В Русия забраниха анонимния достъп до безплатен Wi-Fi

За влизане ще трябват трите имена и паспортни данни, но не навсякъде
Обновена: 8 авг 2014 14:03 | 8 авг 2014 11:23, Елка Василева
216
В Русия забраниха анонимния достъп до безплатен Wi-Fi
Снимка: архив, Reuters

Достъпът до безплатен безжичен интернет в Русия вече няма да се осъществява анонимно. Постановление за това подписа руският премиер Дмитрий Медведев. Операторите вече ще са длъжни да идентифицират потребителя, посочвайки трите имена, паспортните данни и местожителството, става ясно от документа, пише NEWSru.

Освен това операторът ще е длъжен да посочи уникалния номер на устройството, чрез което потребителят е влязъл в мрежата. Получените данни ще се съхраняват половин година и при необходимост ще бъдат предоставяни на правоохранителните органи.

В Русия безплатният безжичен интернет е широко разпространен в кафенетата, ресторантите, обществените сгради, на спирките на градския транспорт, в метрото.

Нововъведението е свързано със сигурността, обясниха от Държавната дума. „Води се информационна война. Анонимното влизане в интернет на обществени места позволява да се осъществят противозаконни действия безнаказано. Разкриването на нарушителя става много сложно“, обясни за „Известия“ заместник-председателят на парламентарната комисия по информационна политика Вадим Денгин.

По думите му „американците се страхуват от война, сега им е най-добре да воюват в информационното пространство“. „Те подсилиха своя холдинг „Гласът на Америка“. Онези, които са заинтересовани от дестабилизация, се опитват да наситят мрежата с мошеници, фашисти и екстремисти. Всичко, което е свързано с интернет, трябва да бъде идентифицирано“, обясни законодателят.

Експерти на изданието представят противоположни гледни точки за правителственото постановление. Според Матвей Алексеев това е неприложимо решение предвид броя хора, които ползват достъп до интернет на обществени места. „Не мисля, че всички, които отидат в парка „Горки“, ще си показват паспортите“, каза Алексеев.

Според представител на един от провайдърите постановлението е теоретично изпълнимо, ако бъде разработен специален интерфейс, който ще предложи на потребителя да въведе паспортните си данни при включване. При това никой няма да може да провери достоверността на дадената информация.

На 7 август става известно също така, че руското правителство е задължило социалните мрежи и останалите популярни сайтове да монтират оборудване и програмно осигуряване, с помощта на което спецслужбите ще могат в автоматичен режим да получават информация за действията на потребителите на тези сайтове, пише още NEWSru.

Малко по-късно днес от градските власти в Москва увериха, че не всички и не навсякъде ще трябва да представят паспорт при ползването на безжичен интернет. „Това няма да се отнася до пунктовете за Wi-Fi в парковете, метрото, училищата, университетите, болниците в Москва. Ползвайте Wi-Fi и се наслаждавайте на интернет“, увери шефът на департамента по информационни технологии на Москва Артьом Ермолаев пред ИТАР-ТАСС.

Той посочи, че става дума за пунктовете за колективен достъп. Когато е правен този документ, са се имали предвид именно тези пунктове, увери Ермолаев. Той поясни, че основната част от пунктовете за колективен достъп са разположени в клоновете на пощите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
4
 
8
 
! Отговори
Пропаганда преди 9 години
До ГерманияСъгласен съм. Във ФАЩ направо те подслушват. Вземат ти еднократно ДНК и пръстови отпечатъци и те заснемат и следят където и да идеш... Но Русия е 20 години по-назад в електронното следене и затова се стига до там.
134
9
 
15
 
! Отговори
Германия преди 9 години
В "демократична" Германия отдавна не може да се влиза анонимно в Интернет! И ако някой пусне свободно Интернет то той носи отговорност пред закона ако някой направи нещо нелегално. Ама "на запад" са по-свободни от руснаците иначе...........де..ба и платените антируски медии.....деи..ба!!!
133
4
 
7
 
! Отговори
пешо рутера преди 9 години
немайте грижи,руския човек е кален в битките с тайните служби,ще му хванат цаката на хай фито
132
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То и наш Бойко си мислеше че като въведе задължителна регистрация на предплатените сим карти, телефонните измами ще секнат....... ама на не се получиКомуниста си е комунист, пък дори и бившите, акъл у главата нема
131
5
 
9
 
! Отговори
Атакист преди 9 години
А пък в САЩ ФБР влиза и преравя къщите на всички хора които не са влизали там повече от две седмици.
130
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"КГБ никога не си е тръгвало...*** страна с *** управляващи-грандомани!"Какво да кажем тогава за Европа и Америка - там тези правила важат от години и дори доставчитите не интернет са длъжни да предоставят на полицията в реално време да наблюдават винаги директно кой къде сърфира при това без да иска разрешение от съдия.
129
10
 
11
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
Всички опозиционни лидери в Русия биват премазвани всячески!!!!Комунистите от Робска Русия не позволяват друг да им се меси във властта!!Русия си е най-обикновен политически концлагер на деспотичен комунистически режим!
128
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много навреммена и правилна мярка на съвецките другари, но като обем е недостатъчна. Освен личните данни за достъп до Интернет трябва да се вземат отпечатъци от 10-пръста на ръцете и краката. Друга много полезна мярка е разпит пред детектор на лъжата доколко обичат най-великия вожд на всички времена другаря Путин. Ако се окаже че не го обичат в необходимия минимален обем изискван от ФСБ неблагонадеждните лица да се разстрелват на място.
127
5
 
14
 
! Отговори
СС преди 9 години
КГБ никога не си е тръгвало...*** страна с *** управляващи-грандомани!
126
0
 
8
 
! Отговори
хм преди 9 години
започна да става интересно.
125
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наслаждавайте се на безжичния интернет докато можете.
124
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
HХАхаХАхАх Кой говореше за свобода в Русия? Това е поредното доказателство каква смазваща опозицията цензура има в РУсия. Путин има рейтин защото така си е поръчал, по негов модел и Станишката си поръча да пишат, че ще спечели евроизборите ама не стана нали? Само дето бай Гном - *** освен медиина пропаганда и цензура вкарва и в затвора политическите си противници, да не вземат случайно да гласуват много хора за тях .Скапана държава от която трябва да бягаме колкото се може по-далеч!!!
123
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дано по скоро изчезне русия от земята------------Абе и Хитлер така е викал и накрая се е самоубил в бункера си!Ей, злобата не води до нищо хубаво!
122
3
 
6
 
! Отговори
Мда преди 9 години
Глобален контрол... Така ще те е страх да пишеш по някои теми. Руснаците не са толкова глупави. Ще намерят начин, да споделят информацията анонимно. Изтичането на информация, не може да бъде стопирано напълно в 21 век.
121
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сев. Корея, които вярваха, че не само са участвали на Световното, ами дори са стигнали до полуфинал-----------Е, да бе, ти прочете статията на ***, че в Северна Корея така си мислели и ти повярва!ТИ ПОВЯРВА!И сега казваш, че в КНДР били промити ... ти не си ли ?!!??!
120
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама като нямат връзка със света как да разберат, че ги лъжат? Вярват на всичко, което им кажат.------------Като теб!Прочете тази статия и разбра, че сега като отидеш в Русия ще трябва да си въведеш 3-те имена и ЕГН за да ползваш интернета в някое интернет кафе.Е, ТОВА СЪС СИГУРНОСТ НЕ Е ВЯРНО!Но може да има наистина някакъв проект за определени безжични мрежи, за точно определени обекти ... това са си някакви техни работи ...Няма по свободен интернет от Руския!!!
119
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
честито ви възраждане на комунизма
118
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бе, я направо да има забранят нета въобще. И в скоро време ще са като в Сев. Корея, които вярваха, че не само са участвали на Световното, ами дори са стигнали до полуфинал (или беше четвърт). Е, това ако не е лесен начин да промиваш мозъците на хората, здраве му кажи. Ама като нямат връзка със света как да разберат, че ги лъжат? Вярват на всичко, което им кажат.
117
3
 
6
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
вижте добре на КАКВО СА НАПРАВИЛИ КОМУНИСТИТЕ ЦЪРКВАТА НА ЧЕРВЕНИЯ ПЛОЩАД!!! ПО-ШАРЕНО Е И ОТ ЦИРК!!!!
116
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И какво, ще задължат всеки собственик на безжичен рутер да подържа регистър кой, кога какво :)))това доказва колко са зле коминтерновците в Кремъл