Украйна ще фалира, ако загуби територии

Стандарт енд Пуърс: страната не може да обслужва дълговете си
5 май 2014 13:01, Бойчо Попов
74
Украйна ще фалира, ако загуби територии
Снимка: Reuters

Украйна ще изпадне в несъстоятелност по отношение на чуждия си дълг, ако загуби голяма част от своята територия. Това предупреди в столицата на Казахстан Астана ръководителят на международната рейтингова агенция Standard & Poors Джон Чеймбърс, предаде Ройтерс. Той подчерта, че настоящото ниво на рейтинга на Украйна CCC вече показва явна и непосредствена опасност от фалит.

„Украйна влезе в кризата с умерен дългови товар при съществуващия обменен курс. Но очевидно е, че ако обменният курс падне и тя загуби допълнителна част от своята територия, нейната способност да обслужва своя дълг ще бъде поставена под заплаха”, отбеляза Чеймбърс.

Русия вече анексира Кримска област, а напрежението се покачва и в други части на страната. Най-малко 42 души бяха убити в улични битки между поддръжници и противници на Русия в пристанищния град Одеса в петък, след като проруски демонстранти бяха хванати в капан в горяща сграда, припомня агенцията.

През февруари S&P вече намали дългосрочния рейтинг в чуждестранна валута на Украйна на CCC с негативна перспектива, отбелязвайки, че политическата ситуация се е влошила значително и агенцията вижда ясен риск от неизпълнение на задълженията.

Малко по-рано и Международният валутен фонд (МВФ) заяви, че ще преразгледа помощта си за Украйна, ако Киев загуби източната част на страната, обхваната от проруски бунт. По-рано МВФ обеща помощ от 17 милиарда долара за Украйна. Сумата от 17 млрд. долара фондът отпуска на страната в замяна на драконовски икономически мерки. Тези пари Киев ще получи за две години и те се вписват в глобален план за подкрепа на стойност 27 милиарда долара, в който участват и Европа и Световната банка.

"Ако централното правителство изгуби действителния контрол над Изтока (на Украйна – бел. ред.), то програмата ще бъде преразгледана", предупреждава фондът.

"Конфликтът в района може да отслаби бюджетните приходи и да нанесе големи щети на перспективите за инвестиции", посочва фондът.

Според МВФ източните украински области - Донецк, Луганск и Харков, съставляват 21 процента от БВП на страната и около 30 процента от производството й. 

Още новини от "Свят" четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
3
 
! Отговори
рпм преди 10 години
Тя вече е фалирала, а и ще загуби още територии. САЩ винаги са били лош съветник.
58
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Див аграрХванала е Байрака на Обама за дръжката, както и фашисткото правителство в Украйна.
57
0
 
6
 
! Отговори
Скорост преди 10 години
До АнонименВсички васали на САЩ рано или късно фалират. Такава е идеята, за да са лесно управляеми ***.
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много вероятно е скоро източните украински области - Донецк, Луганск и Харков, съставляващи 21 процента от БВП на страната и около 30 процента от производството й, както твърди МВФ, да престанат да бъдат част от Украйна. Което на практика ще фалира държавата.
55
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Украйна ще фалира....."Така е в МВФ. Имаш крава - немаш мляко.
54
0
 
29
 
! Отговори
СССР преди 10 години
Части от Украйна искат да се откъснат от Киев точно за да избегнат фалита.
53
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Украйна ще фалира, защото ЕС и САЩ я ограбват с тая "помощ" както стана с България през 1997 г. Но нали украинците на майдана го поискаха и сега да си плащат.
52
0
 
2
 
! Отговори
Suisse преди 10 години
Kakuv CCC rating??? Realniat e C...
51
0
 
15
 
! Отговори
възмутен преди 10 години
Това ли ви е проблема, бе! Не могат да ви върнат дълговете, дето МВФ одобри в размер на 17 милиона долара, че всичко мирно и тихо ще се приеме от цяла Украйна? Сега какво правим - ще има ли заем за Украйна или ще гризнат дръвцето?
50
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да фалира и да вземе тая цялата работа да миряса
49
49
 
14
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 10 години
русия ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ ПРАЩА СВОИ АГЕНТИ В УКРАЙНА ЗА ДА СЕ СВЪРЖАТ С РУСКОТО МАЛЦИНСТВО В УКРАЙНА И ДА ГО ПОДГОТВЯТ ПО РУСКИ СЦЕНАРИЙ ЗА ОТЦЕПВАНЕ НА ТЕРИТОРИИ ОТ УКРАЙНА !!! А ПРЕЗ ПОСЛЕДНАТА ГОДИНА НЕРВИТЕ НА ПУТИН НЕ ИЗДЪРЖАХА ЗАРАДИ ЖЕЛАНИЕТО НА УКРАИНСКИЯ НАРОД ДА СТАНЕ ЧЛЕН НА ЕС !! ИНАЧЕ ТЕЗИ СЪБИТИЯ МОЖЕШЕ ДА ГИ ВИДИМ ПО-КЪСНО СЛЕД 10 ИЛИ 20 Г. ! КОЛКОТО ПО-ДАЛЕЧЕ СТОИМ ОТ руснаците ,ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ ! НЕ СА ХОРА !
48
4
 
34
 
! Отговори
Bulgatani преди 10 години
"Украйна ще фалира, ако загуби територии"... Какви територии? Само руски юговосток, защото той е работи и добре нахраня лакомия и арогантен запад на Украйна, кой е винаги дотационен. Защо? Нащо?
47
37
 
6
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 10 години
АМИ НАЛИ ТОВА Е ЦЕЛТА НА русия !
46
0
 
19
 
! Отговори
Сеирджия преди 10 години
До ВасилевАми айде, размърдай се и избий евреите - пък ний после ще ти дигнем паметник...
45
2
 
52
 
! Отговори
българин преди 10 години
ТОЗИ ФОРУМ Е по-обективен и свободен. Във Vest.bg пускат коментарите избирателно и цензурирано. Дали не беше на Прокопиев? С Одеса фашизоидите минаха всякаква граница. Какво омирпотворяване чакат от тук нататък . Но всичко се вписва в сценария на световната имперя на злото - САЩ. Раделяй и владей, скарай два братски народа, използувайки ***, пардон ранобудните фашисти. Те ми били носители на демокрация!Поне да имаха многопартийна система в САЩ, а то само две партии.
44
1
 
44
 
! Отговори
Свободен преди 10 години
Тя отдавна е във фактически фалит, но я крепят западнячовците, за да води военни действия спрямо собствения си народ. А тия жалки милиардчета и милиончета, дето им ги обещават за да предадат и продадат страната си никога няма да ги получат. Хамерика е пред 9фалит с огромен външен дълг - част от който държи Русия - и хич не им е до благотворителност. Накрая ще отпуснат, както и на нашите ***, някакави жалки милиончета срещу "консултантски услуги4, в замяна на което ще ги "приватизират".
43
1
 
51
 
! Отговори
Ив преди 10 години
На ЕС не й трябва Украйна без Донбас.
42
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
SAUDITSKA ARABIA PREHVQRLIA SAMOLETI PLIUS SAUDITCI I CHECHENCI V KIEV DA POMAGAT NA VLASTTA.PAK PUTIN E VIONOVEN...9 MAI NABLIJAVA I SHTE E SUPER AKO RUSKITE VOISKI MARSHIRUVAT V KIEV....ZA NASHATA RODNA KARTINKA I IZBORI-CHAKA NI PROPADANE I POTQVANE.
41
3
 
66
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
Да не се заблуждаваме Украйна е в гражданска война Или по-скоро етническо прочистване Вече десен сектор стрелят във всеки жител на Славянск Няма значение дали е пенсионерка или майка с дете .Това си е чист геноцид . А всички ла*нари от ООН ,ЕС ,САЩ мълчат
40
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Укрaйнa вече се е рaзпaднaлa. Илюзия е дa се мисли, че тези хорa могaт дa живеят зaедно. В крaйнa сметкa и путин и осaмa си свършихa рaботaтa. Докaто имa хорa които дa се връзвaт нa нaционaлистки лозунги и дa слугувaт нa чужди интереси, без знaчение дaли руски или aмерикaнски, мир нямa дa имa.