100 млн. души по света засегнати от бедствия през 2013 г.

Нанесените щети са за над 118 млрд. долара
17 окт 2014 14:15, Красимир Ангелов
8
100 млн. души по света засегнати от бедствия през 2013 г.
Снимка: Reuters

Близо 100 милиона души по света са били засегнати от бедствия през миналата година, сочат данни на Световния доклад за бедствията на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, представени от Николай Тодоров от Българския червен кръст.

Според статистиката нанесените щети официално са за над 118 млрд. долара, но според Тодоров сумата е по-близо до 200 млрд. долара. Причината за разликата е, че в доклада не се отчитат щетите, нанесени от сивата икономика, както и щетите на хората с много ниски приходи и малко имущество.

Докладът сочи, че през миналата година са се случили 529 големи бедствия от световен мащаб, от които 337 са природни, а 195 са технологични.

През последните 20 години от бедствията са били засегнати 4,4 млрд. души, а 1, 3 милиона човека са загинали, каза Тодоров и допълни, че според прогнозите се очаква щетите в световен мащаб до 2030 г. да достигнат 328 млрд. евро годишно.

"Това ще бъде 300 процента увеличение спрямо днешния ден - било заради промените в климата, било поради небрежност и неподготвеност“, коментира Николай Тодоров, цитиран от БТА.
 
По думите му основното послание на доклада е, че не съществува реално разбиране за риска от бедствията. Така повечето хора възприемат риска през призмата на тяхната култура, традиции, вярвания и социалните особености, в които живеят.

"Ние се опитваме да кажем на хората какво трябва да си вземат при бедствие, как трябва да реагират, а в същото време те изхвърлят боклуците си в най-близкото дере или в най-близката река, която се затлачва и ги наводнява. Тоест културата на тези хора е такава, че те не отчитат това нещо като риск“, смята Николай Тодоров.

Само за 2013 г. от Червеният кръст и Червеният полумесец са помогнали почти на 26 млн. хора от 121 държави за намаляване на риска и подготовка за бедствие. Приблизително 101 млн. евро са били изразходвани за проекти, насочени към намаляване на риска от бедствия, сочи докладът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: БЧКщетибедствия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мислите си че съм поредният луд ?Земята е ферма за храна от 13 000 години , извънземен сателит от тогава обикаля планетата и всеки може да го види, още ацтеките са знаели че боговете искат кръв Това са били рептили а не боговеКакто ние ядем пилета така те ядат нас!
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А колко са отвлечени са храна на сивите от подземните базиНие сме им като овцеВижте на Гугъл ъртх под Австралия от ляво почват тунелите под дъното на океана Вижте им конфигурацията която уж била естествено образувание Земята им е ферма , но ни изтърваха и сега искат да ни намалят като бройка
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нормално е и жертвите да са повече - населението също се увеличава
5
0
 
1
 
! Отговори
читател преди 9 години
Бедствия, катастрофи и др. са си толкова колкото и преди.Но преди не са ги броели, още по-малко информирали. Едва ли в Африка например, или Америка са знаели, че Кракатау е изригнал, взривната вълна два пъти е обиколила земята, в Европа не е имало лято, или пък че една долина в Китай е напълно зарита след земетресение, заедно с 1.2 милиона човечета. Колкото повече ги броим, толкова повече стават.
4
4
 
1
 
! Отговори
ХААРП преди 9 години
.... Това с "БЕДСТВИЯТА" може да учуди само невежите , будалите и "овцете" , които безпрекословно вярват на Световните Медии и политици..... :( А аз дори мога да предположа , че тези "БЕДСТВИЯ" НЕ само няма да намалеят........ а дори ще се увеличат и пострадалите ще бъдат значително повече в следващите години! Докато накрая НЕ се стигне до глобален Катаклизъм , които ще затрие Човечеството заради жаждата му за власт , господство и много пари !!!!! Малко ли е... ХААРП... ГМО... ХИМИКЪЛ ТРЕЙЛС..?!
3
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няколко милиарда са засегнати от бедствието демокрадция - разруха, войни, глад, мизерия и проституция. Само в България ги няма 3 милиона. Демокради, лошо ви се пише...Много лошо. Хайде марш у Фашингтон, че иде време разделно!
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Природата си го връща, но някой трябва да разбира.Човечеството върви към пропаст.С тези нечовешки учения, юдео-комунизъм, национал-социализъм, юдаизъм, юдео-демокрация.Хорат всеки ден стават все по-зли.
1
1
 
3
 
! Отговори
дядо преди 9 години
доста са ,но никъде не се споменава,че ние сме за Guinness по продължителност на бедствията ,вече 25г.