Милер: България губи 3 млрд. евро от "Южен поток"

"Българската страна не даде разрешение за строителство, а не ЕК"
Обновена: 6 дек 2014 16:32 | 6 дек 2014 14:04, Анисия Иванова
523
Милер: България губи 3 млрд. евро от "Южен поток"
Алексей Милер. Снимка, архив Reuters

България губи 3 милиарда евро инвестиции и приходи от транзита на 18 млрд. куб метра руски газ годишно от спирането на проекта "Южен поток", каза ръководителят на Газпром Алексей Милер в телевизионно интервю, цитирано от ТАСС.

Въпросът за спирането на проекта "Южен поток" определено е закрит, каза той. "Колкото до България, то без съмнение за страната това е сложна ситуация. Не само заради пропуснатите ползи, но и заради преките загуби. В България няма да бъдат инвестирани над 3 млрд. евро, няма да бъдат създадени над 6000 работни места.

България губи статута на транзитна държава, а в момента през България се пренасят транзитно 18 млрд. куб метра газ към Турция, Македония и Гърция. След изпълнението на проекта за морски газопровод към Турция всички тези количества ще минават през Турция", посочи ръководителят на Газпром.

Концернът е инвестирал в инфраструктурата за "Южен поток" на руска територия 4 млрд. евро, но нищо не се губи, защото инвестициите ще бъдат използвани за проекта за морски газопровод към Турция, посочи той.

Европейският съюз направо подари на Турция газовото кранче към Европа, подчерта Милер. Турция вероятно ще може да се възползва от това в диалога си с Европа, а Русия получава нов стратегически партньор в газовата сфера, заяви той.

По думите му Турция става голяма транзитна държава и през нейна територия ще се пренасят над 50 млрд. куб метра руски газ. Това без съмнение повишава геополитическия й статут в региона.

На практика Турция става разпределителен център, какъвто е Германия за Северна Европа, според шефа на Газпром. Със строителството на новия морски газопровод ролята на Украйна като транзитна страна фактически "се свежда до нула", посочи той.

Газпром променя стратегията си спрямо европейския газов пазар, призна Милер.  Решението за отмяна на "Южен поток" е началото на края на стратегията на концерна да доставя газ до крайния потребител, каза той.

Проектът бе спрян в деня, когато в Черно море пристигна корабът, който трябваше да полага тръбите на черноморското дъно, уточни Милер.

Ръководителят на Газпром подчерта, че строителните работи не са били възможни при липса на разрешение за строителство от българска страна, което няма нищо общо с Третия енергиен пакет на ЕС, който регламентира експлоатацията.

"Липсата на разрешение за строителство е решение на българската страна, а не Европейската комисия", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


523
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
316
10
 
15
 
! Отговори
IYI преди 9 години
споко, след няколко месеца сумата ще ххх милиарда, според това колко са препили господата от газпром. и ще нараства постоянно, защото някой трябва да е виновен за наглостта им, с която се бяха наточили да крадат от родината ни
315
13
 
18
 
! Отговори
бг преди 9 години
Милер като ни бъркаше отзад с най- висока цена за газ в европа ти беше хубаво, а сега като ти бръкнахме ние с ръка отзад хленчиш.Има една много хубава българска поговорка каквото си надробиш ТОВА ЩЕ СЪРБАШ.
314
3
 
13
 
! Отговори
Мамунио преди 9 години
Я чакайте малко - ако е вярно ,че няма договор за приходите и таксите това значи че правилно сме спряли южен поток.Как ще строим нещо без да е ясно дали и кога ще можем да си го изплатим.А колкото до Турция - половин Европа, ако това нещо стане ще си купува газа от там.И нещо май се говореше за и единна общоевропейска ценова политика за газа.
313
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега ще чакаме ли руски военни в отпуск да пазят правата на руснаците по БГ черноморие или ще се разминем с референдум за разцепване на БГ ?Все пак има неща знаменито в това, *** да обвини България персонално за провала на огромен многомилиарден проект.
312
3
 
8
 
! Отговори
Мамунио преди 9 години
А в Сирия тоз Асад бавно губи почва под краката си,загуби ли я съвсем през там ще се прави тръба с катарска газ и тогаз ще видим кой е ****ания.То и затова е тази неистова руска подкрепа за Асад.Да не би да си мръднаха пръста за лубимите си сърби случайно?
311
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Zabelqzvate li 4e ukrainci I bulgari , nai blizkite narodi na Rusia v sledvoennite godini ,sega sa unijavani I iznudvani ot Kremulskata Hunta .Da duhat v trubite "blqdovete".
310
4
 
7
 
! Отговори
Мамунио преди 9 години
Тоя Милер заедно с руснаците си дадоха *** на Турция.Сега турците ще продават тяхната газ като слагат надценка.Това значи ,че през Турция тръбите ще са турски ,рашите ще даДАТ отстъпка от цената ,а стъпи ли в Европа започва да действа третия енергиен пакет и ще трябва да пуснат и друга газ по него не само газпромска. Освен това тепърва ще преговарят ,да видим дали ще се разберат.Турците и сега си имат тръба и ще си вдигат акциите.
309
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Na rusnacite ne moje da se vqrva . Tova go razbra celiqt svqt .Bravo na nashite politici ( I na tezi ot BSP) 4e se obideniha I zashtitiha dostoinstvoto na Bulgaria .
308
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абсолютна "българщина", нямам думи! *** сме, всеки ще ни мачка и никога няма да имаме пари.
307
8
 
9
 
! Отговори
DeDe преди 9 години
Нищо не сме загубили , печелиме свобода .
306
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Саде кръма бя и са устана на Русията, в украината сега правят бандери ,в България *** правители... Братушки нидей ги слушайте...
305
9
 
5
 
! Отговори
петър преди 9 години
Фалиралата гърция всеки месец чака по няколко милиарда от ЕС за да може да плаща пенсии и заплати. Нека само да се опита да прави някакви игрички на Брюксел и хитрите византийчета ще останат на сухо. В съвременния свят пазара се диктува от клиентите с пълни джобове. А доставчици, търговци и продавачи се надпреварват да го ухажват за да получат пари. Истинта е че чичко паричко е богатия европеец, така че путин или ще се научи на пазарна икономика или ще бъде свален от собствените си олигарси.
304
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
никога не се знае когато губиш, какво печелиш и когато печелиш, какво губиш :) ето ги украинците мислеха си че ще спечелят като оставят руската база в Севастопол, а накрая загубиха Крим.Както е казал народа "всяко зло за добро"
303
3
 
11
 
! Отговори
преди 9 години
Не искахте "Южен поток" сега хванете южният паток!
302
10
 
12
 
! Отговори
българин преди 9 години
До кубанская столицаМалък руски приятелю, вие не сте лоши хора по принцип. Просто не искате да бъдете свободни хора. Наричате се православни и не спирате да дрънкате с оръжие. Наричате се християни а се кръстите с едната ръка и с другата убивате.Продължавайте така и ще свършите като бесни кучета. Покайте се и ще откриете приятели по цял свят.
301
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До кубанская столицаМалък руски приятел, земите които сега обитавате и наричате Русия, преди това са се наричали България :) Азбуката ви от България идва. Православието ви от български свещенници дадено. Първата ви библия на български е била.Все още отците ви на старобългарски служат. Вие сте пример, че на прасета злато да дадеш - ще го изхвърлят на бунището.
300
5
 
12
 
! Отговори
българин преди 9 години
До кубанская столицаМалък руски приятелю, не се тревожи за нас. 1300 години сме на тези земи. Преживели сме 2 империи, ще преживеем и Русия.
299
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До кубанская столицадорогая :) никой не иска за партньори търговци, които си бият клиентите, незная дали ме разбираш какво искам да ти кажа
298
7
 
5
 
! Отговори
кубанская столица преди 9 години
До юбералесА след това навсякъде освен (кроме) България. Вместо того, чтобы быть самому первым транзитером (после России), Болгария будет получать газ через Украину, если та разрешит. Привет!
297
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Неустойка нека Былгария да земе у пендосите и гейевропата...ба зако си такиве ***???