз това съм завършил......:)