Украйна планира "пълномащабна антитерористична операция"

Турчинов с ултиматум: Предайте доброволно оръжия до понеделник сутрин
Обновена: 14 апр 2014 07:50 | 13 апр 2014 20:30,
376
Украйна планира "пълномащабна антитерористична операция"
Снимка: Reuters

Украинските власти планират "пълномащабна антитерористична операция" с участието на въоръжените сили срещу проруските сепаратисти в Източна Украйна, обяви временният президент Олександър Турчинов, предаде Ройтерс.

В телевизионно изявление, излъчвано на живо от парламента, Турчинов посочи, че Русия води война срещу Украйна, като предизвиква безредици в източните райони на страната. Той обаче обеща, че онези, които доброволно предадат оръжията си до понеделник сутринта, няма да бъдат преследвани от закона.

"Съветът за национална сигурност и отбрана реши да започне пълномащабна антитероритична операция с участието на въоръжените сили на Украйна", заяви президентът. "Ние няма да позволим да се повтори кримският сценарий в източните региони на страната", допълни той, имайки предвид анексирането на полуострова от Москва.

Още по темата
По повод смъртта на офицер от службите за сигурност и раняването на други членове на правоохранителните органи при сблъсъци с проруски сепаратисти в град Славянск, той заяви: "Във войната, която Руската федерация води срещу Украйна, бе пролята кръвта на украински герои. Агресорът не се спира и продължава да предизвиква безредици в източните райони на страната."

Киевските власти заявяват, че сепаратистките бунтове се подклаждат и ръководят от Кремъл - обвинение, което Кремъл отрича, напомня Ройтерс.

Президентът отново обяви, че властите са готови да обсъдят въпроса за съществено разширяване на пълномощията на регионите и за широка реформа на местното самоуправление, а също за обновяване на властта по места, съобщи ИТАР-ТАСС.

Междувременно стана ясно, че външното министерство на Украйна създава корпус от специални части с обща численост 12 хиляди души на основата на граждански формирования по цялата територия на страната, съобщи  пресслужбата на МВР. Според съобщението, цитирано от ИТАР-ТАСС, специални подразделения ще бъдат сформирани първо в източните и  южните райони, а след това и в централните и западните.

Министерството очаква да привлече над 12 хиляди души в състава на новите формирования, които ще се ръководят от кадрови офицери и на които ще бъде предоставено въоръжение и екипировка.

Спецоперацията с участието на въоръжените сили на Украйна може да започне в Донецка област още тази нощ. Това е съобщил пред журналисти шефът на украинската Служба за сигурност Валентин Наливайченко, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Ако бъде открит огън, ще стреляме, в това няма никакво съмнение", посочил той.

Украинските специални сили влязоха сутринта в престрелка с проруски сепаратисти в град Славянск, при която беше убит един офицер от службите за сигурност и петима представители на реда бяха ранени. Това бе първото съобщение за въоръжен сблъсък в Източна Украйна, където въоръжени проруски сепаратисти окупираха през последните дни няколко правителствени сгради, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


376
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
0
 
7
 
! Отговори
провокации преди 10 години
Под вещото ръководство на главорезите от Цру, киевската хунта иска да потопи в кръв цяла Източна Украйна! Бандюгите от десния сектор ще нападнат воинските части, изпратени да се бият в Донецка област, а в последствие нападенията им ще бъдат приписани на демонстрантите и те ще бъдат обвинени във всякакви престъпления. На бандюгите дори им е наредено да събират гилзите след стрелбата срещу униформените, за да не остават следи!
158
0
 
1
 
! Отговори
pl__amen преди 10 години
До ТОДОР ХРИСТОВСкоро може да ти пиша от РФ.......:)
157
0
 
5
 
! Отговори
Лудко преди 10 години
Последния абзац е най -интересен.Излиза че при збласък на баретите с 20-ти на подготвени и добре въоръжени проруски войници,равносметката е 1убит и 5 ранени,същото като в Лясковец,ама там барети срещу Петко лудия с ловна пушка!!!(днес майка му каза че до пушката е имало и калашник) Какво ли щеше да стане ако Петко бе пипнал АК47
156
0
 
2
 
! Отговори
pl__amen преди 10 години
До ТОДОР ХРИСТОВМисля го,може и да бягаме от България. Няма да сме 1те, няма и да сме последните. А на президента не се сърди, на него му нареждат управителите на България.
155
1
 
1
 
! Отговори
pl__amen преди 10 години
До ТОДОР ХРИСТОВБлъскам си и аз главата ще работим ли или ще сме солидарни с ЕС и САЩ.
154
0
 
1
 
! Отговори
pl__amen преди 10 години
До ТОДОР ХРИСТОВТошо, има и по лесен начин с копи и пейст. Маркираш избраното (както са ти писали да посинее) десен бутон "копирай",след това отиваш където искаш да го поставиш. Отново десен бутон "постави" върши същата работа и е по лесно.
153
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ооо ... почнаха вече и на руски да говорят ...въпрос на време е да искат и руска автономия ...Да ви е честито, както се казва !
152
1
 
2
 
! Отговори
ODESSA преди 10 години
50 mt
151
0
 
3
 
! Отговори
Александр преди 10 години
До ТОДОР ХРИСТОВ, кроме системы периметр есть еще множество интересных вещей)
150
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Long Live Village of Poduene!
149
3
 
7
 
! Отговори
ОDESSA преди 10 години
Гущера толкова изпаднало влечуго,че пише по сайтовете за пари.
148
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички юурушисти на фронта! Веднага да заминават!
147
11
 
3
 
! Отговори
до 275 преди 10 години
Ако търсиш терористи те са в Кремъл заедно с шефа на световния тероризъм ВВП.
146
2
 
20
 
! Отговори
кроки преди 10 години
Ей тоя на снимката( Турчинов ли е,къв е) ми прилича на терорист от "Ал Кайда" !
145
0
 
3
 
! Отговори
САШТ преди 10 години
До АнонименДо 25: Ела в понеделник в 10.00 ч. пред Народния театър. Тогава да те видя колко си смел. За да ме познаеш, ще си сложа мексиканска шапка.
144
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До УМЕН ГУЩЕРКолкото по високо се взриви ядрена бойна глава,толкова по голям е периметъра на заразяване. Лошо няма взривявайте във въздуха. Радиацията на никой няма да прости.
143
2
 
18
 
! Отговори
>< преди 10 години
А на Майдана преди 2 месеца защо нямаше "пълномащабна антитерористична операция" ? Те руснаците ще ви покажат "кон боб яде ли ?"
142
1
 
13
 
! Отговори
До гущера зелен преди 10 години
Гущер вземи си махни хамериканската опашка овреме, че скоро по тия а и много околни земи сащите ще са забравено понятие!
141
0
 
8
 
! Отговори
Поп Грую преди 10 години
Сега чакаме "международната общност" да си извади странния, фалосообразен предмет от ауспуха и да изтърси нещо от рода на: "...бунтовници, режим, права на човека, ала-бала, демокрация, общопарични ценоости, евро-атлантически безценности, дрън-дрън..."
140
0
 
2
 
! Отговори
Поп Грую преди 10 години
До Анонимен 191Ти нали чу записа от разговора на посланниците?Никой не ни иска...