В Русия забраниха анонимния достъп до безплатен Wi-Fi

За влизане ще трябват трите имена и паспортни данни, но не навсякъде
Обновена: 8 авг 2014 14:03 | 8 авг 2014 11:23, Елка Василева
216
В Русия забраниха анонимния достъп до безплатен Wi-Fi
Снимка: архив, Reuters

Достъпът до безплатен безжичен интернет в Русия вече няма да се осъществява анонимно. Постановление за това подписа руският премиер Дмитрий Медведев. Операторите вече ще са длъжни да идентифицират потребителя, посочвайки трите имена, паспортните данни и местожителството, става ясно от документа, пише NEWSru.

Освен това операторът ще е длъжен да посочи уникалния номер на устройството, чрез което потребителят е влязъл в мрежата. Получените данни ще се съхраняват половин година и при необходимост ще бъдат предоставяни на правоохранителните органи.

В Русия безплатният безжичен интернет е широко разпространен в кафенетата, ресторантите, обществените сгради, на спирките на градския транспорт, в метрото.

Нововъведението е свързано със сигурността, обясниха от Държавната дума. „Води се информационна война. Анонимното влизане в интернет на обществени места позволява да се осъществят противозаконни действия безнаказано. Разкриването на нарушителя става много сложно“, обясни за „Известия“ заместник-председателят на парламентарната комисия по информационна политика Вадим Денгин.

По думите му „американците се страхуват от война, сега им е най-добре да воюват в информационното пространство“. „Те подсилиха своя холдинг „Гласът на Америка“. Онези, които са заинтересовани от дестабилизация, се опитват да наситят мрежата с мошеници, фашисти и екстремисти. Всичко, което е свързано с интернет, трябва да бъде идентифицирано“, обясни законодателят.

Експерти на изданието представят противоположни гледни точки за правителственото постановление. Според Матвей Алексеев това е неприложимо решение предвид броя хора, които ползват достъп до интернет на обществени места. „Не мисля, че всички, които отидат в парка „Горки“, ще си показват паспортите“, каза Алексеев.

Според представител на един от провайдърите постановлението е теоретично изпълнимо, ако бъде разработен специален интерфейс, който ще предложи на потребителя да въведе паспортните си данни при включване. При това никой няма да може да провери достоверността на дадената информация.

На 7 август става известно също така, че руското правителство е задължило социалните мрежи и останалите популярни сайтове да монтират оборудване и програмно осигуряване, с помощта на което спецслужбите ще могат в автоматичен режим да получават информация за действията на потребителите на тези сайтове, пише още NEWSru.

Малко по-късно днес от градските власти в Москва увериха, че не всички и не навсякъде ще трябва да представят паспорт при ползването на безжичен интернет. „Това няма да се отнася до пунктовете за Wi-Fi в парковете, метрото, училищата, университетите, болниците в Москва. Ползвайте Wi-Fi и се наслаждавайте на интернет“, увери шефът на департамента по информационни технологии на Москва Артьом Ермолаев пред ИТАР-ТАСС.

Той посочи, че става дума за пунктовете за колективен достъп. Когато е правен този документ, са се имали предвид именно тези пунктове, увери Ермолаев. Той поясни, че основната част от пунктовете за колективен достъп са разположени в клоновете на пощите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес ще има искат паспортните данни, утре изобщо ще забранят интернета, че да не знаят какво става "в прогнилия Запад"! Какво е това ще си общуват с разни пропаднали капиталисти! Не ги е срам!!! И лека полека се върнаха в 60-та...
74
3
 
7
 
! Отговори
Атанасов преди 9 години
И с ограничението на ви-фи то май ще се окаже не точно така, но това са подробности.
73
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съвсем се побъркаха.
72
2
 
5
 
! Отговори
до 84 преди 9 години
Баку ти да не мислиш ,че в Съветския съюз не подслушват това има ли връзка или не , а Баку.
71
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А зъбен статус и пълна кръвна картина не искат ли?
70
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Русия безплатният безжичен интернет е широко разпространен в кафенетата, ресторантите, обществените сгради, на спирките на градския транспорт, в метрото, в парковете и местата замасова почивка и забавления на гражданите.
69
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"ператорите вече ще са длъжни да идентифицират потребителя, посочвайки трите имена, паспортните данни и местожителството,"АБСОЛЮТНА ДИКТАТУРА.
68
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 73------------От коя планета са там телефоните :)
67
1
 
13
 
! Отговори
до №73 преди 9 години
"живял съм в САЩ 4 години и мога да ти кажа ,че там телефоните и интернета са от друга планета 50 години пред другите."Баце, тука темата не е за качество на услугите. Дори и в САЩ да са по-качествени услуигите, това не значи, че там не подслушват. Едното няма връзка с другото. Нали така?
66
1
 
3
 
! Отговори
до 75 преди 9 години
Отиди там и после коментирай.
65
3
 
5
 
! Отговори
до 79 преди 9 години
Подкрепям тотални санкции. Войната е гадно нещо.
64
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ти питай Литвиенко, какво му се случи, след като предаде КГБ, така, както Сноудън ЦРУ. единият е жив и здрав (Сноудън), другият (Литвиенко) отровен и убит с радиация. Ето разликата между Империята на Злото и САЩ---В Русия няма камери където да го убият Сноуден с инжекция. Ако се върне в Америка ще го вържат на леглото и ще го и инжектират. Посленият дето инжектираха в Аризона преди седмици се беше гърчил 90 минути преди да умре, ама тук не ви пускат такива новини.
63
3
 
6
 
! Отговори
просто е преди 9 години
Извъдът е следният: в нета правете неща, които са законни, не вредят на никого и от които не се срамувате. Тогава няма от какво да се страхувате, дори и да ви наблюдават.Проблемът обаче е краденето на самоличност-ей тва вече е страшно...
62
14
 
8
 
! Отговори
ДОПИТВАНЕ преди 9 години
Русия се намесва в Украйна. Крим е незаконно анексиран. Подкрепяте ли военен удар по русия? ДА + НЕ -
61
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"*** живял съм в САЩ 4 години и мога да ти кажа ,че там телефоните и интернета са от друга планета 50 години пред другите."---Така ли. А колко по напред са руснаците, щом могат да подлсушват телефоните на висши служители да Белия Дом като Нюканд и после да пускат в ютюб записите :)
60
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Дядо Иван"Иронията е, че ако това хрумване се приложи назапад и в частност у нас, първи ще окапят именно троловете на бледухите..."---Дедо Иване, изкуфел си тотално. Тук, в Америка и Европа отдавна е така - на обществен безплатен интернет не може да се включиш без лични данни. И в днес.бг като пишеш се пази и после може да се види кой е писал. А полицията в ЕС може да гледа в реално време нез да иска разрешение кой къде сървира - доставчика е длъжен да предоставя интерфейс на полицията.
59
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 68"*** живял съм в САЩ 4 години и мога да ти кажа ,че там телефоните и интернета са от друга планета 50 години пред другите."Затова знам, че който е ходил в САЩ и е българин хвали нашият роден интернет, че е в пъти по-бърз.
58
3
 
5
 
! Отговори
някой преди 9 години
Айдееее, сега се почна голямата кражба на руски паспорти.... !
57
8
 
8
 
! Отговори
до 68 преди 9 години
живял съм в САЩ 4 години и мога да ти кажа ,че там телефоните и интернета са от друга планета 50 години пред другите.
56
3
 
6
 
! Отговори
Черен Петър преди 9 години
По Ленински - Електрификация+съветска власт=Комунизъм.КПСС-БКП