В Русия забраниха анонимния достъп до безплатен Wi-Fi

За влизане ще трябват трите имена и паспортни данни, но не навсякъде
Обновена: 8 авг 2014 14:03 | 8 авг 2014 11:23, Елка Василева
216
В Русия забраниха анонимния достъп до безплатен Wi-Fi
Снимка: архив, Reuters

Достъпът до безплатен безжичен интернет в Русия вече няма да се осъществява анонимно. Постановление за това подписа руският премиер Дмитрий Медведев. Операторите вече ще са длъжни да идентифицират потребителя, посочвайки трите имена, паспортните данни и местожителството, става ясно от документа, пише NEWSru.

Освен това операторът ще е длъжен да посочи уникалния номер на устройството, чрез което потребителят е влязъл в мрежата. Получените данни ще се съхраняват половин година и при необходимост ще бъдат предоставяни на правоохранителните органи.

В Русия безплатният безжичен интернет е широко разпространен в кафенетата, ресторантите, обществените сгради, на спирките на градския транспорт, в метрото.

Нововъведението е свързано със сигурността, обясниха от Държавната дума. „Води се информационна война. Анонимното влизане в интернет на обществени места позволява да се осъществят противозаконни действия безнаказано. Разкриването на нарушителя става много сложно“, обясни за „Известия“ заместник-председателят на парламентарната комисия по информационна политика Вадим Денгин.

По думите му „американците се страхуват от война, сега им е най-добре да воюват в информационното пространство“. „Те подсилиха своя холдинг „Гласът на Америка“. Онези, които са заинтересовани от дестабилизация, се опитват да наситят мрежата с мошеници, фашисти и екстремисти. Всичко, което е свързано с интернет, трябва да бъде идентифицирано“, обясни законодателят.

Експерти на изданието представят противоположни гледни точки за правителственото постановление. Според Матвей Алексеев това е неприложимо решение предвид броя хора, които ползват достъп до интернет на обществени места. „Не мисля, че всички, които отидат в парка „Горки“, ще си показват паспортите“, каза Алексеев.

Според представител на един от провайдърите постановлението е теоретично изпълнимо, ако бъде разработен специален интерфейс, който ще предложи на потребителя да въведе паспортните си данни при включване. При това никой няма да може да провери достоверността на дадената информация.

На 7 август става известно също така, че руското правителство е задължило социалните мрежи и останалите популярни сайтове да монтират оборудване и програмно осигуряване, с помощта на което спецслужбите ще могат в автоматичен режим да получават информация за действията на потребителите на тези сайтове, пише още NEWSru.

Малко по-късно днес от градските власти в Москва увериха, че не всички и не навсякъде ще трябва да представят паспорт при ползването на безжичен интернет. „Това няма да се отнася до пунктовете за Wi-Fi в парковете, метрото, училищата, университетите, болниците в Москва. Ползвайте Wi-Fi и се наслаждавайте на интернет“, увери шефът на департамента по информационни технологии на Москва Артьом Ермолаев пред ИТАР-ТАСС.

Той посочи, че става дума за пунктовете за колективен достъп. Когато е правен този документ, са се имали предвид именно тези пунктове, увери Ермолаев. Той поясни, че основната част от пунктовете за колективен достъп са разположени в клоновете на пощите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
5
 
15
 
! Отговори
roskobosko преди 9 години
Демокрация "по русский".
94
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе като гледам каква зима им се очертава, това ще им е най-малкия проблем.
93
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Луд умора няма! Това по повод на Путин, Медведев и сие.
92
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДА АМА НЕ,,,,,,,,,,,E то кой ще ти коментира с лчните данни отдолу :)
91
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Путиноиден фендори не занеш какво значи *** и кой е Сорос...
90
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До пак лъжиНе. Наистина има такова нещо. *** никой не е излъгала за това, ама така го е написала, че като прочетеш оригинала (не тук разбирасе) се вижда, че е вкарала доста свободно творчество. Спестила ни е доста нюанси...
89
7
 
8
 
! Отговори
ДА АМА НЕ,,,,,,,,,,, преди 9 години
АЛО,,,,,,,,,,,,,,стига писхте глупости--погледнете офицялните сайтове на руснаците,,,,,,,,,няма такова нещо.Даже в някои от тях има коментари,как бълъците от България се хващат на лъжите на медиите
88
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Успех в идващия глад!
87
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ех че свободна държава :) как да не ти се иска да си грабнеш куфарите и да заминеш натам :)
86
6
 
13
 
! Отговори
Урунгел преди 9 години
Това е то другарки и другари... Да живей свободата в любимата ви Русия
85
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По примера на братска Северна Корея. Комуниста си е комунист. Отзад да му бръкнеш, червен пръст ще извадиш.
84
4
 
7
 
! Отговори
стига преди 9 години
До АнонименА бе ти не разбрали че това са лъжи,информацията не е истина на какъв език да го напиша?
83
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците видимо нищо не са научили от 70-те години комунизъм вилнял и тяхната територия. :-(
82
4
 
9
 
! Отговори
пак лъжи преди 9 години
*** ти ни излъга с тази твоя статия.........оказа се че нищо такова няма.
81
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво слагате минуси бре деби^и вижте ли какви репресии и терор е в любимата ви матушка?А плюете по Европа?
80
9
 
6
 
! Отговори
Сократис преди 9 години
Абсолютно правилно!За да има достъп и право да ползва и публикува в интернет,трябва всеки да застане с истинските си данни и да носи отговорност за думите си а не както е у нас включително и в този сайт.Това не е диктатура защото никой не ни задължава да ползваме мрежата а който желае да я ползва просто трябва да изпълнява изискванията.
79
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По колко копейки ше плащат за донос?
78
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мистер Сноуден,я кажете така ли е у Америчко?
77
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Открийте разликите:1960-те: Съседите се топят, че слушат опадъчна музика.2014: Съседите се топят, че някой е чатил с човек от САЩ/Западна Европа.Е, кажете ми как да повярвам, че в тази държава нещо се е променило за 50 години?
76
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те,руснаците са се побъркали,но нашите *** наслагали минусите?Дано са от посолството им защото тежко й горко на страна с такава пета колона ***.