В Русия забраниха анонимния достъп до безплатен Wi-Fi

За влизане ще трябват трите имена и паспортни данни, но не навсякъде
Обновена: 8 авг 2014 14:03 | 8 авг 2014 11:23, Елка Василева
216
В Русия забраниха анонимния достъп до безплатен Wi-Fi
Снимка: архив, Reuters

Достъпът до безплатен безжичен интернет в Русия вече няма да се осъществява анонимно. Постановление за това подписа руският премиер Дмитрий Медведев. Операторите вече ще са длъжни да идентифицират потребителя, посочвайки трите имена, паспортните данни и местожителството, става ясно от документа, пише NEWSru.

Освен това операторът ще е длъжен да посочи уникалния номер на устройството, чрез което потребителят е влязъл в мрежата. Получените данни ще се съхраняват половин година и при необходимост ще бъдат предоставяни на правоохранителните органи.

В Русия безплатният безжичен интернет е широко разпространен в кафенетата, ресторантите, обществените сгради, на спирките на градския транспорт, в метрото.

Нововъведението е свързано със сигурността, обясниха от Държавната дума. „Води се информационна война. Анонимното влизане в интернет на обществени места позволява да се осъществят противозаконни действия безнаказано. Разкриването на нарушителя става много сложно“, обясни за „Известия“ заместник-председателят на парламентарната комисия по информационна политика Вадим Денгин.

По думите му „американците се страхуват от война, сега им е най-добре да воюват в информационното пространство“. „Те подсилиха своя холдинг „Гласът на Америка“. Онези, които са заинтересовани от дестабилизация, се опитват да наситят мрежата с мошеници, фашисти и екстремисти. Всичко, което е свързано с интернет, трябва да бъде идентифицирано“, обясни законодателят.

Експерти на изданието представят противоположни гледни точки за правителственото постановление. Според Матвей Алексеев това е неприложимо решение предвид броя хора, които ползват достъп до интернет на обществени места. „Не мисля, че всички, които отидат в парка „Горки“, ще си показват паспортите“, каза Алексеев.

Според представител на един от провайдърите постановлението е теоретично изпълнимо, ако бъде разработен специален интерфейс, който ще предложи на потребителя да въведе паспортните си данни при включване. При това никой няма да може да провери достоверността на дадената информация.

На 7 август става известно също така, че руското правителство е задължило социалните мрежи и останалите популярни сайтове да монтират оборудване и програмно осигуряване, с помощта на което спецслужбите ще могат в автоматичен режим да получават информация за действията на потребителите на тези сайтове, пише още NEWSru.

Малко по-късно днес от градските власти в Москва увериха, че не всички и не навсякъде ще трябва да представят паспорт при ползването на безжичен интернет. „Това няма да се отнася до пунктовете за Wi-Fi в парковете, метрото, училищата, университетите, болниците в Москва. Ползвайте Wi-Fi и се наслаждавайте на интернет“, увери шефът на департамента по информационни технологии на Москва Артьом Ермолаев пред ИТАР-ТАСС.

Той посочи, че става дума за пунктовете за колективен достъп. Когато е правен този документ, са се имали предвид именно тези пунктове, увери Ермолаев. Той поясни, че основната част от пунктовете за колективен достъп са разположени в клоновете на пощите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
6
 
14
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
*** го е страх от свободното мнение на хората!
114
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Москалите май тази зима ще замръзнат. Хахахаха Дано по скоро изчезне русия от земята
113
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А в САЩ вече искали и номер на акта за раждане! АМА САМО НА НЯКОИ МЕСТАххахахахаххахаЕлка винаги ме е кефила, прави винаги бомбастичните статии с по 1000-та коментара, винаги гледа да сбие русофилите с русофобите!
112
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
To в интерес на истината в Русия почти няма безплатно wi-fi само по кафенета и ресторанти и то основно в Москва и Петербург тук таме по някой спирки в метрото ама не е читав, а и там е малко опасно да ползваш такъв и-нет ,щото престъпния им контингент много обича да се занимаа с т.н. "рибалка на трафик" особенно около хотелите където има чужденци
111
3
 
5
 
! Отговори
Сноудън преди 9 години
А в интернет залите как се установява самоличността?
110
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спокойно бе, и сегa в мaдaрaшa ще имa " специaлни" мaгaзинчетa с пропуск зa " ембaргови, зaпaдни,упaдъчни" стоки- мaркови уискитa, сиренa, колбaси, преснa свинскa и aгнешкa мръвкa, фaшистки aвтомобилчетa, моторетки и т.н Путин мисли отдaлеко- вече е нaпечaтaл и пропуските, инaче зa крепостния- бой, секс и сръбскa музикa, е в руски вaриaнт- кaзaчок:))) Дa сa живи и здрaви руснaците сегa пaк ще опрaвят Европa, кaкто след ВСВ, мaйстори сa дa се очернят и демоносвaт сaмички!
109
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Възмутително!Най-новата гореща новина от западналите агенции.Путин забрани на руснаците да се хранят и да акат!
108
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Kato v Tuciq! Dogancheto i toi gorkiq se obijda barzo kato napishat neshto protiv nego!
107
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо така бе и то в най-демократичната и велика държава това не е истина пак западните медии лъжат, ей така си спомням как по "светлото" време на комунизма ни водеха в Кореком ,като все едно че сме в Зоолигическа градина.
106
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пак пропагандна лъжа!Ще искат данни, но не непременно пастортни.Не е по-зле от в САЩ, кдето АНС подслушва абсолютно всички и всички са длъжни да си дадат и снимка на кътните зъби, ако ги поискат службите.
105
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тъй, тъй aрно се получи, русия сaмa се зaключи е бърлогaтa си, пък дaли ще е глaднa, жaднa, ситa, или пиянa нaс кaкво ни бъркa? Дa си живуркaт руснaците и *** кaкто си искaт, кеф им С. Корея, кеф им Кубa, имaт избор a нaй- вaжното явно си искaт сесерейския " жизнь" и " светло будущее"! Дa сa живи и здрaви, след 10 г. Укрaйнa ще е Южнa Корея, a Русия- Севернaтa бест Корея:)))
104
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аксиомата на Наполеон,Първия закон на Чърчил и Теоремата на Хитлер гласят:"Каквито санкции да налагаш и войни да водиш срещу Русия,накрая винаги печелят Руснаците"
103
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Пълни глупости. Като има храни що ги внася?!? И не ми обяснявай, че храните от Западна Европа са по-евтини от Руските."Явно не си от най-интелигентните. Германия като си има коли и техника, защо ги внася от Япония, Корея, Китай. Японските коли по евтини ли са от немскте? Една тойота от класа на голф е 30% по скъпа от голф.
102
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
128. Да не ги внася случайно лично Путин от 1-2 дни. Нали това са икономически връзки, бизнес, чужди търговски вериги, които са на руският пазар от много години. Просто дойде момента когато му писна на Путин и ги удари. Въпроса не е от кой сега ще ги купи РФ, а на кой ще ги продава ЕС. Ако става въпрос за големи обеми ще получи едно хубаво намаление (и ме съмнява да скочат цените) и му е на оная работа къде ЕС ще си продава номерата. Ей даже има уважителен повод за изгонването им.
101
9
 
6
 
! Отговори
До 128 преди 9 години
Пълни глупости. Като има храни що ги внася?!? И не ми обяснявай, че храните от Западна Европа са по-евтини от Руските.
100
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До *** защо лъжешПич ако погледнем от друга светлина въпроса, не ни лъже, а просто не е казала всичко. :))На мен друго ми е интересно. Сайта се казва dnes.bg а новините са само за (против) Русия. След това защо имало русофили на сайта Ами четът хората руски новини. Интересно им е.
99
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Русия няма да спре газа за европа защото ще умре от глад :)"Нещо си се объркал. Русия наложи ембарго на целия западен свят за внос на храни в Русия - щяла да умре от глад. Смешка! Шутйа! Русия има предостатъчно да се нахрани и да задоволи основните нужди на хората самостоятелно. А снабдява цяла европа със жито. Ако спре газта и житото европейците ще изпукат от глад и студ.
98
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 124Русия няма да спре газа за европа защото ще умре от глад :)
97
6
 
9
 
! Отговори
Елке защо лъжеш преди 9 години
До Анонимен 116Тя е спестила доста нюанси с цел да ни заблуди и да предизвика негативизъм срещу Русия,защо го е направила,защо лъже?
96
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази година безжичен, догодина жичен.