В Русия забраниха анонимния достъп до безплатен Wi-Fi

За влизане ще трябват трите имена и паспортни данни, но не навсякъде
Обновена: 8 авг 2014 14:03 | 8 авг 2014 11:23, Елка Василева
216
В Русия забраниха анонимния достъп до безплатен Wi-Fi
Снимка: архив, Reuters

Достъпът до безплатен безжичен интернет в Русия вече няма да се осъществява анонимно. Постановление за това подписа руският премиер Дмитрий Медведев. Операторите вече ще са длъжни да идентифицират потребителя, посочвайки трите имена, паспортните данни и местожителството, става ясно от документа, пише NEWSru.

Освен това операторът ще е длъжен да посочи уникалния номер на устройството, чрез което потребителят е влязъл в мрежата. Получените данни ще се съхраняват половин година и при необходимост ще бъдат предоставяни на правоохранителните органи.

В Русия безплатният безжичен интернет е широко разпространен в кафенетата, ресторантите, обществените сгради, на спирките на градския транспорт, в метрото.

Нововъведението е свързано със сигурността, обясниха от Държавната дума. „Води се информационна война. Анонимното влизане в интернет на обществени места позволява да се осъществят противозаконни действия безнаказано. Разкриването на нарушителя става много сложно“, обясни за „Известия“ заместник-председателят на парламентарната комисия по информационна политика Вадим Денгин.

По думите му „американците се страхуват от война, сега им е най-добре да воюват в информационното пространство“. „Те подсилиха своя холдинг „Гласът на Америка“. Онези, които са заинтересовани от дестабилизация, се опитват да наситят мрежата с мошеници, фашисти и екстремисти. Всичко, което е свързано с интернет, трябва да бъде идентифицирано“, обясни законодателят.

Експерти на изданието представят противоположни гледни точки за правителственото постановление. Според Матвей Алексеев това е неприложимо решение предвид броя хора, които ползват достъп до интернет на обществени места. „Не мисля, че всички, които отидат в парка „Горки“, ще си показват паспортите“, каза Алексеев.

Според представител на един от провайдърите постановлението е теоретично изпълнимо, ако бъде разработен специален интерфейс, който ще предложи на потребителя да въведе паспортните си данни при включване. При това никой няма да може да провери достоверността на дадената информация.

На 7 август става известно също така, че руското правителство е задължило социалните мрежи и останалите популярни сайтове да монтират оборудване и програмно осигуряване, с помощта на което спецслужбите ще могат в автоматичен режим да получават информация за действията на потребителите на тези сайтове, пише още NEWSru.

Малко по-късно днес от градските власти в Москва увериха, че не всички и не навсякъде ще трябва да представят паспорт при ползването на безжичен интернет. „Това няма да се отнася до пунктовете за Wi-Fi в парковете, метрото, училищата, университетите, болниците в Москва. Ползвайте Wi-Fi и се наслаждавайте на интернет“, увери шефът на департамента по информационни технологии на Москва Артьом Ермолаев пред ИТАР-ТАСС.

Той посочи, че става дума за пунктовете за колективен достъп. Когато е правен този документ, са се имали предвид именно тези пунктове, увери Ермолаев. Той поясни, че основната част от пунктовете за колективен достъп са разположени в клоновете на пощите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименА в САЩ вече искали и номер на акта за раждане! АМА САМО НА НЯКОИ МЕСТА--------------то пък дали има някои в сащ който го знае тоя номер на акта за раждане :)а който не е роден там как ще влиза в нета не знам ,хахаха
154
1
 
3
 
! Отговори
Габриела преди 9 години
А после САЩ били подслушвали ,не знам си какво :)
153
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добра идея! От колко време искам да знам трите имена, ЕГН-то и адреса на всички руски *** във форума!
152
0
 
2
 
! Отговори
solar-power преди 9 години
До .175Бил съм в Германия много пъти и има незащитени мрежи.Явно си с грешка.
151
2
 
12
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Предлагам русофилската пасмина доброволно да си посочва трите имена и адреза. И после бой с ръжено по тиквата, бой!
150
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на Медведев! и в България трябва да стане така, а анонимните тук да престанат с анонимността. Аз съм анонимен по принуда - за да не се деля от стадото. Всъщност, анонимен съм само за обикновения читател, но все тая. Ако има нещо, от което се дразня най-много, то това са анонимните говедоподобни в разните му сайтове и форуми като тоя.
149
1
 
2
 
! Отговори
до 131 преди 9 години
Явно ти не си от интелигентните. Става дума за стоки от първа необходимост. Не за коли.
148
0
 
3
 
! Отговори
съдия Дред преди 9 години
До безгласна букваЗначи къде е уловката! Ако диктатора е умен и умните в държавата ще са съгласни с него, а глупавите ще ядат сопата.
147
0
 
2
 
! Отговори
Формуляр преди 9 години
До AZИхааа викаш вижте ме с мускули съм, сега ще им докажа на живо че аз съм бил правия там! Ама само ако отсрещтната страна на живо се окаже с по-малки мускули от мене! Друго си е като успея да им затворя устата така! Пък тогава току виж и мен ме забелязал някой че ме има!
146
15
 
9
 
! Отговори
AZ преди 9 години
НАПЪЛНО СЪМ ЗА КОНТРОЛА В ИНТЕРНЕТ , ТОГАВА ЩЕ ВИДИМ ВСИЧКИ КОЛКО СА СИЛНИ ПО ФОРУМИТЕ КАТО СЕ НАЛАГА ДА ЗАСТАНАТ ЗАД ДУМИТЕ СИ
145
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
176 а бе с една дума пълзяща дикатура , малко по малко лекчико , бавно им влиза на руснаците и когато се усетят ще са във война с целия свят
144
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така в цяла Европа, каква е новината? Освен това инфорацията не е вярна - не се изисва паспорт, а само идентификация с получаване на код по SMS. И това не важи за обществените wi-fi точки в паркове, библиотеки, молове. Само за частните мрежи които пускат wi-fi. Има го подробно на сайта на руското министерство.
143
5
 
10
 
! Отговори
. преди 9 години
Е не лайте толкоз... има и други места с подобни закони.За пример - В Германия незащитени/безплатни wifi мрежи са разрешени, без регистрация, но който е бил в там, сигурно е забелязал, че отворени безжични мрежи НЯМА!Тънкото е там, че ако стане каквото и да е нарушение/престъпление през отворена мрежа, собственика носи пълна отговорност!Не всики са на необходимото ниво, като например законите и регулаците за ИТ в Естония...Ако народа си избере Мухобойко пак, бързоможе да се случи и тук.
142
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До us bankerАко не ги вземат руснаците навреме, властта в САЩ и банкерите ограбват вложителите. Както се казва за кокошка няма прошка, за милион няма закон.
141
0
 
6
 
! Отговори
безгласна буква преди 9 години
До съдия Дред 169Браво бе колега само така ,няма нужда да се мисли спускат ти отгоре и ти само изпълняваш само така.
140
2
 
8
 
! Отговори
Bill Gates преди 9 години
Докато има мрежа и интернет ще има и анонимен достъп.
139
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки унищожен рутер - пирон в ковчега на капитализма
138
2
 
2
 
! Отговори
us banker преди 9 години
До Анонимен 168Имаме какво да вземат и пак да остане,що не вземат от източни банки,щото нямат какво да им вземат.Ти какво харесваш ли да се краде по този начин от банките..?
137
7
 
9
 
! Отговори
съдия Дред преди 9 години
Като чета колко коментари има оплюващи тази мярка в Русия, разбирам колко необходима е диктатурата за хората. 80 на сто са някакви *** организми всеки със свое собствено мнение.
136
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руски хакерчета вече преджобиха американски банки за 2-3 милиарда долара.