ЕС иска единна цена на руския газ за всички държави членки

Йотингер: Нужни са паневропейски мрежи за транспортиране на газ и ток
2 май 2014 14:02, Елка Василева
184
ЕС иска единна цена на руския газ за всички държави членки
Снимка: Reuters

Европейският съюз (ЕС) иска единна цена на руския природен газ за всички държави членки, предаде Ройтерс.

Това съобщи еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, който е във Варшава, за да се срещне с представители на Русия и Украйна във връзка с газовата война между двете източноевропейски държави.

Йотингер говори след среща с полския министър-председател Доналд Туск, който пък предложи създаването на европейски енергиен съюз с цел намаляване на енергийната зависимост на Европа от Русия.

Още по темата

Туск предлага и съвместно закупуване на руски газ на европейско ниво като част от новия енергиен съюз.

"Искаме единна цена на газа за общия европейски пазар", заяви Йотингер на съвместна пресконференция с Туск.

Еврокомисарят каза още, че Европа трябва да изгради паневропейски мрежи за транспортиране на природен газ и електроенергия, включително повече интерконектори, както и терминали за втечнен газ с цел повече диверсификация на източниците на синьото гориво.

“Играта “разделяй и владей” и каквато и да е игра от този тип, която Москва предлага, не може и няма да бъде приета от държавите членки на ЕС”, каза още Гюнтер Йотингер.

В момента държавите от общността купуват руски газ въз основа на двустранни договори с Москва и плащат различни цени, посочва информационната агенция. Общите покупки биха подобрили мощността на ЕС за водене на преговори и за понижаването на цената.

“Ние имаме много големи различия по отношение на цените на природния газ. Колкото по-висок е делът на руския газ в доставките на една страна, толкова по-високи са цените”, коментира още еврокомисарят.

Въпреки няколкото газови кризи между Русия и Украйна и частичното спиране на доставките на руски газ за Европа, транзитирани през Украйна, Брюксел не успя да намали зависимостта си от вноса на руско синьо гориво. Държавите от общността задоволяват около една трета от нуждите си от природен газ с доставки от Русия.

Икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еднаква цена е супер непазарен принцип! Да не говорим че Газпром продава не само на държавни фирми, но и на частни. Много германски фирми купуват директно от Газпром, а не през държавните германски доставчици. Според това предложение, такива фирми ще са задължени да поемат още един търговец във веригата! Звучи доста нелепо. Или еврочиновника търси още лапачка.
111
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"ЕС е либерална и етична система, подчинена на върховенство на закона, равенство, и закрила за индивида!"Пълни глупости - това по предаването Брюксел 1 ли го казаха и сега го рецитираш - върховенсство на закона - хе хе - айде да ги съдин заради Шенген, не спазват договора. ЕС е построен на модела на СССР, но времената сега са други и затова истинксата му уродщина е скрита зад красиви лозунги и някои неща са полирани но на практика в основата си е същото.
110
9
 
1
 
! Отговори
до 136 преди 9 години
Изключително повърхностно сравнение! СССР и ЕС нямат никакви допирни точки! ЕС е либерална и етична система, подчинена на върховенство на закона, равенство, и закрила за индивида! СССР беше тоталитарен, мракобеснически режим, унищожаващ хуманното и човешкото в името на централизираната власт! Очевидно не желаете да бъдете обективен и се опитвате да подменяте истината, напълно в духа на СССР! Срамен е отказа на българското общество да се развива! Явно не сме узрели да живеем свободно :/
109
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В реалната икономика има правило Отстъпка за количество. Взимащият повече, получава по-ниска цена. Едва ли е възможно еднаква цена за всички.
108
3
 
2
 
! Отговори
АЛЕКС ФИЛИПОФСКИ ВЕЛ преди 9 години
Я СУМ МАКЕДОНЕЦ. И НИЕ ЗНАЕМ ЧЕ БУГАРИТЕ ГОВОРАТ НАШ СЛАВО-МАКЕДОНСКИ ЯЗИК.ИСТИНСКИТЕ *** СА КОТРИГУРИ И ХУНИ. НИЕ СМЕ ИМ ДАЛИ ЯЗИК И БУКВИ.РУСНАЦИТЕ ПРАВИЛНО ТРЕТИРАТ БУГАРИТЕ КАТО ТАТАРИ.
107
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не се хабете, от както се помня, ние все сме на пангара. Започва голямото ритане между атовете, ще го отнесат магаретата - тоест ние. И забравете, че някой мисли за нашият интерес, ние сме територия и пионки, пиша го с голяма болка, държавата умира и не може да се грижи за народа си....
106
3
 
1
 
! Отговори
Ф-1 преди 9 години
Др.комунисти, вие май забравихте какво пишеше в политикономиката?"ЦЕНАТА НА ЕДИН ПРЕДМЕТ ПРЕДСТАВЛЯВА ВЛОЖЕНИЯТ ОВЕЩЕСТВЕН ТРУД"Какво се оказа?Най-големите капиталисти-АЛЧНИТЕ КОМУНИСТИ!Стойността на Газа- 10 пъти по- ниска от тази, на която ни я продават "братушките"!
105
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вървим с големи крачки към това, което много хора не искат - ЕССР. ЕС от чисто икономически субект, който даваше свобода на движение на стоки и услуги, иска, а и все повече става политическо обединение. Това е лошото на проекта и ще доведе до неговото самоунищожаване.
104
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е добра инициатива на ЕС. За Руснаците няма никакво значение дали е на една или различни цени, стига печалбата да е същата - за Германия и Франция малко по скъпо а за България малко по евртино. Само че няма да стане - ЕС си го представят Русия да намали цените за всички на ниската цена за Германия и Франция.
103
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма как да договорим по - ниски цени на газта от богатите държави в ЕС! Руснаците ни мислят за тяхни роби, а и винаги могат да подкупят българските политици, за да сключат неизгодни сделки с тях, примери бол ! Най - малкото като сме толкова близки с тях, защо сега купуваме по - скъпо от държави като Германия, които са едва ли не врагове с Русия??! Това само показва колко ни "обичат" руснаците! Руснаците се *** с нас, третират ни като татари, и много ме е яд, че мн българи им *** *** !!!
102
0
 
0
 
! Отговори
Ъц преди 9 години
Коментара беше до 126
101
0
 
1
 
! Отговори
Ъц преди 9 години
До 124---А, вие мислите ли, че Германия ще ще се откаже от по-добрите условия и по-изгодна цена за сметка на Бг??? Е те това и при Соца го нямаше. )))))
100
0
 
2
 
! Отговори
До 125 преди 9 години
Прав си,просто лапачите израснаха в ерармията и мащабите.
99
1
 
1
 
! Отговори
оа преди 9 години
и ние искаме еднакви минимални заплати *** няма!!!Който е до извора ще му е по евтино демек ние!!!
98
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато има капитализъм, ще има и неправда! - Ч. Чаплин. А иначе, каквито си искате цени договаряйте и комбинации да правите, злото ще съществува и то не е Русия.Русия заслужава упрек, че не може или не иска да унищожи това световно зло.
97
0
 
2
 
! Отговори
124 преди 9 години
хаха вярваш ли си че ще договорим по евтина газ от германската примерно ?
96
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ф-1, същото това лапане сега същите хора го правят узаконено.Представи си, че си бил един крадлив барман, а сега заведението е твое и брулиш законно хората.Почтен бизнесмен!
95
1
 
3
 
! Отговори
Ъц преди 9 години
До Одисей 1----Да предположим, че Ние договорим по-добра сделка с Газпром, на по-ниска цена, е ще трябва ли да се откажем от нашия договор в полза на по-високата цена в името на "общото благо" на ЕС?И ако на ЦК на ЕС и неговите Комисари не им допада начина по-който РФ води Бизнеса си, да опитат да поставят същите условия за подобен договор със САЩ! ))))))))
94
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Одисео, теб ,,онова'' време направи ли те крадец?
93
7
 
7
 
! Отговори
Ф-1 преди 9 години
При комунизма беше много добре, казват нагушилите се партийци:Всички лапахме от един казан.Да, ама другарите лапаха с черпака, а обикновените хора-с лъжичка за кафе.От друга страна,тъпака, доносник на партията вземаше много повече от умният способен човек с достойнство!Да отидеш до Румъния, трябваше молбата ти да подпишат парт.секретар,комсомолският секретар,и проф председателя!Който не е живял преди 89, нищо не знае!