НАТО разполага още сили в района на Балтийско и Средиземно море

Изпращат се военновъздушни, сухопътни и военноморски сили
16 апр 2014 14:45, Елка Василева
396
НАТО разполага още сили в района на Балтийско и Средиземно море
Снимка: Reuters

НАТО прие решение за изпращане на допълнителни военновъздушни, сухопътни и военноморски сили в районите на Балтийско и Средиземно море. Това съобщи генералният секретар на пакта Андерс Фог Расмусен.

Той поясни, че това решение представлява предприемане на по-нататъшни мерки за укрепване на общата отбрана на държавите от НАТО. Приехме допълнителни мерки в отговор на кризата в Украйна. За нас политическото решение е единственият път напред.

Още по темата
Изцяло подкрепяме разговорите в Женева, посочи Расмусен. По неговите думи е необходимо постигането на политическо решение, което да отразява суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и демократичните желания на всички украинци.

Призоваваме Русия да бъде част от решението, да прекрати дестабилизацията на Украйна, да оттегли войските си от границата и ясно да покаже, че не подкрепя насилствените действия на добре въоръжените милиции на проруските отцепници, заяви Расмусен.

Основната задача на НАТО е защитата на съюзниците, отбеляза той. Вече предприехме сериозни стъпки в района на Балтийско море, над Полша и Румъния летят наши разузнавателни самолети, поясни генералният секретар. Той добави, че допълнителните военни мерки са насочени към укрепването на общата отбрана и са израз на солидарността между държавите от пакта. В следващите дни и седмици ще видите повече самолети във въздуха, повече кораби в морето и повече подготвеност на земята, заяви Расмусен.

Той добави, че предстои разполагането на допълнителни военни кораби в Балтийско и Средиземно море, "и другаде, където е необходимо". Отбранителните ни планове ще бъдат преразгледани и подсилени, посочи Расмусен. Предприемаме тези мерки незабавно и ще има още, ако е необходимо, в следващите седмици и месеци.

Усилията ни са насочени към успокояване на обстановката и са изцяло съобразени с международните ни задължения, отбеляза генералният секретар на Алианса.

Расмусен посочи в отговор на въпрос, че мерките ще бъдат предприети до дни и са препоръчани от военното командване на пакта. Той добави, че НАТО разполага с необходимите способности в тази посока. Ще разположим достатъчно сили и сме готови за повече, ако има нужда, добави той. Расмусен изрази очакването насрочените за утре четиристранни преговори в Женева да доведат до мирно решение на кризата в Украйна.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
286
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дай Боже да са ни отписали но ще дойдат пак да искат нещо ,територия пари логистична подкрепа, а нищо не са ни дали.Русия плаща 100 милиона долара за базата си в Крим
285
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
като гледам в статията никъде не се споменава България, отписаха ни от Нато, радвайте се русофили...за пореден път останахме в Ориента.
284
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До "Руснаците без германците са били обикновен пълнеж."*** разбира се че Германия е велика! Особено Адолф Хитлер!
283
1
 
5
 
! Отговори
за 324 преди 10 години
Не е важно от къде си тръгнал, а къде си стигнал! Да не преоткриваш топлата вода, каква по добра политика от тази? Ако можеш, догонваш и изпреварваш, ако ли не - мачкат те! Русия се е учила от западняците, време е те да се учат от нея.
282
2
 
16
 
! Отговори
за 318 преди 10 години
Минималната заплата за посочената година е точна!!! Билетче за градския транспорт - 6 ст., минимална работна заплата - 120 лв., година - 1989 !!!! В добавка - хляб - 15, 26, 34 ст., кисело мляко ОТ 500, вместо смешните сегашни 400 и 330 г. беше 23 ст!!!! Този стандарт, както е тръгнало и след 50 години в гордия ЕС няма да го имаме!
281
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще спират рускоговорящото население с НАТО??!!!!
280
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Руснаците без германците са били обикновен пълнеж. Още от времето на Петър Първи са почнали да внасят западняци, да ги учат на гяволък и технологии. Генерал Тотлебен, който спасява кампанията, е германец.
279
0
 
1
 
! Отговори
Путин feat Стоичков преди 10 години
Айнцу, Цвайнцу - Дрън
278
3
 
8
 
! Отговори
До Бодила преди 10 години
"По време на Руско турската война 30% от руските офицери са Германци."--------Остава да ни открехнеш, че Бисмарк е повел кавалерия от немски евреи, за освобождението на България. А по въздуха е бил подкрепят от американски изтребители.
277
8
 
2
 
! Отговори
СЛАВА УКРАЇНІ ! преди 10 години
Украйна започна доставки на газ през Полша !
276
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никой не ви иска тук. Ако искате да помогнете Путин Ви го каза - дайте пари
275
5
 
4
 
! Отговори
Бодила преди 10 години
До Анонимен--315 ; ЕКАТЕРИНА Е ГЕРМАНКА ане шведка. По време на Руско турската война 30% от руските офицери са Германци. Къде им е паметника.
274
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До До до 288Тогава минималната заплата беше 120 лв.------------------Глупости. Със сигурност имаше заплати по 60-70 лв и пенсии по 40.
273
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вие да сте чували за Киев-Рус?
272
2
 
8
 
! Отговори
Любопитна преди 10 години
Ta kого и от кого защитава НАТО.??? И защо се навират в руските работи?
271
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НАТО не можа да гепи Украйна, ами гледа да не изгуби и останалите държавици (вече негови членове).
270
13
 
3
 
! Отговори
Бодила преди 10 години
До Анонимен--310 ;ПО --голям агресор от янките е Русия.Когато Екатерина се омъжва за Петър Русия е 10 милиона кв.км. По време на СССР беше 22 милиона .Как стана това? Само с Турция е водила 11 или 12 войни.
269
19
 
5
 
! Отговори
Бодила преди 10 години
До Анонимен-- 297 ; Там където е стъпил Руския ботуш 100 г няма оправия след него.Какво остави комунизма след себе си --САМО РАЗРУХА.
268
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Путин се оплакал на Меркел по телефона, че Украйна бие терористите му, а тя му отговорила: А те не там!
267
10
 
4
 
! Отговори
Бодила преди 10 години
До Анонимен--294 ;Само такива като Дянков могат да отидат в Русия.Свясен човек ще отиде ли там.Да им е хаирлия. ЩЕ ГИ ОПРАВИ.